“El preu del porc”, la contaminació per nitrats afecta més de 400 municipis de tot Catalunya, qui paga la factura ambiental?

“El preu del porc”, la contaminació per nitrats dels aqüífers afecta més de 400 municipis de tot Catalunya, qui paga la factura ambiental?


“El preu del porc”, a “30 minuts”


Un reportatge sobre la contaminació per nitrats dels aqüífers que afecta més de 400 municipis de tot Catalunya ,qui paga la factura ambiental?

El preu del porc, un reportatge de “30 minuts”

Quin és el preu del porc? És massa barat? La contaminació del medi ambient és el preu que ha de pagar el país per tenir un sector potent? Hi ha massa porcs a Catalunya i ja només queda l’opció de reduir la cabana porcina? En el “30 minuts” aprofitem per fer un cop d’ull al que es fa a Alemanya, on s’aprofita la sensibilitat del consumidor que està disposat a pagar una mica més, perquè als porcs se’ls ha donat més espai per viure. És una forma diferent de reduir el nombre d’animals a les granges sense que els ramaders hi perdin diners.


A Catalunya hi ha 7 milions de porcs, un per habitant. Cada any, els escorxadors catalans maten 19 milions de porcs, mig milió a la setmana, “un holocaust diari” com afirma un assessor del sector porcí en el reportatge. Amb més de 20.000 llocs de treball directes, el porcí representa el 3% del PIB català.


Però, des de fa ja més de 20 anys que el sector arrossega un problema que no hi ha manera de resoldre i que ha anat empitjorant, la contaminació per nitrats dels aqüífers, que ja afecta més de 400 municipis de tot Catalunya. Una contaminació que podria tenir conseqüències sanitàries greus: L’aigua contaminada per nitrats és cancerígena. Per aquest motiu, a comarques com Osona, la meitat de les fonts han estat declarades no potables.

Des de sectors de defensa del medi ambient, com el Grup de Defensa del Ter, acusen la Generalitat: “L’administració s’ha dedicat a mirar a una altra banda i a fer veure que no passava res”, diuen en el reportatge. Unió de Pagesos reconeix que s’aboquen molts més purins dels autoritzats. “Si a Osona s’haurien d’exportar 1 milió de metres cúbics de purins i se’n porten a fora 3 o 400.000, la resta es tiren aquí”, reconeix Carles Mencos, portaveu del sindicat agrari, que denuncia que no hi ha cap mena de control. Des de la Conselleria d’Agricultura reconeixen que “no tenim mitjans per controlar cada dia el que fan els ramaders.”

Davant de la pregunta de qui ha de pagar la factura ambiental, finalment sembla que es començaria a imposar el criteri que qui contamina, paga. “El cost ambiental, el sector té clar que l’ha d’assumir”, diu Ricard Parés, portaveu de Porcat, l’associació de productors catalans de porcí, però afegeix, “també hem de tenir clar que ningú vol pagar més pel producte final”.

  • Un reportatge de: Jordi Regàs, Lluís Armengol
  • Imatge: Enric Miró
  • Muntatge: Carles Señalada
  • Producció: Carles Fernández
  • http://www.ccma.cat/tv3/30-minuts/el-preu-del-porc-a-30-minuts/noticia/2696224/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico