Passa al contingut principal

Document exclusiu: Així ha humiliat la fiscalia belga el jutge Pablo Llarena

La fiscalia belga ha desplegat una sèrie d’arguments en el seu document en què demana que quedi sense efecte l’euroordre d’extradició de Lluís Puig, Toni Comín i Meritxell Serret que deixen en evidència la professionalitat del jutge Llarena. Així es pot comprovar en el document que ha publicat en exclusiva VilaWeb amb els arguments de la fiscalia belga. Un document que qüestiona els procediments del jutge, parla obertament d’irregularitats, i escriu que Llarena va retirar la primera euroordre, que havia dictat Carmen Lamela, perquè no tenia clar que aconseguís l’extradició. Una desautorització contundent que topa amb els arguments que va esgrimir Llarena aleshores i que deixa tocada l’estratègia judicial espanyola contra l’independentisme.
Diu la fiscalia que perquè una euroordre pugui tirar endavant cal que hi hagi una ordre de detenció prèvia dins de l’estat que reclama l’extradició. Així ho estableix la jurisprudència del Tribunal de Luxemburg, arran del cas Bob-Dogi, que és el nom d’un romanés que va atropellar i ferir greument un ciutadà hongarès el 2013. Hongria en va demanar l’extradició, i per això va activar una euroordre de detenció contra ell, però com que no havia emès abans una ordre de detenció nacional, van acabar denegant-la.
Hi ha cinc extractes que en aquest cas, el de l’euroordre emesa per Pablo Llarena el 23 de març, no hi havia aquesta odre de detenció prèvia a nivell estatal. En canvi, la fiscalia diu que es troba amb ‘un extracte molt breu de la interlocutòria de processament’. Però no amb una ordre de detenció. I això, diu la fiscalia, no té valor per a l’ordre europea de detenció.
La fiscalia diu que ja va demanar a Llarena un aclariment; més informació per a saber quina era la base sobre la qual fonamentava la seva ordre de detenció europea emesa el 23 de març. I efectivament van tenir una resposta. Però la fiscalia es va trobar que en la resposta, Llarena deia que la base era l’ordre de detenció estatal que havia fet el 3 de novembre del 2017 la jutgessa de l’Audiència espanyola, Carmen Lamela, que és qui va començar a instruir la causa contra els dirigents independentistes. Diu la fiscalia que sobre aquella base (Lamela sí que va fer els passos que calia), la jutgessa va emetre una ordre de detenció europea. Aquella euroordre la fiscalia belga la va tirar endavant, però quan Llarena va assumir la causa va decidir retirar-la. I li recorda que la va retirar perquè no veia clar d’aconseguir l’extradició del president i els consellers.
Tot seguit, el fiscal diu que si l’ordre de detenció emesa per Lamela (que Llarena va respondre que era la basee de la seva euroordre del 23 de març passat) relata uns fets i unes qualificacions penals, aquests haurien de ser els mateixos en l’euroordre emesa per Pablo Llarena.
Però resulta que no. ‘La descripció dels fets és parcialment similar, però també parcialment diferent; s’hi han afegit descripcions de fet (especialment, l’agressió a agents de la policia) i les qualificacions penals que ara se sustenten són diferents’, escriu la fiscalia.
Arran d’aquesta incongruència, la fiscalia diu que encara va insistir a Llarena a demanar més informació per a poder-se aclarir. I van rebre una nova resposta de Llarena, el 17 d’abril. En aquella carta, Llarena comet un error, que la fiscalia arriba a posar de manifest fins a dues vegades en un escrit de cinc fulls: en comptes d’escriure la data del 21 de març del 2018 (el de la interlocutòria de processament), va escriure 21 de novembre del 2018, un dia per al qual queda encara mig any perquè arribi. ‘Sembla ser un error material’, observa la fiscalia.
El cas és que en el nou escrit enviat a la fiscalia belga, el jutge Llarena canvia d’opinió i diu que no, que la base de l’euroordre és la interlocutòria de processament. Del 21 de març. Però la fiscalia observa que el processament manté les ordres de detenció inicials de la jutgessa Carmen Lamela del 3 de novembre i que no les modifica. O una cosa, o l’altra. La fiscalia expressa que en aquest escrit que no s’aclareix amb Llarena.
Després d’haver fet totes aquestes giragonses pels documents de Llarena, la fiscalia conclou que, efectivament, no hi ha cap ordre de detenció estatal que fonamenti l’ordre de detenció europea. I demana al tribunal belga que ‘declari irregular l’rodre de detenció europea del 23 de març del 2018.’ Tot un cop contra Llarena i contra la justícia espanyola.
Ací podeu llegir el document íntegre:
[VilaWeb

https://www.vilaweb.cat/noticies/document-exclusiu-aixi-ha-humiliat-la-fiscalia-belga-el-jutge-pablo-llarena/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog