El Retaule del Flautiste-El Casal de Calaf

El Retaule del Flautiste-El


Èxit rotund de "EL RETAULE DEL FLAUTISTA" al Casal de Calaf.

Les dues representacions fetes el dia 4 i el dia 5 de setembre, varen omplir el Casal de Calaf.
El públic en sortí amb una molt bona crítica. 32 actors i resta de components varen aconseguir una excel·lent posada en escena de l'obra de Jordi Teixidor, sota la direcció de Neus Quer.

http://www.casaldecalaf.cat/

El Casal de Calaf està en obres per millorar-ne la seguretat
Una inversió de 300.000 euros posarà al dia els elements de seguretat de l'espai per la festa major
La sala del Casal de Calaf actualment té cabuda per a 740 persones
m. soria
M. SORIACALAF
El Casal de Calaf ha iniciat les obres de remodelació de la sala per adaptar-se a les normatives de seguretat vigents. Amb les obres de renovació, que es van iniciar el maig d'enguany i han de finalitzar la primera setmana de setembre, es dotarà la sala de butaques i parets de fusta noves i d'un terra nou, tot amb el certificat de protecció contra el foc. La remodelació comportarà treure 90 butaques, de manera que es passarà de les 740 actuals a 650. El cost de l'actuació és de 300.000 euros.
Amb la remodelació, a més a més, la sala també tindrà elements de seguretat com mànegues extintores i portes tallafoc. Gràcies a l'ús d'aquests materials ignífugs, el Casal podrà disposar d'una llicència d'activitats completament ajustada a la normativa vigent. A més a més dels actes de la festa major, que el Casal acull cada any, a partir de final de setembre acollirà ja una nova edició del Concurs de Teatre Amateur.
Les obres de remodelació tenen un pressupost de 300.000 euros i han disposat d'una petita subvenció de la Generalitat de Catalunya, així com de l'ajuda d'una empresa de la localitat que ha cedit gratuïtament les fustes de les parets. "Hem d'agrair a les empreses de Calaf que sempre hagin col·laborat amb el Casal quan ha fet falta", afirma Ferran Villalba, un dels tres presidents de la Junta del Casal, juntament amb Xavier Pujol i Elsa Lladó.
Des del 1976
El Casal de Calaf es va inaugurar l'any 1976. Des d'aleshores s'hi han dut a terme diverses reformes per tal de condicionar l'espai i renovar-ne els elements. L'any 1995 es va construir un edifici al costat del teatre amb diversos magatzems i sales per assajar, com ara la sala de fusta, que té les mateixes mides que l'escenari del Casal.
L'any 2007 s'hi va intervenir per condicionar el bar de l'entitat i aquest any s'ha procedit a reformar la sala. A més a més, la junta té previst, aviat, dotar l'escenari d'unes finestres dissenyades perquè en cas d'incendi el fum marxi per dalt i disposar d'una centraleta contra els incendis.
La nova sala s'inaugurarà el mes de setembre coincidint amb la Festa Major de Calaf amb l'obra El retaule del flautista.
http://www.regio7.cat/anoia/2010/08/01/casal-calaf-obres-millorar-ne-seguretat/96484.html
El retaule del flautista´ torna a Calaf amb una producció d´envergadura
Els assajos dels darrers dies han permès engreixar la maquinària d'un muntatge que tindrà dues funcions
MANEL OCÓN
TONI MATA I RIU MANRESA
L'Agrupació Teatral de Calaf estrena aquest cap de setmana El retaule del flautista, un títol emblemàtic de l'escena catalana que planteja temes de vigència intemporal com els vicis i la corrupció del poder. El muntatge es podrà veure avui i demà en dues úniques funcions al Casal de la vila anoienca, dirigit per Neus Quer i convertit en un dels projectes de més envergadura empresos per l'entitat en els darrers anys.
La relació del grup calafí amb l'obra publicada per Jordi Teixidor el 1968 és extensa. "S'ha representat quatre vegades", va explicar ahir Neus Quer. "Però quan la directiva va plantejar de tornar-la a posar dempeus vaig dir que volia fer-ne una versió actualitzada". La directora va optar per traslladar el moment històric des de l'edat mitjana de la dramatúrgia original al segle XXI. "Vaig veure l'obra per primer cop quan tenia tretze o catorze anys, i ja en fa trenta-cinc que sóc a l'agrupació, però mai no he participat en cap muntatge d'El retaule del flautista".
El text és fill de les angoixes i estretors que la dictadura franquista exercia a final de la dècada dels seixanta del segle passat sobre una bona part de la societat, privada de llibertats. L'acció s'ubica en un poble de l'Alemanya del segle XIV. Quer, però, ha volgut fer un salt en el temps. "No és el mateix fer El retaule ara que al final del franquisme, són uns altres temps, però les notícies ens donen testimoni de tot un seguit d'actituds polítiques que fan que l'obra de Teixidor mantingui el seu tremp".
La mà de Quer es nota en una relectura de la història que potencia "la vis còmica" d'alguns personatges, així com una narració més àgil, amb un ritme volgudament més viu. "En canvi, el text l'hem respectat en el 99,9% perquè és molt actual. Els temes de què parla són universals, tenen plena vigència", en paraules de la directora, que va apuntar que "només ens hem permès adjuntar-hi algun afegitó de referència a l'actualitat".
Un aspecte on el treball de l'equip artístic ha estat més important és el del cant. En aquest sentit, tal com va remarcar Quer, "ha estat molt destacada la feina d'Isaac Fonoll com a coordinador musical i d'Isabel Gallego, tant en el cant com les coreografies. Nosaltres som actors, no cantants, tot i que les peces d'aquesta obra no són molt exigents".
El retaule del flautista que es representarà aquest cap de setmana és un dels projectes de més volada que ha entomat el Casal en els últims anys. "Darrerament havíem portat a escena obres de petit format, amb títols com La visita de l'inspector, El florido pensil, Terra baixa, El sopar dels idiotes i Els baixos fons. En aquesta ocasió, però, hem aprofitat els recursos de l'entitat per decidir-nos per un muntatge més gran". La nòmina d'actors és de 32 persones, un ric potencial humà fruit de la tradició teatral de la vila, reconeguda especialment pels seus Pastorets nadalencs. Rere els bastidors, la relació de col·laboradors és també àmplia.
Les dimensions de l'espectacle són, alhora, un dels seus atractius però també un impediment per lligar bolos i fer perdurar l'esforç més enllà d'aquest cap de setmana.
"En principi, no farem cap més actuació", va afirmar Quer. "Només ens ho plantejaríem si fos per actuar en un teatre gran, per fer-hi encabir l'escenografia, i to-thom pogués participar. Però no és gens fàcil aconseguir això".
http://www.regio7.cat/cultures/2010/09/04/retaule-del-flautista-torna-calaf-produccio-denvergadura/101339.html

Podeu escoltar la cançó ALTA SEGARRA del musical Versivibracions-VIBRA:

http://ferransala.com/?p=31

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico