Més independentisme que abans de l'1-O: un 51% dels catalans vol separar-se d'Espanya



Més independentisme que abans de l'1-O: un 51% dels catalans vol separar-se d'Espanya

Maria Macià
Foto: Sergi Alcàzar
Barcelona. Diumenge, 9 de setembre de 2018

Després de mesos de repressió, exili i empresonaments, el sentiment independentista dels catalans, lluny de defallir, ha anat en augment. Un 51,1% dels catalans donen suport a la independència, un punt més que fa just un any, segons una enquesta de SocioMétria pel diari El Español.
La mateixa enquesta de 2017, elaborada abans de l'1-O, situava l'independentisme a un 50,1%. Des de llavors, ha passat un any intens a nivell polític amb l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, la celebració de les eleccions del 21-D, la formació de Govern entorpida per la judicialització i la moció de censura contra Mariano Rajoy que va acabar amb la investidura de Pedro Sánchez. Sembla que res d'això ha contribuït a reduir l'independentisme a Catalunya, sinó tot el contrari.
I, encara són més aquells que creuen que la independència s'aconseguirà en els propers anys: un 53%. Aquest percentatge de catalans, independentment de la seva ideologia, han opinat que el projecte independentista triomfarà properament.
L'enquesta detalla com de factible veuen aquesta independència els ciutadans en relació al partit que voten a les eleccions generals -tenint en compte només els quatre majoritaris al Congrés-. Un 22,2% dels votants de Podemos creuen que la independència es materialitzarà aviat. El mateix pensen un 17,1% dels votants del PSOE. Aquesta opinió és molt més baixa entre els votants del PP i Cs. Només un 14,7% dels populars creu que Catalunya ho aconseguirà i un 8,9%, en el cas de la formació taronja.

Més espanyols es volen independitzar

SocioMétria també ha preguntat a ciutadans d'arreu d'Espanya sobre si voldrien que la seva comunitat fos un Estat independent. En aquest cas, les ganes d'independitzar-se d'Espanya també han augmentat. Un 10,4% dels enquestats a nivell espanyol ha dit que 'sí', a diferència del 7,5% que donaven suport a aquesta opció ara fa un any.
També s'ha preguntat just pel contrari, és a dir, per si els ciutadans "rebutgen de ple la ruptura del seu territori". A aquesta opció, un 81,2% han dit que sí, que la rebutgen, i un 6,4% es mostren indecisos. Aquestes dades han caigut respecte l'any passat quan un 86% estava totalment en contra de separar-se d'Espanya i un 8,4% tenia dubtes.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico