Passa al contingut principal

Entrevista a Daniel Valls, president del CCPAE,Biocultura 25 anys de VIDA SANA


Entrevista a Daniel Valls, president del CCPAE

 
53

Entrevista a Daniel Valls, presidente del CCPAE
Entrevistem a Daniel Valls, president del Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE), en motiu del número de maig de Bio Eco Actual, amb tirada extra per a BioCultura Barcelona (total 58.000 exemplars).
Quins són els propers projectes i objectius del CCPAE?
Dins de la millora contínua dels serveis de certificació ecològica a Catalunya, estem desenvolupant una nova aplicació de gestió que ens permetrà reduir els temps per generar els certificats i les autoritzacions dels operadors. A més, en l’àmbit institucional, haurem de posar en marxa el futur marc legal de la producció ecològica a Catalunya, és a dir el Decret de funcionament del CCPAE, per adaptar-lo a la realitat del moment. D’altra banda, i això és clau, participarem en els debats per la redacció de les noves normes europees de producció, etiquetatge i control, que entraran en vigor el 2021.
6,12 de cada 10 € de consum “bio” van a parar ja a hipermercats, supermercats i canal discount. Què opines sobre aquest tema?
En el consum d’aliments ecològics encara estem molt lluny del desenvolupament de països com Alemanya, Àustria o Dinamarca. En els últims dos o tres anys el sector minorista està canviant molt de pressa, fenomen que està passant en altres països. Des del CCPAE treballem perquè les normes es compleixin en tota la cadena, des del productor fins al minorista, sigui qui sigui l’operador, ja que aquesta és la garantia que té el consumidor i hem de conservar i augmentar la seva confiança en la certificació de productes bio.
Com impregnar al nou consumidor bio dels valors i filosofia ecològics des de l’administració?
Sempre reclamem des del sector ecològic més campanyes institucionals però sobretot hi ha una qüestió fonamental, que és la introducció dels aliments bio en els menjadors públics: en escoles, hospitals, presons, etc. Els poders públics haurien de regular en aquest sentit, marcant un percentatge obligatori o premiant a qui aposti pels productes ecològics.
Durant 2018, el CCPAE durà a terme 3.541 inspeccions de seguiment de la certificació, un 9,16% més que la previsió de 2017. Com són d’importants les inspeccions a la garantia per al consumidor del segell de certificació ecològica?
Logo CCPAE
La inspecció és la columna vertebral de la certificació ecològica. Aquesta és la tasca del CCPAE en un 90 per cent. Cada empresa rep com a mínim un control oficial anual per verificar el compliment de la normativa europea, i així poder renovar el seu certificat. Realitzem analítiques de productes, control documental exhaustiu, exercicis de traçabilitat, a més hi ha inspeccions addicionals aleatòries… Podríem dir que el control a què se sotmet a un aliment ecològic és una de les majors garanties existents al mercat agroalimentari perquè el consumidor trobi un producte de qualitat, respectuós amb la salut i el medi ambient.
La inspecció és la columna vertebral de la certificació ecològica
Agroecologia i economia del bé comú han d’anar de la mà. És possible amb Espanya en el Nº 1 de consum de pesticides a Europa?
Espanya és el primer país en producció ecològica d’Europa, però també és cert que és el primer en ús de pesticides o el que més hectàrees de transgènics té de la zona de la Unió. Són dos models d’agricultura antagònics i amb dificultats evidents per conviure entre ells, ja que és habitual el perjudici per als agricultors ecològics. Per tant, demanem al govern espanyol una solució davant d’aquestes evidents contradiccions i des de la nostra posició el que demanem és que es fomenti i protegeixi les produccions responsables i sostenibles com l’ecològica, regulant a favor seu.
Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor
Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2018

https://www.bioecoactual.com/ca/2018/04/27/entrevista-daniel-valls-president-del-ccpae/?utm_campaign=biocultura-barcelona-abre-sus-puertas-muffins-de-calabacin-webs-que-nos-hacen-facil-comer-fuera-de-casa-sorteo&utm_medium=email&utm_source=acumbamail

GRAN GALA “BIO” BioCultura celebró sus 25 primaveras por todo lo alto

Lunes 30 de Abril de 2018


La noche del pasado viernes… las Reials Drassanes de Barcelona fueron el escenario elegido para celebrar los 25 años de BioCultura BCN (del 3 al 6 de mayo. Palau Sant Jordi). Casi 500 personas se dieron cita en un espacio tan emblemático de la ciudad para asistir a la entrega de los Premios BioCultura BCN25.CAT, a un desfile de moda sostenible, al estreno del documental "BioCultura BCN25. Agroecologia, Salut, Pau, Cultura i Rebel.lia"... Porque allí, en casi tres horas, pasaron muchísimas cosas. Ángeles Parra, directora de BioCultura, dijo que “merecía tirar la casa por la ventana porque 25 años no se cumplen todos los días. Es la fiesta de BioCultura pero es la fiesta también de todo el sector ‘bio’ catalán. Por eso este año hemos dedicado los Premios BioCultura 2018 a los pioneros del sector en Catalunya, para que nadie olvide de dónde venimos y hacia dónde queremos ir”.

Todo el sector "bio" catalán acudió en tropel y se vieron por allí también a muchas personas del mundo de la cultura y la música comprometidas con una alimentación sana y sanadora y la ecología profunda (la actriz Marta Millà, Pere Camps –director de BarnaSants-, el coreógrafo David Campos, la tertuliana Esther Vivas)…

El BioCultura Ensemble, dirigido por Pedro Burruezo (director de The Ecologist y compositor), puso la banda sonora al evento y acompañó a La Malinche, Maia Kanaan y Marina Rossell, que estuvieron geniales. Fue una velada, con marcado acento femenino, para el recuerdo en un marco incomparable… Antes y después de la gala, La Morocha Dj, con su habitual encanto y buen hacer, se encargó de amenizar el asunto desde los platos con músicas del mundo cantadas también por mujeres. En palabras de uno de los premiados, ha sido “la gran gala que necesitaba el mundo ‘bio’ para tender puentes y para reivindicar a todos aquellos pioneros que promocionaron y apostaron por la agricultura ecológica y sus subsectores afines cuando todo aquello era predicar en el desierto”.

Ángeles Parra, directora de la feria BioCultura (izquierda) y
Pilar Sampietro, presentadora de la gran Gala

Ángeles Parra añade que “el sector ecológico está viviendo muchos cambios en la actualidad. Esta fiesta, a la que ha acudido todo el sector ‘bio’ en pleno, era necesaria también para reivindicar la esencia del sector. Ahora todo el mundo quiere estar en el mundo ecológico. Pero durante lustros hemos sido unos pocos los que predicábamos en el desierto. Conviene no olvidar las raíces, la esencia. Todo el mundo tiene abiertas las puertas en el mundo orgánico, claro que sí. Pero nos gustaría que este mundo no perdiera su razón de ser: ser una semilla de cambio que va mucho más allá de la alimentación y la salud”. Fueron las palabras que también citaron los premiados, los invitados, los artistas presentes en la gala.
Una gala elegante y sencilla, y sobre todo muy emotiva cuando llegó el momento de la entrega de los "premios", de los reconocimientos a toda una vida de trabajo. Todas las personas y entidades homenajeadas recogieron su estatuilla "Corazón Bio" con palabras que calaron entre los asistentes, mientras que una excelsa música acompañó cada uno de los momentos y los detalles.
ORGANIZACIÓN VIDA SANA
PREMIOS BIOCULTURA BCN25.CAT
Jaume Rosselló (periodista. Fundador de la Revista “Integral”)
Isidre Martínez (Responsable de producció agrària ecològica. Direcció General d'Agricultura i Ramaderia)
Cal Valls (empresa pionera en alimentación ecológica)
Biocop (empresa pionera en alimentación ecológica)
Hortec (empresa pionera en alimentación ecológica)
EcoHabitar (entidad dedicada al fomento de la bioconstrucción)
Integral Centre Mèdic i de Salut - Pedro Ródenas
Associació Moda Sostenible BCN
Antonio Madridejos (Periodista)
VSF (Justícia Alimentària)
Giura Cosmètics (empresa pionera de cosmética ecológica)
Escola Agrària de Manresa


La cosmética ecológica fue protagonista a la llegada de los invitados/as. Las que quisieron pudieron maquillarse con las profesionales que utilizaron solo productos cosméticos certificados… Y la pasarela de moda ecológica recordó una vez más lo que desde todos los rincones del planeta se está exaltando: "¿Quién hizo mi ropa? ¿Cómo? ¿Dónde? ¿Con qué recursos?".... Preguntas que debemos hacernos todos los ciudadanos a la hora de elegir nuestro consumo no sólo en alimentación, sino también en la ropa que vestimos, en los productos que utilizamos para la limpieza y la higiene, y sobre todo en nuestra actitud respecto a todos los seres vivos. "Sé tú el cambio que quieres ver en el exterior", recordó Pilar Sampietro, que hizo de presentadora y de hilo conductor de la fiesta con una extraordinaria profesionalidad.
Ángeles Parra asegura que “BioCultura va a ser este año de traca. El sector no deja de crecer y cada vez hay más personas concienciadas. Esta fiesta ha sido el pistoletazo de salida de una semana que va a ser muy intensa. Todo está preparado para que el Palau Sant Jordi se convierta, del 3 al 6 de mayo, en la primavera de un gran cambio que está despertando en todo el planeta. Esto ya no hay quien lo pare. El futuro, sencillamente, será ecológico o no será”. Parra sentencia que “ha sido una gran gala sin alfombra roja. Aquí, nuestra única alfombra es la tierra, a la que tanto dañamos. Pero hay millones de personas trabajando en todo el planeta para devolverle la vida, la salud y el respeto. Es la mejor alfombra que podemos soñar…”.
La Gala se celebró en un ambiente muy alegre, donde no faltaron actuaciones musicales,
pase de modelos de ropa ecológica, catering elaborado con ingredientes ecológicos...
http://vidasana.org/noticias/gran-gala-bio-biocultura-celebro-sus-25-primaveras-por-todo-lo-alto?utm_campaign=newsletter-02052018&utm_medium=email&utm_source=acumbamail

Entrades populars d'aquest blog