DAMM VOL PROMOURE 50 HECTÀREES DE LLÚPOL I ELABORAR CERVESA AMB LLÚPOL DE PROXIMITAT

EL CULTIU DE LLÚPOL A PRADES

Prades ha trobat una nova via de sostenibilitat dels seus agricultors a través del cultiu del llúpol idoni per a l’elaboració de cervesa. Després de tres anys de treballs i assajos als camps de Prades i d’haver provat deu varietats diferents, Damm va aconseguir trobar la flor adequada. A hores d’ara, cinc pagesos de Prades ja han plantat un total de sis Hectàrees de llúpol i han reactivitat la dinamització i l’esperança de futur del col·lectiu joves del camp.

DAMM VOL PROMOURE 50 HECTÀREES D’AQUESTA PLANTA I ELABORAR CERVESA AMB LLÚPOL DE PROXIMITAT

Damm va escollir aquest territori per experimentar amb la plantació de llúpol tenint en compte la seva proximitat al Mediterrani, i els grans contrastos tèrmics entre el dia i la nit a Prades, un element que aquesta planta necessita per créixer. L’objectiu de la iniciativa és dinamitzar l’economia de Prades amb cultius més rentables per als agricultors. La previsió és arribar fins a les 50 hectàrees de cultiu.
L’acció, que s’emmarca dins del pla de Responsabilitat Social de la companyia, ha suposat importants inversions al municipi i una estreta col·laboració amb la Cooperativa de Prades i l’Ajuntament. El municipi ja tenia plantes salvatges de llúpol, que van fer pensar que el territori estava preparat per al seu conreu. El llúpol es pot convertir a Prades en un cultiu complementari al de la patata i l’avellana.

On creix el llúpol?

Els principals productors de llúpol són els Estats Units i Alemanya, seguits de Xina. Entre els dos primers conreen més del 70% del llúpol mundial.
A Espanya, es troba en algunes regions del Nord (de fet, Damm compra una bona part del llúpol a Lleó), així com a la meitat nord de Catalunya. La planta necessita una estructura alta on poder-se enfilar. La collita es fa al setembre.

Com és la planta del llúpol?

La planta enfiladissa del llúpol és de fulla perenne (tot i que a la tardor s’asseca) i té unes tiges que poden arribar a longituds d’entre sis i deu metres d’alçada. Les flors s’agrupen en petites unitats i són d’un color verd intens. La florida es fa entre juny i setembre i la flor femenina del llúpol és la que s’utilitza per la cervesa. La llupulina, a l’interior de la flor, és la responsable d’aportar l’amargor, els aromes i el sabor.
Fins ara Prades era conegut pel conreu de les seves patates. Però la qualitat excel·lent d’aquest producte no era suficient per donar viabiliat econòmica al futur dels seus joves pagesos.
L’aposta de Damm permetrà construir “mediterràniament” un futur per les noves generacions d’agricultors d’aquesta zona.
http://www.cooperativaprades.cat/el-llupol/

TV3 alacarta




Prades prova el cultiu del llúpol per a la indústria cervesera

Webcam de Prades Closos

FINCA EXPERIMENTAL DE LLÚPOL de DAMM (910 m)


AGRICULTURA
La primera collita del llúpol de Prades arribarà a finals d'agost o principis de setembre.
La primera collita del llúpol de Prades arribarà a finals d'agost o principis de setembre. 
DIARI MÉS

Prades aposta pel cultiu de llúpol

Cinc pagesos de la Vila vermella tenen un contracte amb la cervesera catalana Damm
Actualitzada 02/05/2017 a les 20:52
A finals del mes d’agost o principis de setembre els pagesos de Prades recolliran la primera collita de llúpol, el qual  s’entregarà a la cervesera Damm.

Es culminarà així una iniciativa que es va posar en marxa ara fa tres anys, arran de la proposta d’un veí, segons relata Lídia Bargas, alcaldessa de Prades: «Tot plegat arrenca dins del pla estratègic, el Prades 20.20, amb l’aportació d’una persona que va dir que podríem plantar llúpol al poble. Ningú no en sabia res, d’aquesta planta, però vam investigar i resulta que pels marges ja hi creixia espontàniament i no  n’érem conscients». Veient que el llúpol podria ser una bona alternativa als cultius de la patata i l’avellana, els pradencs es van posar en contacte amb el departament d’Agricultura de la Generalitat, al qual la idea li va semblar molt bona, posant a disposició de l’Ajuntament els mitjans de l’IRTA (l’Institut d’Investigació agroalimentària de la Generalitat).

Així, fa tres anys es va posar en marxa la primera plantació de llúpol a mode experimental, i  veient que la planta s’adaptava bé al terreny, cinc pagesos de la vila es van engrescar i, a dia d’avui, hi ha sis hectàrees de conreu de llúpol al terme municipal.

Tota la producció se l’emportarà la cervesera barcelonina Damm, empresa que des del primer moment va apostar per la iniciativa pradenca. «Vam contactar amb la Damm i la nostra sorpresa va ser que allà ja hi tenien uns estudis fets comparant Prades amb altres llocs on ja hi ha llúpol, i va resultar que hi estaven molt interessats. A partir d’aquí, ja va anar tot rodat», apunta l’alcaldessa.

Lídia Bargas admet que al principi van haver de fer molta difusió i moltes reunions per convèncer els pagesos, però finalment hi van apostar cinc vilatans, algun dels quals és molt jove, «que és el que interessa».

El llúpol és una planta que té un cultiu fàcil, un cop superat el muntatge inicial, que requereix la instal·lació d’estaques de 6 metres d’alçada al camp. Però en cap cas requereix tant d’esforç com la patata, el producte local de més anomenada, que resulta molt feixuc, sobretot per als pagesos que ja s’han anat fent grans.
L’aposta pel llúpol ha arrossegat també a la cooperativa local, que farà obres importants per tal de poder realitzar la recollida i assecatge del llúpol abans d’enviar-lo a la cervesera que l’ha comprat.

Des de l’Ajuntament apunten que no saben si aquest llúpol de Prades es diferenciarà d’una manera o altra, però estan molt satisfets amb l’aposta de la cervesera pel producte local. Si a la llarga els pagesos veuen una sortida de futur en el llúpol i acaben elaborant la seva pròpia cervesa artesana, és una cosa que, des de l’Ajuntament, no poden preveure, i de moment tampoc no s’ho plantegen: «Nosaltres tenim un contracte amb Damm i anem amb ells», assegura l’alcaldessa de Prades.
https://www.diarimes.com/noticies/camp_tarragona/2017/05/03/prades_aposta_pel_cultiu_llupol_18544_1093.html


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico