Puig-reig porta una vintena d'autors a la segona Festa de la Novel·la Històrica

Puig-reig porta una vintena d'autors a la segona Festa de la Novel·la Històrica

 A escassos quinze dies de Sant Jordi, els escriptors signaran la seva obra de manera distesa i a la plaça Mestre Badia. Enguany, a més, s'hi afegeixen un reguitzell d'activitats

, Puig-reig | 28/03/2018 a les 06:45h
Jesús Subirats, Montserrat Garcia, Queralt Ambròs i Josep Campos, aquest dimarts. | Pilar Màrquez Ambròs
Puig-reig busca consolidar enguany la Festa de la Novel·la Històrica, una proposta que va estrenar l'any passat amb una acollida notable. El municipi organitza el proper dissabte 7 d'abril una trobada amb vint-i- tres autors del gènere, com Maria Carme Roca, Ramon Gasch, Andreu González, Antoine Nolla, Isabel García Trócoli, Blanca Bravo, Albert Villaró, Ramon Soler Riba, Eduard Contijoch, Fernando Garí o Jordi Matilló. El propòsit és atraure de nou públic de diversos punts del país. El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Puig-reig, Jesús Subirats, ha expressat que es vol que el certamen sigui "una festa cultural" de caire també "familiar". Segons Subirats, "es fa aquesta segona edició de la Festa la Novel·la Històrica, perquè el 2017 vam quedar molt contents de la gent que va venir i del format". 
A escassos quinze dies de Sant Jordi, els autors signaran la seva obra en un espai instal·lat a la plaça Mestre Badia de Puig-reig, també coneguda com a plaça dels Peixos. Això els ha de permetre atendre els lectors i visitants de forma distesa, amb la presència del periodista i director de ràdio i televisió Sebastià d'Arbó. D'Arbó presentarà cadascun dels escriptors i els seus llibres, i hi establirà un diàleg inicial en cada cas, fent així de fil conductor.
Tot i que Jesús Subirats no ha fet pública una previsió de visitants, el regidor ha ressaltat  la singularitat de la trobada per sobre de les xifres absolutes. Subirats ha afirmat que l'Ajuntament de Puig-reig ha treballat en la introducció a la festa "d'activitats paral·leles" que hi atreguin nou públic. Així, hi haurà una trobada i intercanvi de punts de llibres, a les 11 del matí, l'espectacle infantil 'Els contes del Joan' a càrrec de Joan de Boer, a dos quarts de 12 del migdia, o la conferència 'Els Almogavers'  de l'autor Ramon Gash, a la sala de plens del consistori, a les 12. Entre d'altres, es faran visites guiades al castell i hi haurà un campament templer. 
A més, es realitzaran tallers infantils i s'instal·larà un photocall històric pels més menuts. 
La directora de la Biblioteca de Puig-reig, Queralt Ambròs, ha explicat que l'equipament ha impulsat el primer certamen de microrelats i que hi han participat unes trenta persones. En aquest cas, l'entrega de premis i la lectura de les obres es farà també durant la Festa de la Novel·la Històrica. 
Punt d'informació turística
Paral·lelament, el regidor de Promoció Econòmica, Josep Campos, ha avançat que s'estrenarà el punt d'informació turística del municipi, que obrirà portes aquest abril als baixos de la casa consistorial. El nou punt d'informació es traslladarà el dia 7 a la plaça Mestre Badia amb motiu de la Festa de la Novel·la Històrica. 
En la presentació de l'esdeveniment, la responsable de la llibreria Montserrat, Montse Garcia, també ha dit que les dues botigues dedicades a la venda de llibres del poble, disposaran d'exemplars de les novel·les de tots els autors que visiten el municipi. 
La nova jornada dedicada al llibre històric tindrà una cloenda especial amb els Diables del Clot de l'Infern i la companyia Drakonia, que conjuntament oferiran un espectacle de caire medieval. 
https://www.naciodigital.cat/bergueda/noticia/12825/puig-reig/porta/vintena/autors/segona/festa/novella/historica

Puig-reig omple els carrers de literatura i cultura amb la primera Festa del Llibre i la Novel·la històrica

 L'esdeveniment va combinar autors comarcals amb altres de primer nivell, potenciant la vessant més propera i històrica del municipi

 L'organització ja pensa en una segona edició de la festa

| 09/04/2017 a les 10:22h
Fira del Llibre i la Novel·la històrica de Puig-reig | Aj Puig-reig
Aquesta notícia es va publicar originalment el 09/04/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El municipi de Puig-reig va viure aquest dissabte la primera Festa del Llibre i la Novel·la històrica, una aposta per acostar la literatura als ciutadans d'una manera diferent a l'habitual, tot donant a conèixer l'atractiu històric del poble. Els organitzadors de l'esdeveniment cultural es mosten satisfets i ja pensen en la organització d'una segona edició seguint el mateix format. 

La Festa del Llibre i la Novel·la Històrica que va prendre forma a la plaça Mestre Badia de Puig-reig va omplir els carrers de literatura i cultura. L'esdeveniment es va desenvolupar en un format de fira força itinerant, segons ha explicat a NacióBerguedà l'alcalde del municipi, Josep Maria Altarriba. Els visitants van poder comprar els llibres i novel·les signats pels mateixos autors o escoltar les presentacions de les obres d'altres escriptors. De retruc, a l'eix comercial del poble si van deixar veure visitants i turistes que van aprofitar l'ocasió per comprar i conèìxer els comerços puig-reigencs. 

D'altra banda, la vessant històrica i divulgativa va tenir-hi un pes important, i es van organitzar diverses activitats en aquesta direcció. Un exemple, és la visita guiada pel poble que van poder fer els visitants amb inquietuds històriques on van descobrir el passat templer del Puig-reig i el castell del poble. La festa, va anar complementada amb un esmorzar a càrrec de l'Associació Templera de Puig-reig. Segons el consistori hi van passar al voltant d'unes 800 persones al llarg de tot el dia. 

Una vintena d'autors de tot Catalunya van participar a la festa, la gran majoria locals o comarcals, tot i que també va comptar amb autors catalans reconeguts. Alguns dels escriptors que s'hi van poder veure són: Rafel Nadal, Coia Valls, Jordi Mata, Jaume Clotet, Víctor Amela, Xavier Casinos, Griselda Lozano, Francesc Ribera “Titot”, Xavier Therós, Andreu Claret Serra, Sebastià Sardiné, Eudald Serra, Silvia Tarragó, Jordi Matilló, Begoña García, Joaquim Molina, Francesc Xavier Hernández Cardona, Carmen Martín, Fernando Ezquerra Lapetra i Jordina Ayats. Tot i que els escriptors i escriptores van presentar, signar i vendre les seves novel·les, les dues llibreries del poble també hi van tenir el seu lloc i van poder difondre volums històrics. 

Pensant en una nova edició

L'esdeveniment va ser una bona ocasió per posar a l'aparador el municipi de Puig-reig. En aquesta línia, Altarriba ha declarat que des de l'organització estan "molt satisfets" dels resultats de la festa en la a seva primera edició, tant per la bona acceptació per part del públic com dels mateixos escriptors. Tant és així, que segons ha explicat ja pensen en una segona edició de cara l'any vinent seguint el mateix format de la fira, però incloent petits canvis a nivell organitzatiu per millorar-la, com la ubicació dels estands o la concentració dels escriptors en una mateixa zona. 
https://www.naciodigital.cat/bergueda/noticia/9405/puig-reig/omple/carrers/literatura/cultura/amb/primera/festa/llibre/novella/historica?rlc=a2

Puig-reig portarà autors de primer nivell en la 1a Festa del Llibre i la Novel·la històrica

 L'Ajuntament de Puig-reig aposta per la proximitat amb autors, escriptors i historiadors, en una fira "diferent"


, Puig-reig | 30/03/2017 a les 17:42h
Presentació de la Festa del Llibre i la Novel·la històrica de Puig-reig | Aida Morales
Aquesta notícia es va publicar originalment el 30/03/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Puig-reig apostarà, el proper dissabte 8 d'abril, per acostar la literatura històrica als ciutadans, d'una manera diferent de l'habitual. Fugint de la data típica de Sant Jordi, el consistori organitzarà la primera Festa del Llibre i de la Novel·la històrica del municipi, que apostarà per combinar autors comarcals amb altres de primer nivell, però sempre potenciant la vessant més propera i humanitària. 

Una fira, ha explicat el regidor de Cultura, Jesús Subirats, que va néixer de la mà de l'investigador i escriptor Jordi Matilló, que va proposar el projecte al consistori. Després d'analitzar el seu encaix, es va veure que aquest esdeveniment podia complementar-se, a la perfecció, amb la voluntat del municipi de difondre la seva història, així com fomentar la cultura i dinamitzar el teixit comercial. 

Partint d'aquesta base, ha explicat Subirats, es va decidir tirar endavant una festa amb una vintena d'autors de tot Catalunya, la gran majoria locals o comarcals, on cadascun d'ells pogués presentar la seva novel·la, signar i vendre llibres, i les dues llibreries del poble també poguessin difondre volums històrics relacionats amb aquests. Una prèvia de Sant Jordi, doncs, però sense caure en allò més "típic", afavorint que tots els autors tinguessin el mateix espai expositiu, i que els ciutadans també hi poguessin interactuar. 

La festa, doncs, es farà a la plaça Mestre Badia, complementada amb un esmorzar a càrrec de l'Associació Templera de Puig-reig, que també oferirà una visita històrica guiada pel poble, així com activitats de la mà d'altres entitats de caire històric. 

Festa participativa, amb autors reconeguts

L'objectiu d'aquesta festa, ha explicat Matilló, és configurar una fira del llibre que esdevingui una "festa en què tot el públic hi participi". D'aquesta manera, aprofitar la vessant cultural i pedagògica dels llibres i novel·les històriques i, també, explicar la història de Puig-reig a tota aquesta gent. 


Roda de premsa de presentació de la Festa del Llibre i la Novel·la històrica de Puig-reig Foto: Aida Morales

A més, s'intentarà donar, a cada llibre o autor, la importància que es mereix, sense regir-se per aspectes "mediàtics", com es pot veure durant Sant Jordi, ha dit, quan alguns personatges més coneguts "desplacen autors que escriuen durant tot l'any". 

Segons ha remarcat, durant la festa hi ha confirmada la presència de Rafel Nadal, Coia Valls, Jordi Mata, Jaume Clotet, Víctor Amela, Xavier Casinos, Griselda Lozano, Francesc Ribera “Titot”, Xavier Therós, Andreu Claret Serra, Sebastià Sardiné, Eudald Serra, Silvia Tarragó, Jordi Matilló, Begoña García, Joaquim Molina, Francesc Xavier Hernández Cardona, Carmen Martín, Fernando Ezquerra Lapetra i Jordina Ayats. 

"Crec que funcionarà molt bé", ha afirmat. En aquest sentit, ha dit, ja s'està treballant perquè, de cara a l'any que ve, la Festa del Llibre i la Novel·la històrica pugui durar dos dies, amb presència, fins i tot, d'autors internacionals. 

Dinamitzar la zona i el comerç

Segons el regidor de Comerç, Josep Campos, durant dissabte també s'ha volgut implicar els diferents comerços del poble, amb qui es farà un concurs d'aparadors. Això motivarà els turistes a passejar pel principal eix comercial del poble, així com les botigues a vestir-se, inspirades en llibres o novel·les històriques. 

El comerç guanyador tindrà un lot de llibres signats, mentre que el guanyador de les persones que participin en la votació, podrà rebre un lot amb productes agroalimentaris del poble. 

https://www.naciodigital.cat/bergueda/noticia/9325/puig-reig/portara/autors/primer/nivell/1a/festa/llibre/novella/historica?rlc=a2



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico