Membres dels GDR haurien atropellat un veí de Vilassar de Mar: qui hi ha darrere aquests grups? PxC i tabarnesos, però també persones desvinculades de la política.



Membres dels GDR haurien atropellat un veí de Vilassar de Mar: qui hi ha darrere aquests grups?

Membres dels GDR haurien atropellat un veí de Vilassar de Mar: qui hi ha darrere aquests grups?
PxC i tabarnesos, però també persones desvinculades de la política.
Per Cris Chaika
Dilluns a les deu de la nit es concentraven a la plaça de Francesc Macià de Barcelona persones lligades al que es coneix com els Grups de Defensa i Resistència (GDR). No es pot dir que la convocatòria fos un èxit, precisament. El periodista de la Directa Jesús Rodríguez informava a Twitter de la decepció d’alguns convocants pels pocs assistents i de com n’hi havia qui cridaven a anar al Maresme a fer el que s’havien proposat a Barcelona: arrencar llaços grocs i símbols del sobiranisme als carrers. Dit i fet.
Pels volts de la 1 de la matinada de dilluns a dimarts, un grup indeterminat de persones es van desplaçar fins a Vilassar de Mar (Maresme). Alguns veïns els van increpar pel que feien: retirar llaços en suport als membres del govern català presos. Un cotxe aparcat al carrer Sant Joan de la localitat esperava als suposats membres del GDR per marxar.
Entre crits de “feixistes” per part dels veïns, i segons les fonts consultades, un d’ells va pujar al vehicle, que s’abraonà contra els qui l’increpaven. Una dona i un jove es van apartar, però un dels vilassarencs no ho va fer, creient que el cotxe pararia. No va ser així: d’acord amb el seu testimoni, la conductora va accelerar i li va provocar una lesió al cinquè dit de la mà esquerra, tal com queda palès en un justificant mèdic al qual EL TEMPS ha tingut accés. La persona agredida té intenció d’emprendre accions legals pels fets narrats.
I el cert és que no seria la primera vegada que el Maresme és escenari d’incidents violents protagonitzats per grups pro unitat de l’Estat espanyol.
Unionisme de comarques
Mataró ha estat una de les poques ciutats no capital de província on dues manifestacions de milers de persones cada una han recorregut els seus carrers sota el lema “Mataró es queda a Espanya”. Les concentracions es van dur a terme el 7 d’octubre i el 4 de novembre de l’any passat. I la segona vegada que el constitucionalisme es va mobilitzar, un jove fou apallissat per alguns dels assistents a la convocatòria per dur una samarreta on s’hi podia llegir “FCK NZS” (nazis foteu-vos en català), un text sense vocals que imita l’eslògan FCK ISIS popularitzat pels hooligans de l’est d’Europa.
La capital del Maresme fa anys que bull d’activitat ultra, essent les eleccions municipals de 2011 un moment clau en l’escena, quan PxC va obtenir tres regidors. Entre ells hi havia Mónica Lora, secretària general del partit des que es va expulsar el seu fundador, Josep Anglada, i l’única que va repetir a l’Ajuntament el 2015. Lora fou un dels pocs càrrecs electes que va encapçalar la manifestació constitucionalista del 7 d’octubre, mentre els membres d’altres partits com el PP i Ciutadans de Mataró s’ho miraven des de la barrera.
A les dues marxes hi era, també i megàfon en mà, l’ex-militant de la formació neonazi Movimiento Social Republicano (MSR) Jordi de la Fuente. A la del novembre, en la qual es va produir l’agressió, ja hi eren tots tres partits: populars, els taronges i els identitaris. Amb companyia.
Subscripció al butlletí
Rep les novetats d'El Temps al teu correu:
El mateix dia que el constitucionalisme es mobilitzava a la ciutat, el consell executiu de la coalició ultradretana a nivell estatal, Respeto, integrada per PxC, España 2000 i altres formacions d’extrema dreta, es reunia a la capital maresmenca. Alguna cosa deu haver vist el grup xenòfob català a Mataró des que, a finals d’abril, hi va celebrar la diada del partit. També fou en aquesta ciutat on la direcció de la Plataforma per Tabàrnia s’hi va donar cita en un sopar celebrat fa poques setmanes. Entre els assistents, el ja citat Jordi de la Fuente, i un mataroní que cada cop està cobrant més rellevància en aquesta mena de 15M ultra que estem vivint els últims mesos.
José Casado dona classes de boxa a Mataró i Vilassar de Mar. I malgrat no estar vinculat a l’escena de l’extrema dreta tradicional ni formalment lligat a cap partit, es va erigir com a portaveu en les manifestacions dels passats 7 d’octubre i 4 de novembre a la ciutat del Maresme. També se l’ha vist al capdavant dels "tabarnesos" en diversos ocasions, com en l’esmentada trobada de la plataforma a la capital maresmenca i fent-se passar per guàrdia de seguretat d’Albert Boadella. En contextos menys amables, Casado esdevingué famós quan va animar als conductors aturats en un tall de carretera durant la vaga del 8 de novembre de l’any passat a atropellar els manifestants, als quals titllava de “gossos” i “maricons”.
Si bé és cert que José Casado no està formalment vinculat a cap partit, encara, el passat 19 de juliol participà en un vermut organitzat per PxC al barri de Cerdanyola de Mataró amb Mónica Lora. Cal recordar que, mesos més tard, seria ell qui encapçalaria les manifestacions constitucionalistes a la ciutat. I un dels GDR més actius al Principat: els Segadors del Maresme. Dilluns mateix, a la concentració convocada per aquests grups a Francesc Macià, ell es va erigir com a portaveu juntament amb Jaime Vizern, un veí del Bages que també ha estat vist a Vilassar de Mar arrencant llaços grocs i estelades. Una acció coordinada duta a terme abans que aquests grups existissin, quan es feien dir la Brigada del 155. El perfil de Vizern és molt semblant al de Casado: malgrat que no se li coneix militància més enllà del col·lectiu que ell mateix ha fundat, Democracia y Unidad Española (DUE), sí que ha estat lligat a l’ecosistema ultra del Bages, com ja va explicar EL TEMPS en un article anterior.
Gent ‘normal’
El magma en què habiten tots aquests grups està composat de diversos elements lligats a l’extrema dreta més tradicional. El novembre passat, aquest mitjà mostrava les connexions ultracatòliques de les mobilitzacions constitucionalistes dels últims mesos, amb Jaume Vives al capdavant, un dels primers portaveus de la Plataforma per Tabàrnia. Amb aquest article publicat ara es constata la quota xenòfoba i les persones que fan d’intersecció entre aquests espais i el moviment "tabarnès" i els GDR. Dos espais, aquests, que partits com el PP o Ciutadans es miren amb recel i distància, però al qual els partits d’ideologia més extremada en el camp espanyolista no han fet fàstics: més aviat, fitxatges estrella.
Però seria injust dir que els GDR i el moviment pro Tabàrnia són un fenomen ultra, exclusivament.
A la comarca del Baix Camp, accions semblants a les dels GDR s’han articulat al voltant del col·lectiu Resistència Reusenca, l’equivalent als Segadors del Maresme i a DUE en aquelles terres. Seguint amb les equiparacions, l’equivalent a la plataforma “Mataró es queda a Espanya” a la localitat del Camp és Reus Español y Catalán (REC), alguns dels membres del qual han estat vistos en actes de Ciutadans. Els seus integrants, alguns d’ells vinculats a CCOO, han participat en diverses mobilitzacions pro Tabàrnia.
Però l’exemple més clar de la diversitat d’aquests espais és el propi president de la Plataforma per Tabàrnia, Miguel Martínez. Aquest empresari de Premià de Mar (Maresme) és conegut per la zona per fer-se passar pel jugador del Barça Lionel Messi fa uns anys en les discoteques maresmenques pel seu paregut físic. Els que el coneixen, amb l’apel·latiu carinyós de Miquelet, no són capaços de vincular-lo amb l’extrema dreta. Però a la fotografia de la direcció de la plataforma que ell dirigeix hi surt amb Jordi de la Fuente, com ja s’ha dit, ex-militant d’un grup neonazi i un dels assistent a la concentració de dilluns a Francesc Macià. Motiu pel qual, sovint, es generen equívocs al vincular els GDR i els tabarnesos amb l’extrema dreta i la violència que en la matinada de dilluns hauria patit Vilassar de Mar. Una confusió que dispara el fet que aquestes associacions no hi prenguin distància.
https://www.eltemps.cat/article/4091/membres-dels-gdr-haurien-atropellat-un-vei-de-vilassar-de-mar-pero-qui-hi-ha-darrera-aques

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico