Els pilars d’una alimentació saludable per a tota la família.,blog de La Fageda.

Els pilars d’una alimentació saludable per a tota la família.

28 maig, 2018
nou espai de nutrició al blog de La Fageda.  I comencem proposant-vos 6 consells per millorar la nostra alimentació.

Menja saludablement per viure més i millor


Avui ningú no dubta de l’estreta relació que existeix entre allò que mengem i la nostra salut. Menjar és una acció que fem cada dia de la nostra vida. L’Organització Mundial de la Salut ens recorda la importància d’interioritzar uns hàbits alimentaris saludables per prevenir les malalties relacionades amb una mala alimentació i un estil de vida sedentari.

Podem considerar per alimentació saludable aquella que és agradable pels sentits, amb les quantitats adequades d’energia i nutrients en funció de cada etapa de la vida, equilibrada pel que fa a grups d’aliments, segura, adaptada a les característiques individuals, socials i culturals de la persona, sostenible pel medi ambient i assequible.

Una o dues racions de lactis al dia forma part d’una alimentació saludable.

És important remarcar que d’entrada una major varietat d’aliments no garanteix que un determinat patró alimentari sigui saludable. La clau és garantir que l’alimentació sigui equilibrada i compti amb més presència d’aliments d’origen vegetal que d’origen animal, una escassa o nul·la presència de begudes alcohòliques, i evitar aliments amb una elevada densitat energètica i una mala qualitat nutricional.

Els grups d’aliments que formen part de l’alimentació saludable són els cereals (pasta, pa, arròs), els tubercles, els llegums, les hortalisses i verdures, les fruites, els fruits secs, els aliments proteics (peix, marisc, ous, carns i làctics), l’oli (preferentment d’oliva) i l’aigua.


Et proposem millorar la teva alimentació amb aquests 6 consells


Mai es tard per prendre el control de la teva alimentació. Et proposem 6 consells que t’ajudaran a menjar millor:

1. Incorpora cada dia hortalisses i verdures crues i cuinades per dinar i sopar. La fruita la pots prendre de postres o entre hores.

2. Assegura la dosi correcta de proteïnes amb el consum de peix, marisc, carn, ous i làctics. Prioritza el peix i les carns magres (pollastre, gall d’indi, conill, etc.) enfront les carns vermelles (carn de res, vedella, porc, xai, cavall i cabra) i processades (salsitxes de qualsevol tipus, pernil, carn en conserva, carn seca i preparacions i salses a base de carn). Els làctics fermentats com el formatge i el iogurt són molt interessants des del punt de vista nutricional ja que a més dels nutrients de la llet ens aporten bacteris saludables vius beneficiosos per la nostra salut digestiva, contenen una proteïna de més fàcil digestió i un calci que s’assimila millor.

3. Procura que alguns dels cereals que prenguis (arròs, pasta, pa) siguin integrals.

4. Per beure, l’aigua és sempre la millor elecció i la quantitat a consumir és en funció de la teva set. Limita el consum de begudes alcohòliques i ensucrades (refrescos).

5. Limita el teu consum de carns vermelles, embotits, adobats, i conserves i brioixeria industrial.

6. Inclou varietat en les tècniques de cocció (al forn, papillota, microones, etc.) i prioritza l’ús d’espècies o herbes aromàtiques per reduir així el consum de sal (la quantitat màxima recomanada de sal és la d’una culleradeta de moca o cafè al dia, que equival a 5 grams de sal diaris). El greix recomanat per cuinar i amanir els plats és l’oli d’oliva.

Les quantitats de cadascun dels grups d’aliments anteriors varia en funció de l’edat de la persona i etapa del seu cicle vital. Actualment les piràmides alimentàries cada cop s’utilitzen menys i pel que fa a la quantitat, la recomanació general és no menjar més del que hi cap en un plat en cada àpat:

Drets d’autor © 2011 Harvard University. Per més informació sobre el Plat Saludable, sisplau visiteu The Nutrition Source, Departament de Nutrició, Harvard T.H. Chan School of Public Health i Harvard Health Publications.

També has de tenir en compte que més enllà del seu valor nutritiu, l’acte de menjar té un component de plaer, ens apropa als altres i és un element d’identificació cultural. Sempre que puguis, escull aliments frescos, locals i de temporada. I no t’oblidis de mantenir-te actiu i tenir un descans adequat per presumir d’uns hàbits de vida saludables.

Andreu Prados. Farmacèutic i nutricionista especialitzat en comunicació cientificomèdica.

http://www.fageda.com/blog/pilars-alimentacio/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico