Bioterra 2016- Badia de Bidasoa-Txingudi, a Guipuzkoa, Idees verdes per a un desenvolupament sostenible i un consum responsable

Bioterra 2016- Badia de Bidasoa-Txingudi, a Guipuzkoa, Idees verdes per a un desenvolupament sostenible i un consum responsable

Bioterra 2016: Idees verdes per a un desenvolupament sostenible i un consum responsable

Allà on conflueixen riu, oceà i muntanyes i on conviuen tres cultures i llengües diferents: la basca, l’espanyola i la francesa, trobem un enclavament que, a més de bonic, resulta estratègic per accedir a tres mercats alhora. Es tracta de la Badia de Bidasoa-Txingudi, a Guipuzkoa, on la Fira Internacional de la Costa Basca (FICOBA) organitza des de fa 13 anys, Bioterra, fira de referència a la zona nord de la península pel que fa a productes ecològics, bioconstrucció , energies renovables i consum responsable.
bioterra 2016
Del 3 al 5 de juny, torna al recinte firal de Guipuzkoa, província amb major nombre d’operadors ecològics d’Euskadi, la “fira dels tres mons”. Els més de 150 expositors de Bioterra, es reparteixen en tres espais: Bioterra (on trobem alimentació ecològica, productes i auxiliars per a l’agricultura ecològica, tèxtil i cosmètica ecològica), Naturall (el de la salut i el benestar: cosmètica natural, productes de neteja, tèxtils, teràpies naturals, ecoturisme …) i finalment, Geobat (per a tots els interessats en la bioconstrucció, la geobiologia, les energies renovables i l’economia verda).
Cosmètica honesta a “Bio-beauty”
Una de les novetats d’aquest any és l’espai Bio-beauty, on la cosmètica ecològica (diferenciada de la cosmètica natural) té aquí el seu protagonisme a través d’un ampli repertori de conferències encaminades a informar i divulgar un consum sostenible de cosmètica ecològica , alimentació, salut i benestar. Aquí podrem participar en un tast olfactiu d’olis essencials, saber més sobre els beneficis remineralitzants i antienvelliment de la cosmètica amb algues, aprendre a tenyir el nostre cabell amb pigments vegetals o distingir un protector solar ecològic i mineral d’un de convencional.
El programa està dirigit tant als diferents professionals (esteticistes, fisioterapeutes, nutricionistes, etc…) com al públic en general perquè, com diu la directora de la fira, Mónica Alday, “el principal objectiu de Bioterra des dels seus inicis ha estat divulgar i difondre tots aquells temes que tenen a veure amb la sostenibilitat i fer-los arribar a tots aquells que per un motiu o altre, tinguin interès en saber més o en aportar noves idees “. En aquest sentit la fira ha impulsat aquest any una nova plataforma per facilitar la trobada professional i a més d’oferir un servei especial per a l’acreditació gratuïta on-line, s’ha destinat una sala exclusiva per a professionals i expositors on podran concertar cites prèvies per compartir idees i propiciar nous projectes.
Geobat, de la tova a la domòtica
La bioconstrucció demostra que el de tota la vida i el més avantguardista conviuen en un mateix espai i de construir un forn de volta de tova, podem a continuació assistir a la simulació d’un habitatge domòtic i funcional connectat a través de google. A més, aquest espai oferirà periòdicament demostracions de geobiologia a càrrec de l’Associació d’Estudis Geobiològics (GEA). Segons Mònica Alday, “l’auge de la bioconstrucció és clar i notable. La prova és que aquest any comptem, només en aquest espai, amb 14 empreses noves i gràcies a la col·laboració del Col·legi d’Arquitectes Basc Navarrès de Guipuzkoa, s’han organitzat activitats com els tallers sobre urbanisme en els quals es convida a la ciutadania a reflexionar sobre un model d’urbanisme alternatiu a l’actual.”
I després de la feina manual amb els maons de tova, pot ser una bona opció apropar-nos a l’espai Naturall, per assistir a les demostracions gratuïtes de tractaments terapèutics de Reiki i sessions de coaching. Les sessions, de mitja hora, seran individuals i s’impartiran en horari de matí i tarda amb opció de reserva prèvia.
Torna a créixer el sector ecològic a Euskadi
Segons les últimes dades, el 2015 el nombre d’operadors ecològics a Euskadi va créixer un 10% i la superfície de cultiu ecològic un 4%. “Tot això es constata en la fira també, ja que creix el nombre d’expositors i cada vegada són més els projectes que van sorgint al voltant de la sostenibilitat i l’interès del públic per conèixer i estar informat”, comenta Mònica Alday.
Amb aquest objectiu, l’àmplia oferta de conferències i tallers de l’espai Bioterra abasta temes com “L’habitatge sense tòxics”, “L’impacte de l’alimentació en la nostra salut”, “L’eficiència energètica a la llar” o “Formes de fer un hort urbà “. Entre d’altres experts, el catedràtic de la Facultat de Medicina de Universitat de Granada, Nicolás Olea, ens parlarà sobre les “Hormones al Medi Ambient i el seu efecte sobre la salut” i l’economista ambiental i expert en canvi climàtic i desenvolupament sostenible, Antxon Olabe , donarà les claus de per què “el canvi climàtic és el repte global del segle XXI”.
Com sempre, no faltaran els tallers d’horticultura, compostatge i cucs, els jocs de reciclatge i pintacares, ni els showcooking de la zona “Sukaldean” on degustar els “pintxos” d’Euskadi, aprendre rebosteria saludable amb Odile Fernández o descobrir la nova tendència gastronòmica de les fermentacions de la mà de Jon Basterretxea.
Una altra de les novetats d’aquesta edició és la Bioterraza on, a més de gaudir d’una saludable i deliciosa oferta de restauració, els més petits trobaran entreteniment en els inflables aquí instal·lats i després podran recarregar energia amb un bon Berenar ecològic infantil, que organitza l’ ENEEK (Consell d’agricultura i alimentació ecològica d’Euskadi).
Per a més informació: www.bioterra.ficoba.org
Autora: Marta Gandarillas, periodista – Bio Eco Actual Juny 2016
http://bioecoactual.com/ca/bio-actualitat/actualitat/5586-bioterra-2016-idees-verdes-per-a-un-desenvolupament-sostenible-i-un-consum-responsable

Entrevista a Román Bengoa, president  del Consell d’Agricultura i Alimentació Ecològica d’Euskadi  l’ENEEK

roman eneek

Román Bengoa Larrañaga (Berriz), 1959. Horticultor ecològic des de 1997, establert a Berriz (Biscaia), on conrea una extensió de 1.500 m2 d’hivernacle, 3.000 m2 d’horta a l’aire lliure i 3500 m2 d’arbres fruiters en terrasses. President del Consell d’Agricultura i Alimentació Ecològica d’Euskadi (ENEEK) des de la seva creació el 2008.

Està augmentant la superfície destinada a la producció ecològica a Euskadi?
Sí, tot i que la superfície ecològica amb prou feines sobrepassa l’1% de la SAU a Euskadi (2983 ha). Som molt petits. Va augmentant de mica en mica, tot i que l’últim any l’increment ha estat menor que en anys anteriors: en l’última dècada la superfície ha crescut al voltant d’un 10% anual, però el 2015 l’increment es va quedar en un 4%. Encara hi ha molt marge de creixement.
Quin és el principal cultiu ecològic a Euskadi i amb quin creixement?
La vinya és el principal conreu ecològic a Euskadi, amb un creixement del 10,8% el 2015 i una extensió total de 479,5 ha, la majoria d’elles a Àlaba. Destaca també l’horticultura, amb 144 ha, el que suposa que gairebé el 20% de les terres en què es produeixen hortalisses a Euskadi estan certificades en ecològic.
Estan en expansió les empreses dedicades a la transformació agroalimentària?
Tot i disposar de poca superfície destinada a la producció ecològica, el nombre d’empreses dedicades a la transformació agroalimentària amb certificat ecològic (148) és considerable en proporció, si ho comparem a altres comunitats de l’Estat. El 2015 el nombre d’empreses transformadores es va incrementar un 6%. Alhora, cal puntualitzar que, en general, estem parlant d’activitats de tipus artesanal, amb produccions limitades.
Quines activitats de producció destacaries de les empreses?
Per activitats, dins de la transformació vegetal destaquen principalment l’elaboració de pa i l’elaboració / embotellat de vins. Dins de les empreses de transformació animal destaquen les formatgeries i l’envasament d’ous.
Explica’ns quines accions desenvolupa el Pla de Foment de la Producció Ecològica d’Euskadi durant aquest any 2016
El Pla de Foment de la Producció Ecològica d’Euskadi (FOPE) va arrencar el 2015 en la seva fase pilot, en la qual es van desenvolupar diferents activitats enfocades tant al foment de noves incorporacions pel que fa a la producció, com a facilitar la comercialització per els operadors existents, o la promoció del consum intern dels aliments ecològics mitjançant diferents accions de sensibilització. Durant el 2016 s’estan desenvolupant les accions que s’han identificat com a prioritàries, entre les quals destaca la realització d’una àmplia campanya de promoció.
A més, vam plantejar la realització de trobades entre productors ecològics i convencionals que puguin estar interessats a realitzar la reconversió. També volem incidir en els menjadors escolars. Per això hem preparat, en col·laboració amb l’associació d’AE de Guipúscoa “Biolur” i la Fundació Cristina Enea, la Guia del projecte Ekolapiko, que porta diversos anys incorporant amb èxit aliments ecològics en 7 centres educatius de Guipúscoa. Aquesta guia s’ha ofert a tots els centres educatius d’Euskadi i esperem que per al pròxim curs diversos d’aquests centres s’interessin i es posin en contacte amb nosaltres.
Creus que tindreu aviat menús ecològics al servei del ciutadà en les entitats públiques?
De moment les experiències en aquest sentit són força puntuals. En l’àmbit hospitalari hi ha alguna honrosa excepció que empra periòdicament aliments ecològics en els seus menús, encara que no suposen el gruix dels ingredients. En l’àmbit educatiu hi ha l’esmentat projecte Ekolapiko, amb un abast limitat a uns pocs centres de Guipúscoa, tots ells privats. També hi ha iniciatives puntuals en altres llocs d’Euskadi, totes en centres privats. A la xarxa pública el marc normatiu actual dificulta el que es puguin incorporar aliments ecològics locals als menús, tot i que ara mateix hi ha en marxa 4 projectes pilot, liderats per les AMPAs i recolzats pel Govern Basc, que esperem que obrin el camí.
Ens podries avançar si renovaràs per la propera legislatura?
La veritat és que m’agradaria que es presentessin més candidats, i si són joves amb ganes i energia per continuar treballant perquè l’agricultura ecològica segueixi creixent a Euskadi, molt millor.
http://bioecoactual.com/ca/bio-actualitat/actualitat/5573-entrevista-a-roman-bengoa-president-de-l-eneek

Entrades populars d'aquest blog