Passa al contingut principal

Qui hi ha darrere dels polèmics Jocs Mediterranis de Tarragona?

Els Jocs Mediterranis de Tarragona acaben avui, després de més d’una setmana de polèmiques, incidents i despropòsits. La cara visible als mitjans ha estat sobretot el batlle de Tarragona i president de la Fundació Tarragona 2018, Josep-Fèlix Ballesteros. Una altra cara institucional, la del rei espanyol Felipe VI, que ostenta el càrrec de president del comitè d’honor dels Jocs, i que va presidir la polèmica cerimònia inaugural. Però l’estructura interna organitzativa és més complexa. Qui hi ha realment darrere d’aquests Jocs? Qui és responsable d’una organització que ha estat finalment tan discutida?
D’entrada, hi ha el Comitè Olímpic Espanyol (COE), l’avalador internacional del comitè organitzador dels Jocs Mediterranis a Tarragona. Els qui més s’hi han implicat són:
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu
  • Victor Sánchez, ex-secretari general del Comitè Olímpic Espanyol (COE). Va deixar aquest càrrec per dedicar-se exclusivament als Jocs Mediterranis com a director executiu de la Fundació Tarragona 2018, rellevant en el càrrec Javier Villamayor, conseller del PSC a l’ajuntament de la ciutat. Amb aquest canvi es volia donar un perfil tècnic a la direcció dels Jocs, perquè es valorava que les dificultats per gestionar l’operativitat dels Jocs eren a causa del perfil polític de la direcció. Abans de traslladar-se a Tarragona va estar al capdavant de la candidatura de Madrid 2020.
  • Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol (COE). Màxim defensor dels Jocs Mediterranis de Tarragona davant de Madrid. L’enemistat amb qui fins al 2016 era el dirigent del Consell Superior d’Esports espanyol (CSD) i l’amistat amb el batlle Josep Fèlix Ballesteros fa que de facto sigui l’home dels Jocs a Madrid.
Fundació Tarragona 2018
La Fundació Tarragona 2018 és l’organisme legal que gestiona l’organització prèvia i l’operativitat dels Jocs durant els deu dies que se celebren. Hi ha una trentena de treballadors que es dediquen a qüestions com els serveis, els esports, les relacions institucionals, la comunicació amb els mitjans, entre més. Un dels noms més destacats en aquest òrgan és Ramon Cuadrat, director general fins al 2015, quan Víctor Sánchez entra a l’organisme. S’encarrega de l’àrea d’Esports i Infraestructures.
D’altra banda, la fundació ha estat qui ha gestionat els contractes amb empreses externes. Les més destacades són:
  • Focus Events: Empresa barcelonina adjudicatària de l’organització de les cerimònies d’inauguració i cloenda dels Jocs Mediterranis.
  • Ticketmaster: Empresa adjudicatària de la gestió de les entrades dels Jocs. Inicialment s’havien de posar a la venda dos mesos abans, però no va ser fins al 17 de maig que no es van poder començar a comprar per Internet.
L’Ajuntament de Tarragona ha pres les regnes del projecte en nombroses ocasions, fins al punt que sovint s’han barrejat les responsabilitats entre la fundació i l’ajuntament. Mentre la fundació s’ha encarregat dels afers més tècnics, l’ajuntament n’ha traçat el camí polític. Els noms més destacats en relació amb els Jocs són:
  • Josep Fèlix Ballesteros, president de la Fundació Tarragona 2018, a més de batlle de Tarragona des de 2007 i conseller al ple municipal del 1987 ençà pel PSC. Actualment comparteix govern amb el Partit Popular. Tot i que ha deixat la responsabilitat organitzativa dels Jocs a la Fundació i especialment en el seu company de partit Javier Villamayor, ha aparegut en moments clau de crisi de finançament o qüestionament de l’esdeveniment.
  • Alejandro Fernández, ex-conseller de l’Ajuntament, ara diputat i portaveu del Partit Popular al parlament de Catalunya. Co-signatari del pacte amb Ballesteros i facilitador de les relacions amb el govern espanyol perquè aportessin els diners que mancaven per als Jocs.
  • Javier Villamayor, ex-coordinador general dels Jocs Mediterranis, conseller comissionat dels Jocs a l’Ajuntament de Tarragona pel PSC i responsable de l’àrea social i cultural de la Fundació. Va perdre el seu lideratge al capdavant de l’organització però encara és qui dóna la cara davant dels mitjans de comunicació, en tant que perfil més polític que no pas Víctor Sánchez, actual director executiu de la Fundació.
  • María Elisa Vedrina, consellera d’Esports de l’Ajuntament de Tarragona pel Partit Popular. Finalment va ser l’encarregada del programa cultural dels Jocs.
Comitè organitzador dels Jocs Mediterranis
El comitè és format per representants de les institucions següents: l’Ajuntament de Tarragona, el COE, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i el Consell Superior d’Esports. Durant els anys (es va formar l’any 2012) han anat canviant les persones que hi assistien en funció de qui donava suport al govern municipal (al començament hi formaven part els grups municipal de CiU i el PP).
Dins del comitè organitzador hi ha:
  • El comitè executiu: es reuneix d’ençà del començament dels Jocs cada matí. És format per Mariona Casals (Serveis Corporatius), Cayetano Cornet (Relacions Institucionals i Protocol), Ramon Cuadrat (Esports), Ramon Pallejà i Gerard Monguió (Operacions i Serveis) i Luis Perales (Esponsorització).
  • La comissió tècnica: dins del comitè execuitu hi ha una comissió tècnica que es dedica a l’avaluació de les seus i de les competicions per a dur un informe diari.
Comissió informativa i de seguiment dels Jocs a l’Ajuntament de Tarragona
Ha estat convocada poc sovint per donar explicacions als partits de l’oposició a partir de l’any 2017, especialment en situacions polèmiques que han travessat les parets de la Fundació. A banda PSC i el PP, que governen plegats, hi assisteixen Ciutadans, ERC, PDECat, CUP, Units per Avançar i ICV-EUiA.
Més institucions vinculades
A banda Tarragona hi ha 15 subseus esportives més, és a dir, que tenen equipaments per a acollir competicions. Els ajuntaments que van decidir vincular-s’hi són: Altafulla, Constantí, Morell, la Pobla de Mafumet, Salou, la Selva del Camp, Torredembarra, Vila-Seca (Tarragonès), Valls (Alt Camp), Cambrils, Reus (Baix Camp), el Vendrell, Calafell (Baix Penedès), Castelldefels (Baix Llobregat) i Barcelona. A causa de la participació d’aquestes dues darreres poblacions també hi a col·labora la Diputació de Barcelona.
Tret de l’Ajuntament de Tarragona, cap més consistori no ha posat diners en la reforma de cap equipament o de la via pública amb motiu dels Jocs.

El finançament
Les inversions comptabilitzades i facilitades per l’organització són:
  • Generalitat de Catalunya: 32,2 milions d’euros;
  • Govern espanyol: 15 milions d’euros (6 en infrastructures i 9 en pressupost operatiu);
  • Espònsors privats: 15 milions d’euros;
  • Diputació de Tarragona: 14 milions d’euros;
  • Ajuntament de Tarragona: 12 milions d’euros;
  • Diputació de Barcelona: 2 milions d’euros;
  • Dades generals: 67 milions d’euros en infrastructures i 21 en pressupost operatiu.
  • https://www.vilaweb.cat/noticies/qui-hi-ha-darrere-dels-polemics-jocs-mediterranis-de-tarragona/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión