El president de la Generalitat Quim Torra es compromet a fer efectiva la República «de tots els catalans»

Torra es compromet a fer efectiva la República «de tots els catalans»

El president de la Generalitat, en el discurs institucional de la Diada, crida la ciutadania a posar-se en marxa en un "combat" democràtic i pacífic pels drets civils, socials i nacionals

 per Oriol March, Barcelona, 10 de setembre de 2018 a les 21:01 | 
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el discurs de la Diada. | Jordi Bedmar / Govern
"Ja ho sabeu. El nostre Govern s'ha compromès a fer efectiva la República. Una República compartida que ha de ser de tots els catalans". El president de la Generalitat, Quim Torra, ha destinat el seu primer discurs institucional de la Diada a detallar quin moment travessa el procés i quines han de ser les prioritats de cara als propers mesos. Per què impulsar la República, políticament declarada però no desplegada? "Ho farem per tots els presos polítics i exiliats i per tots aquells que són perseguits per defensar la llibertat de Catalunya i per haver donat la paraula al poble en el referèndum d'autodeterminació de l'1-O", ha insistit. Al llarg dels últims dies s'ha compromès a posar en marxa el Consell de la República abans que acabi el mes de setembre i a activar el procés constituent durant el mes vinent.

Torra, amant de la història del país, ha decidit arrencar el missatge amb un record del 1713, quan les institucions catalanes van haver de decidir entre la "subimissió o la resistència" a Felip VI. Per 78 vots contra 45, en una decisió que es va prendre al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, es va optar per resistir. "Va ser obra, veritablement, del poble", ha recordat el president, citant paraules de Ferran Soldevila. Aquella votació, ha apuntat el dirigent de Junts per Catalunya (JxCat), va ser "un dels actes de sobirania plena més importants" de Catalunya en l'època moderna. Ara, segons Torra, el país es troba en una nova "cruïlla històrica". La decisió és si, davant les "injustícies, les amenaces, la por, la violència, les presons i l'exili" la ciutadania es "conforma" o bé "resisteix i avança".


Torra recorda la votació del 1713 per decidir si Catalunya se sotmetia a Felip Vi o bé s'hi restsitia, i assenyala que el país es troba en una cruïlla similar

"Desitjo que visquem lliures i amb totes les conseqüències", ha ressaltat el dirigent independentista, que ha convidat els catalans a "mantenir sempre el bon to i el somriure" malgrat "els insults i les humiliacions". La defensa de les llibertats ha estat en tot moment al centre del discurs perquè, en paraules de Torra -ja expressades ahir durant l'entrevista concedida al programa El Objetivo de La Sexta-, "la llibertat no fractura mai", sinó que el que divideix és, precisament, "la seva absència".

Diàleg i discurs social

El president, amb to optimista, ha indicat que, cada vegada que el país "ha caigut", s'ha tornat a alçar per posar-se en marxa. "I ara ho fem en un combat democràtic i pacífic pels drets civils, socials i nacionals. Ens tornem a posar en marxa sense abandonar mai les nostres banderes del diàleg, de la pau i de la praula. No les abandonarem mai. Potser algú ho voldria i mira de provocar-ho. No ho aconseguirà. La paraula i el vot són les nostres úniques eines, són els nostres baluards", ha destacat Torra. El diàleg amb l'Estat s'ha posat en marxa, però encara no genera fruits i com a molt arriba a la proposta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d'un referèndum sobre l'autogovern que l'executiu veu insuficient.

 
"Totes les catalanes i tots els catalans hem de trobar-nos en la defensa de la democràcia i de la llibertat. Perquè són l'únic terreny fèrtil sobre el qual pot créixer el benestar, la justícia, el progrés, la qualitat de vida i l'igualtat d'oportunitats. Ens ho mereixem tot", ha considerat Torra, en un discurs de caire social pensat per eixamplar la base sobiranista en la mesura que vincula el procés a una ampliació dels drets actuals. "S'ho mereixien els nostres pares i s'ho mereixen els nostres fills. Aquest és el pacte de la convivència, perquè conviure és viure els uns amb els altres i no pas els uns sota els altres", ha volgut resumir.

El president de la Generalitat vincula el procés al benestar, la justícia, el progrés i la qualitat de vida per dotar-lo d'un caràcter social en un moment clau

Torra ha tancat el seu primer discurs institucional de la Diada amb una cita de Manuel de Pedrolo, de qui aquest 2018 es commemora el centenari del seu naixement: "No som lliures d'ésser lliures; hi estem condemnats". El president de la Generalitat farà demà una ofrena al monument de Rafel de Casanova, en visitarà la tomba, rebrà delegacions a Palau i assistirà al tram que li pertoca a la Diagonal en la marxa organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Serà el primer gran esdeveniment d'una tardor marcada pel judici contra la cúpula del procés, que el Tribunal Suprem vol ràpid. La sentència serà fonamental per veure quin rumb agafa l'independentisme i quin to agafa el xoc amb l'Estat.
 

 https://www.naciodigital.cat/noticia/162550/torra/es/compromet/fer/efectiva/republica/tots/catalans

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)


x

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión