L'Audiència conclou que la jutge de Manresa ha vulnerat els drets de Jordi Pesarrodona per l'1-O

L'Audiència conclou que la jutge de Manresa ha vulnerat els drets de Jordi Pesarrodona per l'1-O

El tribunal retreu a la magistrada que no argumentés el delicte de desobediència i li tomba dues resolucions

08.06.2018 | 07:20
Primera estirada d'orelles de l' Audiència de Barcelona a la jutge de Manresa que investiga l'1-O al Bages. El tribunal provincial ha acceptat un recurs de la defensa del regidor de Cultura de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona, i ha reconegut que la magistrada manresana, María Teresa Rodríguez, va «infringir» el seu dret de defensa, quan no va argumentar per quin motiu li va imputar d'ofici un delicte de desobediència en relació a l'1-O. Per això, anul·la dues resolucions de la jutge i tomba una part del procés que s'ha seguit fins ara contra Pesarrodona, que s'haurà de repetir. La causa per desobediència, de moment, es manté oberta.

En la resolució, a la qual ha pogut tenir accés Regió7, la secció cinquena de l'Audiència retreu a Rodríguez que cités a declarar Pesarrodona sense concretar quina era l'autoritat a la qual havia comès suposadament desobediència (el TSJC, la Guàrdia Civil o un altre òrgan) i sense explicar ni un sol argument. No va ser fins al dia de la compareixença de Pesarrodona quan la jutge va revelar que, en realitat, es referia al Constitucional. Aquesta deixadesa, conclou l'Audiència, va causar «indefensió material i efectiva» a Pesarrodona, que el 7 de febrer va anar a declarar al jutjat sense saber exactament de què se l'acusava. Per això, es va acollir al dret a no declarar.
 
Els fets es remunten a inicis de desembre, quan Maria Teresa Rodríguez, titular del Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa, va notificar per sorpresa a tres càrrecs públics del Bages la seva citació com a investigats. Eren el regidor Pesarrodona; l'alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez; i l'alcalde de Callús, Joan Badia, tots tres d´ERC.
En el cas d'Hernàndez i de Badia, la citació informava que era pel delicte de desobediència, mentre que, en el cas de Pesarrodona, la notificació no arribava ni tant sols a aquest detall, ja que deia simplement que havia d'acudir al jutjat «com a investigat». Dies després, les defenses van accedir a una resolució anterior, dictada del 9 de novembre, en què la jutgessa explicava que obria un procés contra tots tres per desobediència, tot i que sense especificar què és el que haurien desobeït ni a qui.
 
Tots tres havien denunciat prèviament als Mossos les càrregues de la Guàrdia Civil l'1-O als seus respectius municipis. Pesarrodona i Badia ho van fer per lesions, ja que van ser agredits pels antiavalots, i Hernàndez ho va fer per danys, per les destrosses causades a l'ajuntament. Quan la magistrada va rebre les denúncies al jutjat, les va admetre a tràmit, però va pensar que, en ser càrrecs públics, haurien pogut cometre desobediència en relació al referèndum, motiu pel qual els va imputar.
 
Pesarrodona i Badia van passar a ser defensats per voluntaris del Col·legi d'Advocats de Manresa, mentre que Hernàndez és assistit per un advocat d´ERC. Encara que la situació d'indefensió s'havia produït contra tots tres, només la defensa de Pesarrodona va decidir presentar un recurs d'apel·lació a l'Audiència de Barcelona, demanant que es tombés la resolució de la jutge del 7 de febrer (en la qual ordenava avançar en el procés judicial) i la resolució del 13 de març en què rebutjava un primer recurs de la defensa.
 
Finalment, aquest dijous, l'Audiència ha resolt el recurs a favor de Pesarrodona, i ha declarat nules les dues resolucions de la jutge. Per aquest motiu, ordena «la retroacció de les actuacions en el moment anterior a la declaració de Jordi Pesarrodona», a efectes que «se l´informi expressament dels fets que se li atribueixen». Això significa que, ara, la jutgessa manresana haurà de tirar enrere el procés i tornar a citar Pesarrodona, després d'informar-lo correctament de l'acusació.
 
Un cop s'hagi acabat el procés d'investigació, la jutge demanarà a la fiscalia si vol portar Pesarrodona a judici per desobediència, o si vol arxivar el cas. De moment, ja hi ha el precedent de l'alcalde de Callús, Joan Badia: l'abril passat, el fiscal va descartar indicis de desobediència i va demanar l'arxivament del cas, motiu pel qual la jutge va sobresseïr les actuacions contra el callussenc. És previst que, properament, el fiscal s'hagi de pronunciar també sobre l'altre alcalde afectat, el fonollosenc Eloi Hernàndez.
 
L'esmentada causa contra Pesarrodona per desobediència és independent a l'altre front judicial que el regidor santjoanenc arrossega per l'1-O, pels delictes d'odi i de resistència, que van ser denunciats per l'atestat de la Guàrdia Civil de l'escola Joncadella de Sant Joan. Tot i que la jutge manresana va decidir arxivar els dos delictes (després que un tinent de la Guàrdia Civil desmentís l'atestat), el fiscal ha presentat recurs a l'Audiència, al·legant qüestions tècniques. Per aquest motiu, la causes per odi i resistència continuen obertes.
Aquest és el primer recurs que resol l'Audiència sobre les actuacions que està duent a terme la jutgessa de Manresa en relació a l'1-O. D'aquí en endavant, encara n'ha de resoldre uns quants més, com, per exemple, sobre la negativa de la magistrada manresana a continuar investigant les càrregues del Bages i el seu rebuig a identificar els guàrdies civils que apareixen en els vídeos lesionant ciutadans.

http://www.regio7.cat/fet-divers/2018/06/07/laudiencia-conclou-que-jutge-manresa/480230.html

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión