Tan Junts pel Sí com la CUP afirmen que l’empresari de Ripollet és un dels homes que va facilitar l’acord ‘in extremis’

Oriol Soler, un dels homes que va trobar el desllorigador

Tan Junts pel Sí com la CUP afirmen que l’empresari de Ripollet és un dels homes que va facilitar l’acord ‘in extremis’

Oriol SolerOriol Soler
Oriol Soler (1969) és un home poc conegut per la població en general. Però molt present en els esdeveniments polítics. Tant, que les fonts de Junts pel Sí i de la CUP consultades per VilaWeb, totes presents en les negociacions, asseguren que és un dels homes que va saber trobar el desllorigador per a aconseguir l’acord ‘in extremis’ entre totes dues formacions. No és l’únic home que va ajudar-hi, però si un de fonamental. Com també  ho fou Òmnium Cultural, entitat de la qual és membre i que va anar sabent els seus passos.
Oriol Soler desperta confiança en tots dos mons, la CUP i Junts pel Sí. Nascut a Ripollet, a l’àrea metropolitana, havia militat a l’MDT i forma part del món de l’esquerra independentista. Del món de la CUP. Políticament, potser no és dels seus, ara, però són la seva gent. Una ex-parella seva, de fet, anava a llistes de la CUP a les darreres eleccions municipals. Oriol Soler és molt amic de Julià de Jòdar, i gent com David Fernàndez i alguns altres el coneixen de fa molt temps. ‘Passa que el seu caràcter emprenedor, i tanta empresa, el va allunyar d’ells. Però li tenen tota l’estima i respecte del món’, diuen.
Per una altra banda, Soler ha estat director general del Grup Cultura 03 i és un dels pares del diari Ara. És un emprenedor. Ara mateix, per exemple, és a Londres per mirar d’aixecar projectes.
A més, va ser un home clau durant la campanya del 27-S. Una altra vegada en un espai de segona fila, però cabdal: va ser un dels directors de campanya de Junts pel Sí. Un càrrec decisiu del tot. I és per això que Artur Mas i Raül Romeva el coneixen personalment i veuen que és un home molt capaç.
Per tot això, Soler era un home pont ideal entre la CUP i Junts pel Sí. Els uns i els altres el coneixien bé.
6 de gener, dia de Reis
A la CUP diuen que el primer pas el van fer ells el dia de Reis: ‘Va ser una de les nostres alliberades, que coneix l’Oriol de fa temps, que li va demanar: “Tu, vista la situació actual, què faries?” I és ell que va gestar la idea.’ La idea, parlant cruament, és la següent: ‘Si la CUP vol tallar caps, que també en talli Junts pel Sí. Que la CUP asseguri la governabilitat i que demani disculpes. Perquè s’han equivocat i ha de quedar clar.’ Aquest és el consell que va donar Oriol Soler a la CUP. Però també a Junts pel Sí, tal com diu un dels personatges d’aquesta història: ‘El problema no era polític. Era sexual. Tal com t’ho dic. Era un tema de collons. Encallats emocionalment, i no políticament. Algú havia d’entendre que Mas també tenia el dret de morir matant. És bèstia dir-ho així, però també és això. El problema era saber entendre totes les parts emocionalment, més que no pas racionalment.’
‘Això és així’, afirmen les fonts de Junts pel Sí. ‘Que si es tallen colls, es faci a banda i banda. I que ha d’haver-hi autocrítica per part de la CUP i governabilitat. És d’ell de qui rebem la idea.’
7 de gener
Oriol Soler es va reunir amb la CUP el dia 7 de gener. Si li demanaven consell, els el donava. I els va dir això: ‘Heu volgut tirar una bomba atòmica sense veure que havíeu fet mal als amics. La ciutat on ha caigut també és la ciutat de la vostra gent. Per això haureu de demanar perdó si volem avançar. Si aconseguim això, i assegurem governabilitat, potser Mas es mourà. Si no, no.’
Més tard, a les deu del vespre, van anar a casa del diputat Julià de Jòdar. Hi havia Anna Gabriel, Albert Botran i membres del secretariat: unes deu persones, juntament amb Oriol Soler, Muriel Casals i Raül Romeva. En aquella reunió la CUP acceptà la seva part: ens hem equivocat, hem de fer canvis i garantir governabilitat. I Raül Romeva i Muriel Casals acceptaren de traslladar a Mas la proposta d’Oriol Soler: que Muriel Casals fos la presidenta simbòlica de la Generalitat. I que Mas fes un pas al costat.
Totes les fonts asseguren que Muriel Casals va deixar clar que ella no faria res sense el consentiment de Mas. De fet, el president va rebre un WhatsApp informant-lo de com havia anar la reunió. És a dir, que va estar al cas d’aquestes reunions i propostes.
8 de gener
Reunió a l’ANC entre Junts pel Sí, la CUP i entitats sobiranistes. Alguns membres d’aquesta reunió creuen que es fa perquè la CUP digui que no a les propostes de l’ANC: primàries a Junts pel Sí, o assemblea de càrrecs electes. Creien que era una reunió trampa. Que CDC ja volia plegar, i aquell era el millor final. La CUP es torna a negar a tot. Però en comptes de dir que no, va posar damunt la taula la proposta rebuda el dia abans: acte de contrició, governabilitat i Muriel presidenta. Els independents de Junts pel Sí ho veien bé. Allò va ser un canvi d’escenari radical.
Mas va rebre la proposta aquella mateixa nit. I aquella nit Mas fa un pas al costat. Això sí, queda establert que ell mateix escollirà el successor. L’endemà, 9 de gener, Soler encara dóna un cop de mà, quan el van a cercar per a polir el redactat de l’acord. I l’endemà Carles Puigdemont és president.
Final
Aquesta història serviria per a explicar que no hi ha un únic home que ho ha desllorigat tot. N’hi ha hagut uns quants i Soler n’ha estat un.
http://www.vilaweb.cat/noticies/oriol-soler-un-dels-homes-que-va-trobar-el-desllorigador%e2%80%a8/
 

Oriol Soler i Castanys (Ripollet, 1969) és un directiu empresarial català.

Va ser conseller delegat del Grup RBA[1] i posteriorment director general del Grup Cultura 03, càrrec en què el 2008 fou substituït per Anna Xicoi, mentre ell passava a ser conseller delegat[2] per impulsar el diari Ara, del qual ha estat president, conseller delegat i editor[3] fins a la posada en marxa del projecte. També és secretari del consell rector del grup cooperatiu Grup Clade i membre del consell d’administració de Time Out Barcelona. Va ser fundador i primer president[4] de la fundació Escacc (Espai Català de Cultura i Comunicació) i ha estat impulsor[5] –amb Salvador Cardús– del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura. També és membre del consell social de la Universitat Autònoma de Barcelona.[6] Va ser el director de la campanya Ara és l’hora impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural.[7]

https://ca.wikipedia.org/wiki/Oriol_Soler_i_Castanys

dimes i diretes

La Generalidad premia al Grup Cultura 03, afín a ERC, con ocho millones de euros en cinco años

publicat a la voz de barcelona

Su administrador, Oriol Soler, es miembro del Consejo Social de la UAB por designación de la Generalidad. El secretario de Cultura, Eduard Voltas, fue director de una de las empresas del grupo.

Redacción
Lunes, 23 de agosto de 2010 | 23:48

Oriol Soler Castanys, consejero delegado y administrador del Grup Cultura 03.
Diferentes empresas del Grup Cultura 03 han recibido cerca de 8 millones de euros en los últimos cinco años procedentes de adjudicaciones de contratos o de subvenciones directas de la Generalidad de Cataluña. Eso sin incluir las suscripciones, ni la publicidad contratada por el Gobierno autonómico.
Su consejero delegado y administrador es Oriol Soler Castanys (Ripollet, 1969) y está vinculado a ERC, según ha publicado este domingo Diari de Girona. Es miembro del Consejo Social de la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) por designación de la Generalidad y vicepresidente de la Fundació Espai Català de Cultura i Comunicació (ESCACC) y de la Fundació Audiències de la Comunicació i la Cultura (FUNDACC).
 
Empresas del Grup Cultura 03.
El modelo cooperativo
Cultura 03, fundado en 2004, se presenta como ‘un grupo cooperativo que quiere dotar a la cultura catalana de una industria cultural y de comunciación con voluntad de liderazgo, de vocación internacional y al servicio de la sociedad’. Entre sus principales activos destacan Jordi Creus, al frente de Sàpiens, o Vicent Sanchis, director de contenidos del grupo, ex director de Avui y ex director de BarçaTV con Laporta.
El entramado empresarial que aglutina incluye, al menos, seis sociedades cooperativas. Diari de Girona recuerda que ‘el modelo de cooperativa, muy extendido en los últimos años en Cataluña por personas vinculadas a partidos políticos, permite eludir los controles que tienen las sociedades mercantiles y facilita las ayudas, por la teoría de que no son empresas con ánimo de lucro’.
Algunas de las subvenciones recibidas por las sociedades del grupo (Gramagraf, Ara, Sàpiens, Batabat, Contrapunt, y Zero4) pueden verificarse con una simple búsqueda en el Diario Oficial de la Generalidad de Cataluña (DOGC). Además, el grupo edita las revistas Sàpiens, Time Out Barcelona, Descobrir Catalunya, Lonely Planet, Cuina y Súpers (esta última vinculada a un programa de TV3).
1,3 millones para una web sin contenidos
Entre las adjudicaciones más sorprendentes, destaca una de la Consejería de Cultura, presidida por Joan Manuel Tresserras (ERC), para la ‘elaboración y tratamiento de contenidos para la web culturacatalana.cat‘. Según el DOGC, Batabat ha recibido 1.380.289,60 euros para ese proyecto (599.140 euros en abril de 2009; 386.279,60 euros en marzo de 2010; y 394.870 euros en abril de 2010), sin embargo, la web todavía carece de contenidos.
Sàpiens, por ejemplo, ha recibido subvenciones para hacer un número especial sobre el Estatuto (50.000 euros), para hacer una web sobre turismo de Cataluña (90.000 euros), para ‘un número especial de la revista Sàpiens’ -sin más especificaciones- (41.726,80 euros),  para una colección de ‘carteles catalanes de la Guerra Civil’ (75.000 euros) o para la edición de libros del programa de la Generalidad Tasta’m de promoción de la lectura (540.260 euros).
Un millón de euros para un nuevo diario impreso en catalán
El caso que ha devuelto a la actualidad el entramado financiero de Cultura 03 es el proyecto de un nuevo diario impreso en catalán que se llamará Ara (‘Ahora’, en castellano). Según ha denunciado Diari de Girona, el departamento de Cultura de la Generalidad habría subvencionado, de momento, con 990.000 euros al Grup Cultura 03 para que la iniciativa salga adelante.
Ara, cuyo lanzamiento está previsto que coincida con las elecciones autonómicas, ‘mirará y explicará el mundo desde Cataluña […] para que Cataluña apueste por el futuro con toda su ambición’ y, según aseguran en la web promotora, ‘los socios fundadores son personas y empresas con un alto compromiso por el país’.

Carles Capdevila, futuro director del nuevo diario ‘Ara’.
Entre los impulsores, según ha revelado el Colegio de Periodistas de Cataluña, se encontrarían los periodistas Albert Om y Toni Soler; el consejero delegado del grupo de comunicación Havas Media, Ferran Rodés; la familia Carulla (propietarios de la Corporación Agrolimen -Gallina Blanca, Evax, Ausonia, Tampax, Dodot, Pans&Company-); y la empresa Focus (dedicada a las artes escénicas).
Su director será el periodista Carles Capdevila, que ha trabajado en TV3 y Catalunya Ràdio, quien también podría contar con Antoni Bassas, como asesor, y con algunos ex periodistas del diario Avui, como Albert Balanzà, Ignasi Aragay, Pere Martí o David González.
792.617 euros para Time Out Barcelona
La operación guarda similitud con el escándalo de la puesta en marcha de la revista Time Out Barcelona que, a pesar de que su primer número salió al mercado en enero de 2008, la empresa editora, Sàpiens (del Grup Cultura 03), recibió de la Generalidad 165.000 euros en 2005 para su ‘lanzamiento’ y 500.160 euros en 2007, también para su ‘lanzamiento’.
Una vez lanzada, recibió un nuevo empujón de la Consejería de Cultura de la Generalidad en 2009: 47.457,86 euros para su ‘publicación’ y otros 80.000 euros para ‘desarrollar la edición digital’. Su primer director, Toni Puntí, no duró ni un mes en el cargo, y la edición digital, tras una sospechosa subida inicial en el número de lectores, se ha situado en torno a los 25.000 usuarios únicos mensuales.
El ridículo de Sota terra
Curiosamente, Batabat es la productora del programa de TV3 Sota terra, con Fermí Fernàndez y Eudald Carbonell. En su segundo capítulo, emitido el pasado 14 de junio, descubrieron una cueva-refugio en Corbera de Ebro (minuto 19.45 del vídeo) que había sido utilizada durante la Guerra Civil por brigadistas republicanos. Tras árduas investigaciones (minutos 36.50 y 39.09) llegaron a la conclusión que la inscripción en una roca con los nombres Owen y Yannick los había realizado un brigadista hace 72 años, Owen Jefferson Smith, ya fallecido. Encontraron a su hijo (minuto 47.00), lo trajeron desde Estados Unidos y lloró de la emoción (minuto 49.20).
Dos meses después, Abc publicó otra investigación. El copropietario del terreno contiguo, Daniel Tallón, aseguró que las inscripciones correspondían a los nombres de sus sobrinos, de 7 y 10 años, hijos de su hermano Álex y de su ex esposa dominicana. Y la grabación en la roca la habrían realizado hace unos pocos años.

Eduard Voltas, secretario de Cultura de la Generalidad.
Eduard Voltas, la piedra angular
En diciembre de 2006 Eduard Voltas fue nombrado secretario de Cultura de la Generalidad. Voltas es conocido como impulsor de la polémica Ley del Cine. También se recuerda la invitación que realizó a Els Joglars para participar en una web sobre ‘los fundamentos básicos de la cultura catalana de todos los tiempos’, convenientemente respondida por la compañía de Albert Boadella.
Pero lo más interesante es que, desde su llegada a la Administración autonómica, las subvenciones y adjudicaciones de contratos al Grup Cultura 03 se han disparado, empezando por la firma de un convenio en mayo de 2007 por el que se cedía al Grup Cultura 03 y a Abacus unos terrenos públicos de 17.000 m2 en El Prat para construir sus nuevas instalaciones. Tal vez todos estos misterios se expliquen por el hecho de que el señor Voltas fue el primer director de Sàpiens (perteneciente a Cultura 03), entre 2002 y 2003.
http://www.gremidellibreters.cat/index.php/noticies/noticies-del-gremi/638-la-generalidad-premia-al-grup-cultura-03-afin-a-erc-con-ocho-millones-de-euros-en-cinco-anos

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

Naves en venta - 08280 Calaf-poligon industrial familiar-Barcelona

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión