Passa al contingut principal

Investir Puigdemont a principi de maig: el nou pla que pren força a Junts per Catalunya

Puigdemont al parlament, en una imatge d'arxiu (fotografia: Albert Salamé).
La investidura ajornada indefinidament de Carles Puigdemont (30 de gener) pel president Roger Torrent, les investidures suspeses de Jordi Sànchez (12 de març i 13 d’abril), i la investidura intervinguda de Jordi Turull (22 de març) per l’empresonament ordenat pel jutge Llarena. Són els quatre intents de la majoria parlamentària independentista d’investir un president i formar un govern d’acord amb el resultat de les eleccions imposades el 21 de desembre. Ara es podria donar pas a una quarta candidatura, però guanya força l’opció de recuperar el pla A: restaurar la presidència colpejada pel 155. Demà es fa una reunió a Berlín dels diputats de Junts per Catalunya amb Puigdemont per a decidir precisament això: recuperar la candidatura de Puigdemont i, si cal, apuntar un possible candidat nou si falla aquesta opció.

Abans del 22 de maig s’ha d’haver investit algú al parlament si es vol evitar que es convoquin unes noves eleccions, que es farien el 15 de juliol. Ara mateix hi ha dues opcions damunt la taula: investir Puigdemont després d’haver aprovat la modificació de la Llei de Presidència o investir un quart candidat no encausat per la justícia espanyola. L’alliberament de Puigdemont de la presó alemanya on va ser retingut mentre es començava a cursar l’euroordre ha donat força a la seva candidatura. Especialment, ha donat força a la investidura del president que la justícia alemanya hagi clavat el mastegot jurídic al Tribunal Suprem espanyol descartant l’acusació de rebel·lió i posant en dubte la malversació. Si bé fa unes setmanes hi havia un grup reduït de diputats (els de la CUP a banda) que optés per investir Puigdemont, ara aquest grup s’ha fet més gran i ja és majoritari dins del bloc sobiranista.

Els perills de la reforma
La reforma de la Llei de Presidència, que s’ha d’aprovar per lectura única al parlament a principi de maig, permetrà de fer la investidura de Puigdemont de forma telemàtica. Hi ha dos inconvenients a aquesta fórmula: cal que la llei sigui publicada al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) intervinguda pel 155 i cal que es pugui fer la investidura abans que el Tribunal Constitucional espanyol no hagi suspès cautelarment la llei reformada. Per tant, el pla que hi ha damunt la taula de la reunió de demà és de fer tots aquests passos com més de pressa possible.

Tot plegat és un trencaclosques complicat. El temps que hi ha per fer aquesta operació és breu, però les veus més influents de Junts per Catalunya volen intentar-ho. Si l’estat espanyol i els grups unionistes aconsegueixen endarrerir l’aprovació de la llei de Presidència o la seva publicació al DOGC, o la suspensió pel TC abans de la investidura, Junts per Catalunya proposarà un candidat alternatiu per evitar les eleccions. Aquest candidat a una quarta investidura seria considerat un president provisional fins que no es resolgués la reforma de la Llei de Presidència. Una resolució que, si depèn de la suspensió cautelar del TC, pot haver d’esperar un màxim de cinc mesos a partir de l’aprovació de la reforma. Aleshores, es procediria a investir Puigdemont si el context i la situació judicial del president ho permet.

ERC no vol esperar
Per la seva banda, ERC reconeix que pertoca a JxCat de proposar el candidat. Però també demana que es faci una investidura de pressa i que no s’esperi a exhaurir el termini del 22 de maig. La portaveu del partit, Marta Vilalta, va defensar dilluns que la formació d’un govern i la reforma de la llei de Presidència havien de ser dos camins paral·lels. És a dir, que no cal esperar a tenir enllestida la reforma –que ara és al Consell de Garanties Estatutàries, a instància del PSC– per a formar govern. Així, Esquerra s’inclina per deixar la investidura de Puigdemont per més endavant i no arriscar-se a la convocatòria d’unes noves eleccions.
Demà sabrem si aquesta opció s’imposa finalment com a pla oficial de Junts per Catalunya. Després hi haurà el temps que dóna l’elaboració del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre la reforma de la Llei de Presidència per acordar l’estratègia amb ERC i la CUP. Un cop publicat el dictamen, que no és vinculant, el parlament podrà aprovar la reforma i el nou pla de Junts per Catalunya haurà de jugar bé les cartes del temps i esquivar una batalla de filibusterisme més que previsible. En definitiva, la investidura de Puigdemont torna a ser damunt la taula amb la força que ha donat el revés judicial de la justícia alemanya.
https://www.vilaweb.cat/noticies/investir-puigdemont-a-principi-de-maig-el-nou-pla-que-pren-forca-a-junts-per-catalunya/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión