Pastes Sanmartí

Pastes Sanmartí,

Escrito por Ferran Sala en Pasta
Pastes Sanmartí,
Fabricant d’alimentació
Tres segles de pasta .El 1700 ja feien pasta a Caldes de Montbui. Van per la novena generació gràcies a un sistema de producció semiindustrial que els exigeix estar absents en la gran distribució
Dilluns, 2 de març del 2009 MANEL TORREJÓN
BARCELONA
Els últims temps, els petits fabricants d’alimentació han tingut tres opcions: créixer (i fer-ho sense estirar més el braç que la màniga), convertir-se en proveïdors de marca blanca de les cadenes de gran distribució o tancar. Pastes Sanmartí, manufacturera des de fa 309 anys --relacions de permuta datades des del 1700 i amb activitat comercial des del 1856 atresora nou generacions d’història empresarial sense haver optat per cap d’aquests tres camins. “Molts dels nostres competidors van pecar d’una ambició insostenible. Van voler entrar a les grans superfícies i no van subsistir”, diu Carles Sanmartí (52 anys), que s’autodefineix com a fideuer i que ha estat l’impulsor del negoci aquests últims 10 anys.
Carles Sanmartí, a les instal.lacions de la seva empresa. ANNA MAS
Edició Impresa Versió en .PDF Información publicada en la página 42 de la sección de Economia de la edición impresa del día 02 de març de 2009 VEURE ARXIU (.PDF)
“Quan vaig agafar el relleu l’any 1997 vam reforçar la presència en botigues tradicionals i delikatessen, vam confiar en majoristes i distribuïdors per entrar en el canal de la restauració i vam automatitzar tot el que es podia automatitzar, la manipulació i l’embalatge”. ¿A què no renuncia aquesta empresa? ¿Què no es pot automatitzar o reemplaçar? “No vam renunciar a l’aigua i la sèmola com a úniques matèries primeres; al sistema de producció –la nostra pastadora té 68 anys i a un assecatge artesanal“. Si en una gran indústria de les pastes el procés d’assecatge és d’unes vuit o nou hores –explica Carles Sanmartí–, en un negoci tradicional aquesta fase s’allarga fins a les 48 hores.
La qualitat del producte, segons el gerent, no es pot comparar amb la de la pasta fabricada a gran escala. “Demà passat et menges una de les nostres pastes ja cuinada i encara té el mateix gust, no es torna pastosa“. En lloc de sèmola, els grans fabricants de pastes fan servir farina i ou, segons explica Carles Sanmartí.
Un aliment així, a mig camí entre el producte artesanal i l’industrial, té el seu lloc natural en establiments especialitzats. “L’excepció es dóna amb la nostra presència a les nou botigues de la cadena de supermercats Sorli Discau a Sabadell –un mercat on tenim una llarga tradició– i a quatre centres més de la cadena”.
L’empresa hereta la vocació del fideuer de poble, un professional que, com ha passat amb els petits cafeters, s’ha anat extingint amb el pas del temps. Pastes Sanmartí ofereix 52 referències. Fabrica entre 1.000 i 1.200 quilos al dia a la seva planta de Caldes de Montbui (Vallès Oriental) i dóna feina a 10 persones. La temporada d’activitat més forta és entre els mesos d’octubre i desembre, quan es produeixen els galets de Nadal. Encara que el producte estrella és el macarró. Tot i que l’empresa va servir el conjunt del mercat espanyol als anys 60, ara el seu únic mercat és el català.
A anys llum dels pressupostos de promoció i publicitat de les grans empreses, la firma basa bona part de la comunicació en el turisme industrial. Cada any visiten les instal.lacions més de 1.000 persones.
Isidre Sanmartí, propietari d’un molí de blat a Caldes de Montbui a finals del segle XVII, poc es podia imaginar que les seves proves amb la massa de la farina, que van tenir com a resultat uns cordons de pasta, inaugurarien un negoci que arribaria al tricentenari.
“La meva mare es va diversificar als anys 70 cap a l’extrusió de plàstics, amb la producció de bobines i, més tard, amb la producció de bosses de supermercat. Es tracta d’una activitat que la família encara desenvolupa, però el negoci més longeu és el de les pastes”, explica Carles Sanmartí.
http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/economia/20090302/tres-segles-pasta/223375.shtml

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión