L’Ajuntament de Calaf i Aigües de Manresa revisen l’acord pel deute


L’Ajuntament de Calaf i Aigües de Manresa revisen l’acord pel deute

 
COMPARTIR 
La nova sessió de L’alcalde respon va tenir lloc el dijous 5 de juliol a les 19.30 h a la reformada Sala d’Actes municipal. D’entre els diferents temes, es va parlar principalment de l’acord a què han arribat l’Ajuntament de Calaf i l’empresa Aigües de Manresa per resoldre el deute. L’alcalde de Calaf, Jordi Badia, i el gerent d’Aigües de Manresa, Josep Alabern, van firmar dilluns el conveni que n’estableix els termes.
L’anterior govern municipal de CiU i Aigües de Manresa havien acordat l’any 2013 saldar aquell deute de 656.000 euros a través d’un préstec a vint anys i amb un interès del 4,606 per cent que els abonats a la companyia retornaven en els seus rebuts, a raó de 20.000 euros en el de l’aigua i de 30.000 euros en el del clavegueram.
Jordi Badia, va explicar que s’havia arribat a un acord per rebaixar el tipus d’interès al 2.38% amb efectes retroactius des del primer dia del contracte, l’1 de gener del 2014. Això suposa un total de 40.528,36 euros que s’haurien pagat de més. Aquest escreix es destinarà a inversions pendents de realitzar en el servei de l’aigua durant l’exercici de 2018.
El préstec d’Aigües de Manresa el deixaran de retornar els abonats perquè s’ha acordat treure dels rebuts les quotes de 20.000 i 30.000 euros. El deute que resta pendent de retornar, uns 534.000 euros, l’afrontarà l’Ajuntament a través del pressupost. “L’anterior govern hauria d’haver pagat les factures, però, un cop impagades, el que no hauria d’haver fet mai era carregar-les al compte dels veïns un altre cop i encara menys fer-ho d’amagat”, va dir l’alcalde.
La rebaixa global que s’ha aconseguit és del 16,70%, un 8,7% corresponent a la tarifa de l’aigua i un 32% corresponent a la del clavegueram. No obstant això, la rebaixa global serà, finalment, del 13,83 per cent perquè s’ha decidit destinar 10.000 euros de la rebaixa a incrementar la partida d’inversions anuals en el clavegueram. “Actualment, aquesta partida és només de 5.000 euros, que no ens permeten resoldre les incidències que sorgeixen (com la que afecta ara mateix a l’Edifici Europa), ni fer el mínim manteniment de la xarxa necessari”, va dir l’alcalde.
La reducció de la tarifa és variable segons el consum d’aigua i el tram. Així doncs, s’aplicarà una reducció del 26,47% als usuaris del primer i segon tram (el 94% dels abonats), un 16,12% als usuaris del tercer tram i s’incrementarà un 9,60% als usuaris dels dos darrers trams, ja que l’objectiu es fomentar l’estalvi i el consum sostenible d’aigua.
A l’acord signat aquest dilluns per l’Ajuntament i Aigües de Manresa també hi consta que l’Ajuntament es compromet a abonar 100,000 euros a l’empresa en el moment en què s’apliqui el nou import tarifari i la resta del deute s’haurà de pagar abans del 31 de març del 2019.
Badia va recordar que ara aquest acord s’ha de passar pel Ple per tal d’aprovar la nova ordenança municipal amb els nous imports corresponents al servei de l’aigua. Un cop ratificat el conveni i aprovada l’ordenança pel ple municipal, les noves condicions seran vigents des de l’1 de juliol, de manera que ja s’aplicarien en el rebut corresponent al tercer trimestre d’enguany.
Altres temes, els pressupostos del 2018 i l’evolució del deute
En aquest L’alcalde respon, la regidora d’Hisenda, Montse Mases, va explicar quines havien estat les conseqüències que ha suposat per a Calaf anar amb pressupost prorrogat i va explicar algunes de les actuacions més rellevants en matèria d’urbanisme, participació ciutadana, promoció econòmica i serveis socials.
Una de les partides que es van explicar va ser la dels serveis socials, ja que l’al·legació feta per un veí en el moment d’exposició pública dels pressupostos, i que va acabar impedint-ne l’aprovació definitiva, considerava “el pressupost destinat a serveis socials insuficient”, segons el veí. La regidora va destacar l’augment de més del 60% dels recursos destinats a serveis socials des del 2014 al 2017. Tal com es pot veure a la següent taula, l’any 2014 de 15.000€ pressupostats únicament es van atorgar 3.593.38€ i l’any 2017 de 19.000€ pressupostats es van atorgar 16.378.27€, complint amb un 86.40% del pressupost.
Finalment, també es va desglossar l’evolució del deute, ja que ha estat una de les prioritats màximes de l’equip del govern. Montse Mases va destacar que a finals de 2017 el deute financer s’havia rebaixat al 50%. Tot i això, va recordar que recentment s’havien descobert dos deutes corresponents als períodes de 1994-1999 (19.637,14€) i de 2006-2013 (97.298,20€) contrets amb la Mancomunitat per l’Atenció de Minusvàlids Psíquics de la Comarca de l’Anoia, que han fet trontollar la situació financera actual. També es va explicar que el Ministeri d’Hisenda havia deixat de pagar a l’Ajuntament de Calaf des del mes de maig quotes mensuals que fan referència a la Participació de Tributs de l’Estat amb un import de 54.090€ al mes ja que el 2012 no s’havien fet bé tots els tramits per cancel·lar i donar de baixa la Societat Municipal d’Habitatges de Calaf. S. L al Registre d’Ens Locals a Catalunya. Per això, s’ha demanat a CIU la seva col·laboració per torbar la documentació necessaria i poder fer el tràmits correctament.
Les obres de la plaça Alta Segarra, al torn de preguntes
Un cop finalitzats els parlaments dels regidors, es va començar el torn de preguntes on el tema més destacable va ser la preocupació de la ciutadania per les obres de la plaça l’Alta Segarra
L’alcalde, Jordi Badia, i la regidora d’urbanisme, Teresa Torrijos, van explicar que era cert que les obres no s’havien finalitzat en el temps previst per diversos inconvenients amb els materials i la climatologia del darrer mes. L’equip de govern va afirmar que “les obren estan sent complicades i que hi ha materials molt específics per tal de preservar el màxim de temps les noves instal·lacions”. Tot i els inconvenients, s’està treballant per finalitzar les obres amb la màxima rapidesa possible.
http://infoanoia.cat/lajuntament-calaf-aigues-manresa-revisen-lacord-pel-deute/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión