Caixa d'Enginyers:Entrevista a David Cos: El model cooperatiu i els reptes de l’economia social.

Model Cooperatiu - Entrevista David Cos


COOPERATIU

Entrevista a David Cos: El model cooperatiu i els reptes de l’economia social.

El model cooperatiu representa les necessitats de tots els membres que formen part d’una organització, i té com a base impulsar principis com l’ètica, el compromís i la responsabilitat social. Amb la voluntat de conèixer millor quina és la situació actual de les cooperatives que fomenten l’economia social, hem dut a terme trobades amb responsables i directius de cooperatives de diferents sectors i perfils.
L’objectiu d’aquest cicle d’entrevistes és reflexionar sobre el sector i el futur d’aquestmodel cooperatiu en l’actualitat.
Model Cooperatiu - Entrevista David Cos
Inaugura aquest cicle d’entrevistes DAVID COS, d’Escola Sant Gervasi i president del Grup Clade, primer grup empresarial cooperatiu de Catalunya
  1. Què consideres que aporta el model cooperatiu a la societat?
Les cooperatives són iniciatives empresarials de la societat civil que no neixen amb la voluntat d’inversió de capital en el sentit més estricte. Els grups promotors de gran part de cooperatives van fundar aquestes organitzacions focalitzant, sobretot, la qualitat del servei o del producte destinats a clients, usuaris i també als seus socis.
D’altra banda, la gestió de les cooperatives, inspirada en els principis cooperatius internacionals, comporta que les cooperatives acostumin a ser societats altament responsables socialment, molt democràtiques i participatives, on el desenvolupament de les persones preval per sobre d’un altre tipus de processos.
  1. Quins consideres que són els reptes de l’economia social?
Existeixen diferents reptes per a les empreses de l’economia social en les properes dècades i no podem esperar molt temps a posar-nos en marxa. El principal repte és la competitivitat en un sistema productiu cada vegada més complex i globalitzat. Per aconseguir-lo, l’economia social haurà d’explorar altres formes d’organitzar-se i produir, entrant fins i tot a nous mercats que de moment li resulten aliens. No em refereixo a mercats geogràfics, sinó a sectors de producció estratègics per a qualsevol societat i en els quals, avui dia, l’economia social té molt poca presència a tot el món.
D’altra banda, les empreses de l’economia social haurien de fer esforços més gran en R+D si pretenem ser una opció en el futur que incideixi en la transformació del món. Per tot això, és necessari que una part, com a mínim, de les empreses de l’economia social guanyin grandària i posin a treballar tota la seva imaginació sense perdre ni una mica del sentit que va inspirar el seu naixement.
Si les empreses de l’economia social no són més competitives, podem acabar constatant un retrocés significatiu d’aquest cert humanisme que ha inspirat una part de les accions de la humanitat (especialment a Europa) en els últims segles.
  1. Amb quins valors associes el cooperativisme?
Democràcia, equitat, humanisme, responsabilitat, solidaritat, compromís…
  1. Escola Sant Gervasi té gairebé 50 anys d’història. Quins són els principals trets de l’èxit d’una cooperativa com la vostra?
La nostra cooperativa va néixer amb una forta voluntat d’oferir a l’alumne i a la seva família un servei excel·lent, diferenciat i que apunti molt més enllà dels tradicionals serveis escolars. Som molt més que una escola, i les famílies que durant aquests gairebé 50 anys han dipositat tota la seva confiança en nosaltres així ho avalen. Totes les persones (nens, joves i gent gran) que són ateses pel nostre equip saben que no ens conformem amb poc i que sempre pretenem anar més enllà.
El nostre plantejament no ha estat mai el de fer una escola més, sinó el de construir l’escola que les persones i la societat necessiten. Això es tradueix en la creació d’un centre molt saludable de creixement per a les persones, que ofereix tot tipus de serveis a alumnes i famílies durant set dies a la setmana, un centre molt innovador, amb un equip de professionals altament compromès amb el projecte, un centre que aplica amb èxit tot un seguit de programes de desenvolupament dels alumnes que van des de l’oratòria a la robòtica o la producció audiovisual, un centre cooperatiu altament emprenedor i solidari on hem anat aprenent que el futur és avui, i que millorar-lo està a les nostres mans.
  1. Consideres que la rendibilitat està renyida amb la sostenibilitat?
No només considero que aquests dos conceptes no estan renyits, sinó que els entenc com a interdependents. Cap projecte empresarial serà sostenible si no és rendible. Solem tenir una idea distorsionada del concepte rendibilitat, molt probablement a causa d’aquest marc de mercantilització en el qual es mou tan sovint el nostre pensament.
Hem de partir de la base que no hi ha futur per als projectes empresarials (i no només per a ells) si no són rendibles. Les preguntes que ens hem de fer, doncs, són: Per a què volem aquesta rendibilitat? Què hi farem? Com la vinculem al projecte vital de les nostres organitzacions?
Model Cooperatiu - Entrevista David Cos
 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico