Manresa -cinquanta anys la família Perarnau elaboran dolços com les bananes de l’antiga pastisseria Ribera

Manresa -cinquanta anys la família Perarnau elaboran dolços com les bananes de l’antiga pastisseria Ribera


Pastisseria Perarnau

Manresa -cinquanta anys la família Perarnau elaboran dolços  com les bananes  de l’antiga pastisseria Ribera

Xavier Perarnau i Maria Pilar Vidal a l´establiment del carrer Carrió
Xavier Perarnau i Maria Pilar Vidal a l´establiment del carrer Carrió

Cinquanta anys molt dolços


Des de fa tres generacions, la família Perarnau es dedica a l’elaboració de pastissos i postres

. la pastisseria Perarnau, al carrer Carrió

 

Carrer Carrió, 25
Manresa
 
938 72 51 58

Diferents pastissos de Perarnau<br/>
Diferents pastissos de Perarnau

ROGER JUNYENT | MANRESA
L’any 1962, Xavier Perarnau i el seu pare, el Ramon, obrien la pastisseria Perarnau a la ciutat de Manresa. Ho feien impulsats per Maria Vilardell, mare i esposa dels dos pastissers. Vilardell els va empènyer a fer el pas perquè tots dos treballaven a l’antiga pastisseria Ribera del carrer Sant Miquel de la capital del Bages. Xavier Perarnau recorda que va començar a treballar-hi als 14 anys perquè el seu pare també hi treballava des de feia ja molts anys. Allà, Perarnau va aprendre l’ofici de pastisser i va ser dos anys després quan Vilardell els va empènyer a obrir el negoci familiar, en el qual també va treballar la germana de Xavier Perarnau, la Maria Dolors.
Xavier Perarnau recorda que, quan van obrir la pastisseria, al carrer Carrió, no hi havia gaire més comerç a part d’una sabateria a la cantonada. Al mateix carrer també hi havia l’antiga fàbrica de sabates de la Pielsa. Al llarg d’aquests anys, diu Perarnau, el carrer ha esdevingut una cèntrica via amb diversos establiments comercials. Pare i fill van començar a fer els pastissos i els productes més típics de les pastisseries. Amb el temps, el fill de Xavier Perarnau, el Joan Ramon, també es va incorporar al negoci familiar, on actualment també treballa la Maria Pilar Vidal, esposa de Xavier Perarnau. En un futur proper, en el termini aproximat d’un any, Xavier Perarnau preveu jubilar-se, i aleshores és previst que s’incorpori al negoci Maria Àngels Xarpell, esposa del Joan Ramon.A més a més, a part de la família, actualment la pastisseria té dos treballadors més a l’obrador.
Pel que fa als productes, Xavier Perarnau assegura que “mantenim l’aposta pels pastissos més tradicionals. De fet, seguim les receptes originals”, encara que afegeix que també han incorporat productes que abans no feien. En aquest sentit, remarca que “fem sachers, mousses i altres pastissos que ara tenen molta sortida. A part, també fem els tradicionals per les festes, com el tortell de Reis, les mones de Pasqua, la coca de Sant Joan, el pastís de Sant Jordi…”.

Xavier i Joan Ramon Perarnau a l´obrador de la pastisseria
Xavier i Joan Ramon Perarnau a l´obrador de la pastisseria

Xavier Perarnau assenyala que la clau per sobreviure tants anys és “cuidar molt bé la clientela, fent exactament allò que et demanen, i apostar pels productes d’alta qualitat“. A més, de tots els productes que elabora la pastisseria, en fan tot el procés. Aquests dies, el gran obrador que hi ha darrere la botiga fa olor de xocolata. La família Perarnau i els seus treballadors s’estan dedicant de ple en l’elaboració de les figures de xocolata que després es posaran al mig dels pastissos. Tot i que ara ja estan fent les figures de xocolata, els Perarnau deixen molt clar que “ho fem perquè amb el fred es guarden molt temps. En canvi, la part que no és de xocolata explica que no la començaran a elaborar fins la mateixa setmana de Pasqua. A més, a la pastisseria també es fan ells mateixos els torrons i les neules. Per fer les neules, tan típiques de l’època de Nadal, tenen una màquina totalment artesanal amb la qual les fan una per una. Després, algunes les cobreixen de xocolata i d’altres fins i tot les farceixen de nata.

Pastisseria Perarnau
Un altre dels productes típics de la pastisseria són les bananes. Es tracta d’uns dolços en forma de plàtan i . Asseguren que són els únics de Manresa que en fan.

Les bananes durant el procés d´elaboració

Les bananes durant el procés d´elaboració 

Joaquim Amat i Palà, confiter de les desaparegudes pastisseries La Confiança -després Pastisseria Ribera-, al carrer Sant Miquel. elaborador del dolços anomenats bananes

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico