Passa al contingut principal

CAL VALLS 40 anys… conservant l’essència de Manolo Valls



CAL VALLS 40 anys… conservant l’essència


556

zumos Cal Valls 40 anys
Oferir productes naturals per a una alimentació saludable. Així de senzill. Aquesta era i segueix sent la missió de Cal Valls.
Gràcies al Manolo Valls (pare), naturista i vegetarià des de la seva joventut, aquesta era una lliçó que la resta de la família teníem ben apresa. Només calia portar-ho de la vida privada a la vida professional. Però senzill no vol dir fàcil.
Primer va caldre desaprendre tot allò que l’agricultura química havia inculcat als pagesos, especialment des de la revolució verda, que de verda tenia poc, i aprendre de nou a escoltar la natura.
No teníem assessorament i les experiències properes per compartir eren comptades. Per aquest motiu el mètode principal fou el d’assaig i error. Un procés lent i dificultós que va comportar la transformació de gran part de les finques de fructicultura a horta. Cultius més variats, de cicles més curts, i menys arriscats econòmicament.
CAL VALLS 40 años… conservando la esencia
El canvi de cultiu ens va portar a la comercialització. L’horta és de venda diària i la majoria de productes es conserven pocs dies. A més, el clima de Lleida no és gaire apropiat per fer hortalissa tot l’any, ja que les produccions es concentren en pocs mesos, i va caldre un nou plantejament.
Convertir-nos en conservers  va ser la sortida per a tota aquella producció impossible de comercialitzar en fresc, aprofitant l’experiència que teníem fent conserves per l’autoconsum. En aquesta nova empresa tothom va aportar els seus coneixements: el saber fer de la iaia, les enginyoses màquines del tiet Josep, la saviesa i les habilitats de paleta del iaio, l’obstinació i els innombrables  assajos del pare, i l’infatigable treball de tota la família.
La millor manera d’afrontar els  canvis presents i futurs és mantenint la nostra essència
En el nostre desenvolupament cal destacar, després de diferents viatges,  el suport que ens van donar altres projectes biodinàmics alemanys en el tema econòmic, comercial i moral. Fou un impuls molt important en tots els àmbits de l’empresa.


Demeter agricultura biodinámica
Segell Demeter, que certifica un producte com a procedent d’agricultura biodinàmica

Paral·lelament a tots aquests canvis calia també buscar uns consumidors que reconeguessin el producte ecològic … fins llavors no hi havia una denominació oficial. Aquesta va ser una tasca col·lectiva, de moltes trobades i debats, que va concloure amb l’objectiu clar d’una certificació pública, amb una participació activa del sector. Ho vam assolir l’any 1989 i estem molt orgullosos que, en aquell moment, el sector ens concedís la primera certificació d’Espanya.
Els herbolaris i dietètiques van ser els primers en fer un lloc als nostres productes pel seu component saludable. Altres botigues d’alimentació es van anar interessant, en ser un producte artesanal, de qualitat i proximitat, i les cooperatives de consumidorstambé han confiat en la nostra empresa, que sempre busca models comercials amb criteris sostenibles on el factor humà hi és essencial.
Durant aquests 40 anys, el mercat dels productes ecològics ha canviat molt. D’una banda no ha parat de créixer, especialment en els darrers anys amb l’entrada de les grans superfícies,  i de l’altra s’han anat quedant pel camí alguns dels valors intrínsecs del que és un producte ecològic genuí.
La millor manera d’afrontar els  canvis presents i futurs  és mantenint la nostra essència, enfortint els valors d’empresa familiar, d’alimentació saludable, de producció sostenible i respectuosa, amb una actuació transparent i coherent.
No hem d’oblidar que les energies que recullen les plantes que esdevindran el nostre aliment provenen també de qui les cuida.
Autor: Daniel Valls, Enginyer Agrònom – www.calvalls.com
https://www.bioecoactual.com/ca/2018/05/18/cal-valls-40-anys-conservant-lessencia/?utm_campaign=la-prohibicion-de-la-ue-no-se-cumple-contaminantes-hormonales-en-nuestra-comida-10-pates-vegetales-faciles-umeboshi&utm_medium=email&utm_source=acumbamail

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión