El Pais Valencià i les Illes Balears per fi poden ser alliberades del PP

 

Compromís té la clau per expulsar el PP del País Valencià

El Partit popular guanyes les eleccions però perd les opcions de seguir governant. El català podria tornar a les escoles i a la televisió


Les eleccions al País Valencià han deixat el Partit Popular com a primera força (31), però la suma de PSPV (23), Compromís (19), i Podemos (13), supera la possible aliança de PP amb Ciudadanos (13).
Així queda el Parlament del País Valencià
Així queda el Parlament del País Valencia


 
Al País Valencià, Ximo Puig posarà fi a “vint anys del PP”

El PSPV podrà governar si arriba a pactes amb Compromís i Podemos. La voluntat, en paraules de Puig, hi és: “Avui s'acaben vint anys del PP al País Valencià i aquest canvi l'encapçala el partit socialista”. El 2011, el mapa polític no permetia cap maniobra. El PP s’imposava amb una incomprensible majoria absoluta (55 diputats). PSPV (33), Compromís (6), i EUPV (5), no sumaven majoria. El 2015 ha capgirat la situació a favor del segon grup, malgrat la desaparició d’EUPV que dóna el relleu a Podemos, i l’entrada testimonial de Ciudadanos, que no suma amb el Partit Popular.

Compromís, amb Mònica Oltra i Mireia Mollà al capdavant, han “desbordat les expectatives”. Oltra ha aconseguit dur Compromís de 6 diputats a 19, i és força decisiva de canvi. Oltra ha assenyalat que “Els valencians no es mereixien uns governants corruptes. És el moment de la responsabilitat, un moment històric. Hem triplicat els nostres resultats i hem trobat una complicitat enorme en el poble valencià”. El president sortint, Alberto Fabra, del PP, ja ha assenyalat que molt probablement no governaran i hauran de reflexionar. És la tònica de les declaracions d’un PP que ha guanyat les eleccions a gairebé tot Espanya, i no acabarà governant gairebé enlloc.

Foto de El Punt Avui.
Compromís expulsa Rita Barberá de l’alcaldia

A la ciutat de València, una Rita Barberá desesperada perquè veia com els seus dies a la cadira d’alcaldessa arribaven a la fi reclamava un pacte d’Estat, tot cridant a l’ordre el PSPV. Però la realitat és que aquest pacte segurament només es podrà produir a nivell de l’Estat espanyol, i potser ni així. El PP ha guanyat amb 10 regidors, però Compromís, que ha fet un paper inesperat a tot el País Valencià per la presència de Podemos, s’ha situat tot just com a segona força amb 9. El PSPV tindrà la clau de govern amb els seus 5 regidors ja que, conjuntament amb la coalició d’EUPV, EV ERPC i AS, poden superar la suma PP (10) mes Ciudadanos (6).

A Castelló i Alacant, la majoria progressista també pot treure el PP de les institucions

A Castelló, es reprodueix la mateixa fotografia amb l’ordre dels actors invers. El PP obté 8 regidors, i Ciudadanos 5. PSPV (6), Compromís (4), i Castelló en moviment (4) dónen per un regidor majoria absoluta al govern progressista i d’esquerres.

A Alacant, la majoria del Partit Popular (8) amb Ciudadanos (6), tampoc sumen prou per fer front a una possible coalició del PSPV (6), Podemos (6) i Compromís (3) que finalment entra al consistori.
 

El PP ho pot perdre tot a les Illes

Analitzem els resultats electorals al parlament, als consells insulars i als municipis

S'ha acabat el temps de les majories absolutes del PP a les Illes. Ni al parlament, ni als consells insulars, ni als municipis, el PP no ha estat capaç d'aturar l'avenç electoral de l'esquerra i veu com una entesa dels partits progressistes pot deixar-lo fora pràcticament de totes les institucions. Aquesta entesa no sempre serà fàcil, tenint en compte la fragmentació política i l'experiència de pactes que van acabar malament. El PP confiava que la davallada anunciada seria compensada per una irrupció forta de Ciutadans. I això no va passar. Els resultats de Ciutadans van ser molt inferiors als que havien dibuixat les enquestes pre-electorals. A les Illes ha arribat el canvi i a José Ramón Bauzá la política agressiva contra la llengua, la cultura i l'educació li ha passat factura.
Aritmètica d'esquerres al parlament
El principal objectiu de l'esquerra era desallotjar el PP del govern autonòmic. Bauzá ha provocat les mobilitzacions més importants de la història recent de les Illes per les seves decisions impopulars. Al Parlament de les Illes, el PP ha perdut la majoria absoluta, amb 15 diputats menys. Ara en tindrà tan sols 20. La majoria absoluta és 29 diputats. Per tant, els 2 representants de Ciutadans no podran donar-li el govern i no hi ha cap més partit disposat a fer-ho. Certament, la caiguda del PP ha anat acompanyada de més moderada la del PSIB, que ha passat de 18 diputats a 14. Amb tot, encara és el partit més gran després del PP.
La irrupció de Podem, una formació pràcticament sense arrelament a les Illes, ha estat una mica més suau que no pronosticaven les enquestes. Ha aconseguit 10 diputats. A continuació hi ha el bloc format per Més per Mallorca i MÉS per Menorca, que han obtingut 9 diputats (6 i 3, respectivament). Els sobiranistes havien obtingut 6 diputats (5 per Mallorca i 1 per Menorca) ara fa quatre anys amb les sigles del PSM. Com que per a tenir grup parlamentari calen 3 diputats, Més per Menorca podria decidir de tenir-ne un de propi i així ampliar les opcions d'intervenir al parlament i de tenir representants a les comissions. Una de les sorpreses de les eleccions ha estat l'entrada del PI (Proposta per les Illes) amb 3 diputats. Les enquestes no els donaven representació al parlament. El PI fa un paper de partit centrista regionalista, favorable a l'augment de l'autogovern i la reforma del sistema de finançament. El representant escollit a Formentera ha tornat a ser per a la coalició de Gent per Formentera i el PSIB, encapçalada pels primers.
Per a la majoria absoluta caldrà, com a mínim, una aliança del PSIB, Podem i Més. Tots junts tenen 33 diputats. Si Podem decidís de quedar-se fora de pactes i governs, el pacte es podria fer entre PSIB, MÉS, PI i Gent per Formentera. En aquest cas, la suma seria de 28 diputats. Un menys dels necessaris per a la majoria absoluta. Sigui com sigui, els partits d'esquerres estan condemnats a entendre's per a fer caure el govern de Bauzá.
Els consells insulars també es decanten cap a l'esquerra
Els consells insulars d'Eivissa, Formentera, Mallorca i Menorca ha quedat tenyits de colors ben diferents dels que tenien fins ara. L'esquerra té opció de fer pactes a totes quatre institucions per a desbancar el PP, que no té aliats possibles. A Mallorca, el PP ha passat de 19 consellers insulars a 10. El PSIB també ha perdut pes: de 10 representants a 7. Més ha passat de 4 a 6, i Podem hi ha entrat amb 5 consellers. El PI també serà al consell amb 3 representants, i Ciutadans amb 2. Per tant, l'esquerra (PSIB, Més i Podem) té 18 representants, mentre que la dreta (PP i Ciutadans) en té 12.
A Menorca, el PP ha perdut tres representants: de 8 a 5. El PSIB ha perdut un conseller insular i s'ha quedat amb 3. Més per Menorca ha triplicat representació i ara té 3 consellers. I Podem ha entrat al consell amb 2 representants. Per tant, l'esquerra hi té 8 consellers, i la dreta (PP) tan sols 5.
A Eivissa, el PP ha perdut dos consellers: de 8 a 6. El PSIB ha perdut un representant i s'ha quedat amb 4. I Podem ha entrat al Consell amb els 3 representants perduts pels dos partits anteriors. La suma de PSIB i Podem, si es posen d'acord, pot donar el Consell Insular d'Eivissa a l'esquerra.
El Consell Insular de Formentera, que és alhora el govern municipal, tindrà ara 9 representants de Gent per Formentera (en tenia 6). El PP ha perdut un representant i s'ha quedat amb 4. El PSIB manté la representació de 2 consellers. I l'ecologista Compromís per Formentera entra amb 2 representants. Per tant, Gent per Formentera té majoria absoluta per a governar amb comoditat.
Els municipis segueixen la dinàmica
Les eleccions municipals han seguit la tònica dominant dels comicis a les Illes. El PP continua essent la primera força en regidors i en llistes més votades, però el mapa de resultats municipals comença a tenir més diversitat de color. A més, allà on el PP és primera força, l'esquerra ha crescut prou per a poder impedir que es repeteixin els governs de dreta espanyolista. Pràcticament no hi ha majories absolutes del PP als municipis. Per exemple, Palma pot tenir un govern de PSIB (6), Més (5) i SomPalma (5) davant la dreta del PP (9) i C's (4). Eivissa té un empat a 8 regidors del PP i PSIB. Guanyem té la clau del govern amb 4 regidors i es descarta que doni suport al PP.
A Maó, la situació és semblant. El PP ha obtingut 8 regidors, 6 Ara Maó --una formació amb la participació de Més-- i 6 pel PSIB. Ciudadanos de Menorca --sense relació amb Ciutadans d'Albert Rivera-- té un regidor que no pot decidir res. A Ciutadella la sorpresa ha estat més gran amb la victòria del PSM --la formació de referència de Més a la ciutat-- amb 6 regidors. El PP també n'ha aconseguits 6. El PSIB és tercer amb 4 regidors. Gent per Ciutadella (GxC) i Unió des Poble de Ciutadella (UPCM) en tenen 3 i 2, respectivament. L'aliança de les esquerres (PSM, PSIB i GxC) té la majoria absoluta a la ciutat.
A Calvià, la segona ciutat de Mallorca, el PSIB ha guanyat amb 10 regidors, un més que el PP. La candidatura Sí Se Puede ha aconseguit 2 regidors. Tants com Ciutadans i com la coalició d'Esquerra Unida i Més. A Manacor, tercera ciutat en població, la coalició de Més i Esquerra Republicana ha guanyat les eleccions, amb 5 regidors. El PP també n'ha aconseguits 5, i el PI --partit actual del batlle sortint, Antoni Pastor-- en tindrà 4. El PSIB ha aconseguit 3 regidors, tants com l'Agrupació Independent de Porto Cristo i S'illoters. Volem Manacor en tindrà 1. Més-Esquerra Republicana i el PI hauran de menester el PSIB per a governar la ciutat.
Repassant la majoria dels municipis significatius demogràficament, es repeteix el model. Per tant, el PP també perd el poder municipal a la major part de les Illes. Com al parlament i als consells insulars, caldrà veure la diplomàcia i la tenacitat dels partits d'esquerres o de centre per a arribar a acords estables a tots els governs. Ara s'obre un període de negociacions i renúncies programàtiques. I també un període de quatre anys per al Partit Popular, que ha fet miques la pau interna i el consens que històricament havia aconseguit en aspectes com la política lingüística, la cultura i l'ensenyament.
http://www.vilaweb.cat/noticia/4332424/20150526/pp-ho-pot-perdre-illes.HTML

Aurrevoire ppro José Ramón Bauzá

Els electors retornen la dignitat a les Illes Balears

Una aliança de progrés podria acabar amb la política anticatalanista de Bauzá




A les Illes balears, la fotografia és similar a la del País Valencià, malgrat que la majoria és més ajustada car el Parlament queda més fragmentat. El PP s’imposa amb 20 diputats, però aquests són insuficients davant la majoria de PSIB (14), Podemos (10) i MES (6). El Pi (3), MpM (3), C’s (2) i GxF+PSIB (1) completen el Parlament insular.
El Parlament de les Illes Balears
El Parlament de les Illes Balears


 
El decret del trilingüisme de Bauzá té els dies comptats

El president de les illes, José Ramón Bauzá, no entenia ahir què era el que havia passat perquè la gent desitgés un canvi. “Alguna cosa devem haver fet malament, perquè molts ciutadans ens han retirat la confiança. Ha estat un resultat dur i difícil”. De veritat que no ho sabia? Segurament que aquesta nit, si ha dormit, la consciència li ha recordat el decret del trilingüisme i les vagues a les escoles, la vaga de fam de Jaume Sastre, la desaparició progressiva de TV3... l’aliança de progrés que es podria formar per governar les illes té molta feina a fer per retornar la identitat manllevada a aquest territori de parla catalana.

Malgrat la victòria, Bauzá no governarà, si ens atenem a les paraules de Francina Armengol, del PSIB que ja ha avançat que “s'obre un nou temps de canvi, de major pluralitat i en el qual els socialistes hi tenim una important responsabilitat i l'exercirem”. Per pactar haurà de gestionar una aliança amb Podemos (10), i amb MÉS (6), a la que també es podria sumar Gent per Formentera (1). L’esperança i la perseverança de la ciutadania mobilització rere mobilització ha acabat amb una majoria absolutíssima popular el 2011, que superava la barrera dels 30 escons amb 35. El PSIB quedava amb 14, i un ampli ventall de quatre formacions més sumaven un total de 10 escons més insuficients.

A Palma, victòria amarga del PP

L’ajuntament de Palma ha donat com a vencedor el Partit Popular, però els 9 regidors, somats als 4 de Ciutadans, no sumen prou per desbancar la majoria d’esquerres que conformen PSIB (6), MÉS (5), i SOM PALMA (5). Podemos (Guanyem Palma) s’ha quedat a les portes d’obtenir representació, amb un 4%.

Maó s’imposa a Mahón

La capital de Menorca, Maó, va veure fa uns anys com el Partit Popular (8 regidors) castellanitzava el nom cap a Mahón. La jugada sembla que no els ha sortit bé car el municipi ha situat a Ara Maó (6), la possibilitat de capgirar el panorama si estableix una aliança amb el PSIB (6). Ciudadanos ha obtingut un regidor, que serà testimonial.

Gent per Formentera arrasa

A Ciutat d’Eivissa s’ha produït un empat tècnic entre PP i PSIB amb 8 regidors cadascun. Guanyem (Podemos) decantarà la balança en aquesta capital amb els seus 4 regidors. Ciudadanos obté 1 representant. A Formentera, la coalició local Gent per Formentera s’ha imposat per majoria absoluta al PP (4), PSIB (2) i Compromís Formentera (2). En aquesta única localitat de l’illa no caldrà, en principi, pactes, i la formació governant creix tal i com també es reflecteix en els resultats globals a les illes. L’illa habitada més petita de les balears comença a guanyar influència en el conjunt del territori insular.
 
 http://www.directe.cat/noticia/407851/els-electors-retornen-la-dignitat-a-les-illes-balears

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión

La harina a base de bambú es probada con éxito en la preparación de galletas y macarrones