Andrew Davis: ‘El Catalonia America Council la nova empresa diplomàtica catalana s’escarrassarà per enfortir la relació entre Catalunya i els EUA’

Andrew Davis: ‘El Catalonia America Council s’escarrassarà per enfortir la relació entre Catalunya i els EUA’


Entrevista al director executiu de la nova entitat i antic delegat de la Generalitat als Estats Units, Mèxic i el Canadà

Per: Martí Estruch Axmacher
 04.05.2018  22:00
     
A final de l’any passat, el govern espanyol va aprofitar l’excusa de l’article 155 per tancar les delegacions de Catalunya a l’exterior (tret de la de Brussel·les) i el Diplocat. D’aquesta manera, eliminava una presència que feia molta nosa al servei exterior espanyol i deixava Catalunya sense veu i sense representació formal al món, més enllà de les oficines sectorials i la feina incansable que fan els catalans escampats pel món. Des d’aleshores, s’ha parlat de diverses iniciatives per omplir aquest buit, i és als Estats Units on se n’ha concretat la primera: el Catalonia America Council. En parlem amb l’ex-delegat de la Generalitat als Estats Units, Mèxic i el Canadà, Andrew Davis, actual director executiu d’aquest nou organisme.

—Dimarts es va presentar públicament el Catalonia America Council. Quina mena d’entitat és?
—Som una organització independent, apartidista, sense ànim de lucre, amb seu a Washington i una doble missió: el compromís amb els reptes polítics i socials més importants que afronten Catalunya i els Estats Units, i l’enfortiment de les relacions entre ambdós territoris.

—Això sona bastant a diplomàcia pública…
—Bé, creiem que l’enfortiment de les relacions implica per definició un component fort de diplomàcia pública si vol tenir èxit. De manera que sí, farem diplomàcia pública.

—D’on surt la idea de crear aquesta organització?
—Fa un temps que jo i altra gent hi donàvem voltes. Aquí, als Estats Units, hi ha molts exemples d’organitzacions amb una missió similar. Per citar-ne només un parell, l’American Australian Association i l’American Scottish Foundation també miren d’enfortir les relacions més enllà del treball institucional formal que fan les ambaixades o delegacions. Fan bona feina i vam pensar que a Catalunya li podia convenir una organització d’aquesta mena.

—En les relacions bilaterals entre Catalunya i els Estats Units, en quins àmbits us centrareu?
—Hem identificat quatre pilars bàsics per començar. El primer se centra en l’actualitat i els reptes contemporanis i mirarem d’implicar-nos en els canvis socials, polítics i econòmics que marquin el ritme de Catalunya i els Estats Units. El segon és el benchmarking i l’intercanvi internacional i treballarem per fomentar i promoure l’intercanvi transatlàntic entre institucions públiques, privades i acadèmiques. El tercer pilar és el dels negocis i la innovació, on fomentarem la col·laboració del sector privat i farem difusió de qüestions rellevants en els àmbits dels negocis, el comerç i la legislació d’interès per a les empreses americanes i catalanes.

—I el quart?
—L’últim és el periodisme. L’actual clima social i polític global fa que el paper dels mitjans sigui cabdal. Volem donar suport als periodistes catalans i nord-americans no solament per a enfortir la relació transatlàntica, sinó també perquè la seva tasca millori la qualitat de les respectives democràcies.

—Ja hi ha algunes organitzacions públiques catalanes als Estats Units actives en el sector empresarial (ACCIÓ) i en el cultural (IRL). Treballareu plegats o quin paper farà cadascú?
—Com a entitat privada, mirarem de col·laborar amb altres institucions públiques, privades i acadèmiques, segons les prioritats o projectes de cada moment. Però, certament, no duplicarem ni competirem amb les agències governamentals de Catalunya. Fan una feina fantàstica i des de fa molt de temps.

—Ja hi ha esdeveniments o activitats a la vostra agenda?
—No. Quan acabi l’actual procés de presentació oficial, anunciarem les primeres activitats. Aviat.

—El Catalonia America Council tindrà un pressupost exclusivament basat en capital privat i donacions. Per què?
—Sí, funcionarem com tantes altres organitzacions nord-americanes tradicionals sense ànim de lucre, que es basen en donacions privades d’aquells que volen donar suport a la feina de l’organització. D’aquesta manera, n’assegurem la independència i promovem la sinergia entre membres que combreguen amb la missió de l’organització.

—Són fàcils d’aconseguir, els diners per a poder funcionar?
—Resposta breu: no! Recaptar fons sempre és un repte i hi ha moltes organitzacions que competeixen per aconseguir l’atenció i el suport econòmic dels donants. El nostre repte consistirà a demostrar que el Catalonia America Council és important, oportú i eficaç. Estem aclaparats pel ressò aconseguit amb l’anunci de la posada en marxa i animem la gent a visitar la nostra web per conèixer-nos millor i, si els agrada el que veuen, donar-nos suport.

—Avui dia, la tensió política entre Catalunya i Espanya és forta i molta gent considera que a Espanya no es respecten valors ni drets democràtics bàsics. Informar els mitjans de comunicació i l’opinió pública nord-americana sobre aquestes qüestions també serà una de les missions del Catalonia America Council?
—I tant. De fet, forma part de la nostra declaració d’intencions per a tractar els reptes polítics i socials més importants de totes dues comunitats. Com hem dit públicament, la nostra organització es guia pels valors que considerem compartits per catalans i nord-americans, entre els quals hi ha evidentment la llibertat, la democràcia i l’autogovern, a més d’un cert esperit d’emprenedoria i de superació. En aquest context, creiem que l’existència de presos polítics, l’exili forçat i les restriccions a la llibertat d’expressió i de reunió són absolutament contraris a aquests valors. Per tant, els condemnem amb rotunditat i treballarem per fomentar el debat i proposar solucions.

—Encara que això no faci feliç l’ambaixador espanyol?
—Pot ser. No volem ser provocadors perquè sí, però creiem que l’única manera d’enfrontar-se a les qüestions més complicades és fer-ho amb el cap ben alt.

—Heu estat el delegat de la Generalitat de Catalunya als Estats Units des del 2008 fins al 2017, quan el govern espanyol va decidir de tancar les delegacions catalanes a l’estranger i us va destituir. No espereu que el nou govern català us reclami per tornar a fer de delegat?
—Representar el govern de Catalunya als Estats Units durant vuit anys ha estat l’honor de la meva vida. Hi he estat durant quatre legislatures i amb tres presidents i vaig inaugurar les oficines de la delegació de Nova York i de Washington. Vaig tenir la sort de comptar amb un equip de professionals meravellós que feia un treball increïble en circumstàncies difícils, i considero que el tancament de l’oficina ha estat un abús, un de molts, de l’aplicació de l’article 155. Dit això, després de vuit anys, crec que aquest capítol de la meva vida ja s’ha tancat. Però estic molt il·lusionat de poder continuar enfortint la relació transatlàntica, encara que d’una manera diferent, i crec que el Catalonia America Council serà una bona eina per a fer-ho.

—Pot el Catalonia America Council substituir el paper i la tasca de la delegació?
—En cap cas. El govern necessita les seves institucions i les seves oficines de representació, i espero que la delegació pugui reobrir ben aviat. Mentrestant, el Catalonia America Council s’escarrassarà per enfortir la relació transatlàntica entre Catalunya i els Estats Units, però des de fora del govern. Els dos esforços no s’exclouen mútuament.

https://www.vilaweb.cat/noticies/andrew-davis-el-catalonia-america-council-treballara-dur-per-enfortir-la-relacio-transatlantica-entre-catalunya-i-els-estats-units/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico