La guerra de los macarrones


La guerra de los macarrones

Los padres de Vilobí d’Onyar montan un comedor alternativo, descontentos con el del colegio de sus hijos

Padres de los alumnos de Vilobí dOnyar reparten la comida en el comedor provisional. / PERE DURAN

Unos 70 alumnos de infantil y primaria del colegio Josep Madrenys de Vilobí d’Onyar (Selva) cambiaron ayer el comedor del centro por un espacio cedido por unos padres para que los niños puedan tomar los macarrones, pescado y postre preparados por la empresa contratada por la asociación padres de alumnos (AMPA).

Los escolares seguirán saliendo los próximos días a comer fuera del centro, en el marco del pulso que la AMPA mantiene con el Consejo Comarcal de la Selva para conseguir la gestión del comedor. Los padres, descontentos con el servicio que ofrece el organismo comarcal, quieren asumir su control y consideran que la ley les ampara. El consejo, sin embargo, sostiene lo contrario y asegura haber recibido instrucciones en este sentido del Departamento de Enseñanza, que busca “más uniformidad” en el servicio, según el gerente del consejo comarcal, Joan Burjachs.

Unos 30 padres voluntarios llevaron a los niños al improvisado comedor desde el colegio, en el que ya estaban de vuelta a las tres de la tarde. Para hoy está previsto, explicó el presidente de la AMPA, Carles Fité, que los escolares acudan a la que se espera que sea la ubicación definitiva del comedor alternativo —una casa cedida que dispone de un comedor y jardín—, en la que ya habrá monitores de la empresa que prepara la comida. La AMPA confía en que unos 160 alumnos utilicen el servicio, que ayer sirvió 24 menús.

Pese a que el consejo no piensa aflojar, Fité aseguró: “Nos mantendremos firmes. Hay inconvenientes y molestias, pero los padres están decididos y me han dicho que quieren seguir”.

Esta firmeza contrasta con el “cierto desánimo” que impera entre los padres de otra escuela que vive el mismo conflicto, La Benaula de Caldes de Malavella (Selva). El presidente de la AMPA, Joan Carles Martín, explicó que el centro no ha permitido la entrada de la empresa contratada por los padres. “Nos queda claro que alumnos y padres importamos muy poco, y la maquinaria de la Administración nos ha pasado por encima”, lamentó Martín. La comida que no pudo entrar en la escuela fue consumida por

los padres que acudieron al centro y el resto fue llevado a un centro para discapacitados de la localidad.

El conflicto en ambos centros estalló cuando las dos AMPA, descontentas con la empresa de comidas contratada por el consejo comarcal, buscaron una alternativa. La AMPA de Vilobí ha llevado el caso a los juzgados. El consejo comarcal insiste en que tiene delegadas las funciones por el Departamento de Enseñanza y en que las hipotéticas deficiencias deben tratarse en la comisión del comedor escolar.

http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/09/12/catalunya/1347482672_653476.html

http://www.tdk.cat/index.php/component/content/133?task=view&phpMyAdmin=719d01cb90bc6c82329753a860494389

Publicat a la secció El racó del coc de L’Accent núm. 114 (www.laccent.cat )

Setembre de 2007
Roger Sánchez Amat

A l’època de la verema, a Binissalem (que dóna nom a una de les denominacions d’origen mallorquina) és tradició menjar uns fideus anomenats així, de veremar, cuinats amb carn d’ovella. Els pescadors de Gandia, segons explica la tradició, crearen un plat destinat a triomfar, la fideuà (escrit correctament fideuada). Al Principat, els fideus a la cassola formen part del receptari tradicional imprescindible, i participen d’un dels seus buc insígnia, l’escudella. Ens trobem, doncs, davant d’una pasta prou genuïna. Lorenzo Millo, gastrònom valencià poc sospitós de pancatalanisme, planteja, sense voler qüestionar la intocable autoria d’italians o xinesos, que ja a l’Edat Mitjana a Catalunya, València o Mallorca existien gremis de fideuers.

De fet, davant les veus que històricament assenyalen el seu origen italià, s’alcen d’altres que no ho interpreten així. Jaume Fàbrega afirma que del mot català fideu, adaptat de l’àrab, passa a altres llengües (castellà, portuguès, occità, italià, sard i, fins i tot, alemany), demostrant, si més no, la transcendència que tingueren els catalans a l’hora d’estendre’ls a l’àrea mediterrània. El que queda demostrat és que els fideus són molt nostres. Ja als llibres de cuina medievals apareixien receptes. La forma de cuinar-los, a més, es diferencia força de com els italians couen la seva pasta (bullida i poca cosa més). El fet de rossejar-los i de guisar-los amb altres ingredients (principalment en forma de sofregit) els dóna una originalitat a destacar.

Ja que parlem sobre l’origen de la paraula, en aquest cas prou confós i variat, valdria la pena recuperar l’explicació que el mestre del costumari català Joan Amades atribueix a la veu popular: els fideus foren inventats per un tal Fidel. Senzill i contundent. El mateix autor recorda les qualitats assignades a la pasta cilíndrica: fan xerrar (“Qui menja fideus i patates, xerra per les butxaques”) i fan moure’s (“Menjar fideus fa córrer els peus”). Resulta hilarant l’explicació que dóna als fàstics que determinades persones tenien a l’hora de menjar fideus. Antigament el mètode d’elaboració incloïa el premsat, que es feia manualment. Bé, és un dir, ja que aquest premsat es feia a cop de cul (en l’original, el purità Amades evita la paraula escrivint “a cop de c…”). I això va fer que la imaginació de la gent es disparés i arribés fins a límits insospitats.

La recepta:

Deixant de banda el mestre Amades i el seu trepidant i suggerent recull de costums populars, passaríem a la recepta en si. La fideuà i els fideus rossejats (amb peix) es mereixen un capítol apart, així que ens centrarem en els fideus cuinats, els fideus a la cassola al Principat i a Mallorca (on també poden anomenar-se a la greixonera), o la cassola de fideus al País Valencià. Per cuinar-los, en una recipient amb oli fregirem els trossos de costella de porc i de salsitxa. Una vegada estiguin daurats, hi afegirem ceba i pebrot verd, que també farem canviar de color. Llavors hi posarem el tomàquet ratllat. Quan el sofregit esdevingui melós i confitat, hi afegirem els fideus i li donarem unes voltes abans d’abocar l’aigua, o el brou (si volem que quedi més gustós), i les verdures que més ens agradin. Quan gairebé estiguin cuits, hi mesclem una picada d’all i julivert i llestes.

Per acabar, un poema per als arxius freaks catalans, escrit per l’alguerès Antoni Canu: “La cassola és música / que acompanya / el cant dels fideus / i del cor tendre de la ceba,/ les paraules de la negra / oliva oracular./ El vi blanc abraça / els polposos daus de porc / amb la vermella harmonia / de la tomata / i el gloriós llorer escampa / verds efluvis./ Saborós concert,/ himne d’amor / a la vida.

http://www.tdk.cat/index.php/component/content/133?task=view&phpMyAdmin=719d01cb90bc6c82329753a860494389





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico