Un jutge considera "molt lleu" l'amenaça d'arrencar el cap a un periodista el 12-O



Un jutge considera "molt lleu" l'amenaça d'arrencar el cap a un periodista el 12-O

El magistrat condemna a una multa un dels acusats per l'expulsió dels informadors que cobrien l'acte ultra de fa dos anys i n'absol l'altre
  41

0  



Els crits, insults i amenaces que van fer que tots els periodistes que cobrien l'acte de l'extrema dreta del 12 d'octubre de fa dos anys a Montjuïc l'haguessin d'abandonar han acabat en una condemna per un sol dels dos acusats, i tan sols per un delicte d'amenaça lleu. El condemnat, José Miguel Patón, haurà de pagar 240 euros de multa per haver cridat "Això, fes-me una foto i envia-la al teu germà, que t'arrancaré el cap" al periodista de l'ARA Enric Borràs. El fiscal de delictes d'odi, Miguel Ángel Aguilar, reclamava quatre anys de presó per coaccions i amenaces a cada un dels acusats.
Segons admet la sentència, durant el parlament del president de l'organització neofeixista Democracia Nacional, Manuel Canduela, després que aquest recordés les amenaces de l'any anterior al fotoperiodista especialitzat en extrema dreta Jordi Borràs, alguns assistents el van confondre amb el periodista d''El Periódico' Guillem Sánchez, que cobria l'acte, i el van començar a increpar. Llavors el cap de les joventuts de Democracia Nacional, Juan de Haro, va avisar els companys que es confonien, però que al costat de Sánchez hi havia el germà del fotoperiodista i redactor d'aquest diari, Enric Borràs. Aquí els crits van pujar de to, tal com podeu veure al següent vídeo, i el grup de periodistes que seguia l'acte ultra va decidir marxar-ne per por de patir una agressió. Mentre se n'anaven fins i tot els van llançar una llauna de cervesa.
El jutge considera que l'amenaça de Patón, que podeu escoltar aquí, "no constitueix l'anunci seriós d'una decapitació o d'un altre atac contra la vida, sinó l'exteriorització del disgust o incomoditat que li causen les fotografies de les quals creu ser objecte". Segons la sentència, doncs, amenaçar el periodista amb arrencar-li el cap és una amenaça "molt lleu" i no queda "acreditat" que hagi causat "cap perjudici moral o material al seu únic destinatari", el redactor de l'ARA. També considera que a l'acte no hi va haver violència i, per tant, tampoc és aplicable el delicte de coaccions.

De Haro, al seu últim torn de paraula durant el judici, va declarar: "No vaig expulsar ni amenaçar periodistes, jo vaig  procedir a expulsar de l'acte separatistes". Tot i això el jutge considera que l'expulsió dels periodistes no té "rellevància penalment típica" perquè cap testimoni havia atribuït a l'acusat "cap expressió concreta o gest inequívocament amenaçants". Quan ha conegut la sentència, De Haro ha fet un tuit en què tornava a reconèixer que havia expulsat "separatistes", referint-se als periodistes que cobrien l'acte del 12-O a Montjuïc. "Tinc més ganes que mai de fer front a la casta separatista", ha rematat.

https://www.ara.cat/societat/jutge-considera-lleu-amenaca-arrencar-cap-periodista-12-O_0_2007399432.html

Absolen el líder ultra que va amenaçar periodistes el 12 d’Octubre

Un altre militant d’extrema dreta condemnat a una multa de 240 euros
Ultres de Democracia Nacional, a la manifestació feixista
Ultres de Democracia Nacional, a la manifestació feixista TWITTER
 
El dirigent del partit ultra Democracia Nacional Joven, Juan de Haro, ha estat absolt dels delictes d'amenaces i coaccions als periodistes Enric Borràs (diari ARA), Guillem Sànchez (El Periódico), Rebeca Carranco (El País) i Benet Iñigo (RAC1) que van haver d'abandonar l'acte ultra del 12 d'octubre de 2016 a Montjuïc, després que algú confongués a Sànchez amb Jordi Borràs,periodista d'El Món, i De Haro digués que aquell no era Jordi Borràs, però el del costat era el seu germà, Enric. 

Segons ha informat el periodista especialitzat en moviments ultres, Xavier Rius Sant, l'altre militant ultra, José Miguel P, que reconeixent certa culpabilitat en haver dit aquell dia a Enric Borràs "como me hagas una foto y se la mandes a tu hermano, te abro la cabeza" ja va indemnitzar abans del judici amb mil euros als periodistes, ha estat condemnat a una multa de 240 euros, per un delicte lleu d'amenaces (antiga falta), tipificat a l'article 171.7 del Codi Penal.  També el condemna a pagar una dècima part de les costes del judici.


Així el titular del Jutjat del Penal 27, Guillermo Benlloch, ha rebutjat la petició  del fiscal de Delictes d'Odi, Miguel Ángel Aguilar i de l'advocat de l'acusació particular, que demanaven pels dos acusats tres anys de presó per quatre delictes de coaccions als quatre periodistes, tipificats a l'article 172.1 del Codi Penal, i un any de presó per un delicte d'amenaces a Jordi Borràs (amb qui confonen a Sànchez), tipificat a l'article 169.1 del Codi Penal. Fiscal i acusació també demanaven inhabilitació pel sufragi passiu, prohibició per assistir a actes de DN i La Falange a Barcelona els propers tres anys, i allunyament i prohibició de comunicar-se amb els cinc periodistes. La sentència encara no és ferma. 
http://elmon.cat/politica/absolen-lider-ultra-que-amenacar-periodistes-12-doctubre

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión