Passa al contingut principal

La premsa espanyola jutja, desautoritza i qüestiona avui la justícia europea i carrega fort contra la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH)després que ahir es pronunciés a favor de la llibertat d'expressió i castigués l'Estat espanyol

Resultado de imagen de justícia europea: ESTRASBURG

LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

La premsa espanyola condemna la justícia europea: "És una coartada per a l'odi"

Marta Escobar Martí
Foto: ACN
Barcelona. Dimecres, 14 de març de 2018
La premsa espanyola jutja, desautoritza i qüestiona avui la justícia europea i carrega fort contra la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) perquè considera que s'ha convertit en "una coartada per a l'odi", després que ahir es pronunciés a favor de la llibertat d'expressió i castigués l'Estat espanyol a tornar els diners de la multa i de les despeses judicials a dos joves que fa onze anys van cremar unes fotos de la monarquia.
Segons alguns diaris de Madrid la sentència d'Estrasburg dona llum verda als "separatistes" per "incitar a la violència", així com per defensar qualsevol actuació independentista davant del món perquè això demostraria que el discurs polític no es pot erradicar des dels tribunals.
La crítica cap al TEDH ve carregada de perles difícils d'assimilar i, fins i tot, de comprendre. Sobretot, d'aquells grans rotatius espanyols que opinen que aquesta sentència és "interessada" i que respon a uns objectius polítics molt concrets, i encara més si es té en compte el context polític que viu Catalunya, com si la judicialització de la política a Espanya fos la cosa més corrent d'aquest món.
De fet, els costa amagar la por que això marqui un precedent perquè la ciutadania pugui expressar-se lliurement tal com estableix la pròpia Constitució espanyola, així com del Conveni per a la Protecció de Drets Humans i Llibertats Fonamentals (CEDH), perquè, segons deixen entreveure com aquell que no fa res, això pot desembocar en noves xiulades cap a Felip VI i qui sap si a la final de la Copa del Rei es torna a viure una forta xiulada contra el Monarca en un país que pot acabar "perdent el respecte cap a si mateix".

Incitar a la violència

Sense cap tipus de pudor, El Español defineix —per variar— els dos condemnats per la justícia espanyola per injúries a la Corona com a "separatistes" i es lamenta que la sentència del TEDH "desdibuixa lamentablement davant de l'opinió pública els límits que separen el dret fonamental a la llibertat d'expressió amb el delicte d'injúries a la Corona".
En el seu editorial titulat "Estrasburg, coartada per a l'odi," els de Pedro J. Ramírez no tenen cap problema a qüestionar aquesta sentència sota l'argument que a Espanya, la Monarquia té un "paper simbòlic" i que no entra en política —encara que per al que convingui donin suport al discurs del govern del PP— i, justament amb aquest raonament, sostenen que l'argumentació de la justícia europea "és discutible".
Això sí, consideren que si la crema de fotografies hagués estat amb imatges del president espanyol, Mariano Rajoy, la cosa hagués estat diferent. Segons el seu punt de vista, la sentència "serveix de coartada als qui proven de convertir la llibertat d'expressió en un pretext per atemptar contra l'honor dels altres o fins i tot d'incitar a la violència".
Precisament en aquest sentit critiquen que ara "el separatisme interpreti que Estrasburg li dona carta blanca per denigrar els símbols d'Espanya", perquè veuen venir que això marcarà un precedent per poder "tombar les causes obertes per delictes d'odi", quan a Espanya s'ha arribat fins i tot a multar les xiulades al Rei als estadis de futbol.

Aquelarre secessionista

El Mundo, en una línia molt similar a El Español encara que molt més suau, titula el seu editorial així: "Cremar fotos del Rei excedeix la crítica política", i es lamenta que la sentència del TEDH "elimina d'alguna manera el delicte per injúries a la Corona" recollit en l'ordre constitucional espanyol.
El diari citat considera que la sentència d'Estrasburg està "ben fonamentada", però, això sí, afirma que és "de difícil digestió", sobretot si tenen en compte "el context polític de desafiament a l'Estat a Catalunya", però també pel fet de "despatxar la crema d'imatges com a mera crítica política, en la mesura que la institució monàrquica representa la nació espanyola".
Justament per això, El Mundo es mostra afligit perquè "es fa difícil no qualificar aquest aquelarre secessionista i d'arrel antimonàrquica com un acte d'incitació a l'odi i la violència". Segons el seu parer, la crema de fotos de la Monarquia "constitueix un atac personal al Monarca, orientat a insultar i denigrar la seva figura".
De fet, aquest editorial acaba endurint fortament el to i mostrant-se sorprès i incomprès per la decisió del TEDH, perquè "si la Corona té una protecció especial en la legislació és, justament, perquè simbolitza la unitat i permanència de la pàtria" i, per tot això, tenen la certesa que els dos joves que van cremar les fotografies fa onze anys "han comès un delicte" perquè "vulneren el Codi Penal".

Ofensa a la democràcia

L'ABC també segueix aquesta línia i argumenta el seu desacord amb la sentència d'Estrasburg sota l'argument que la crema de fotos és "una invitació a l'enfrontament ciutadà i a l'ofensiva antidemocràtica", però encara va un pas més enllà i reproven al TEDH per "la seva fina sensibilitat cap als drets d'independentistes i terroristes, i no dubten a suplantar purament i simplement als tribunals espanyols en les competències que a aquests li són pròpies".
Fent visible el seu desacord amb la sentència, el diari esmentat carrega contra el Tribunal en considerar que no té competències per "substituir el legislador espanyol en la determinació de les penes adequades al delicte" i aplaudeixen el PP, PSOE i Cs per tombar la proposició d'ERC de derogar el delicte d'injúries a la Corona.
D'aquesta manera desautoritzen la justícia europea assegurant que "els condemnats per injúries al Rei van tenir un judici just", i per això consideren que cal "fixar els límits a les llibertats quan està en joc l'interès general".
I és que, com la resta, per a ells "cremar una foto dels Reis no és un exercici innocu del dret a protestar o a provocar per cridar l'atenció, com diuen els jutges europeus, sinó una invitació a la discòrdia civil, a l'enfrontament ciutadà i a l'ofensiva antidemocràtica".
Perquè la monarquia "representa la Constitució, la nació espanyola, les llibertats democràtiques i els drets fonamentals" i, per això, afirmen que cremar la seva foto "és una ofensa a la democràcia".

El cop

La Razón dedica avui el seu editorial a les pensions i només destina un paràgraf d'una opinió a aquesta qüestió. Sota el títol "Molt més que una protesta política", ho diuen tot en una sola frase, que utilitzen per recordar al magistrat espanyol que es va sumar a la sentència que "el procés separatista català va culminar amb un cop d'Estat".

Mentrestant, El País sorprèn avui amb el seu editorial i es desmarca completament de la resta de rotatius generalistes espanyols. Batejant el seu editorial com "Cremar fotos no és un crim", donen la "benvinguda" a la decisió d'Estrasburg "en un país entossudit a endurir penes i erosionar la llibertat d'expressió".
Amb aquest argument clar, el diari citat demana a la justícia i societat espanyola que "modifiquin els seus criteris sobre aquest tipus d'actes perquè, més enllà que resultin grollers, incívics i desagradables, la llibertat d'expressió és un valor bàsic de les societats democràtiques".
I, a diferència de moltes altres vegades —sobretot en causes judicials relacionades amb el procés independentista—, subratllen que "criminalitzar certes conductes i recórrer abusivament als tribunals per dirimir el que només són provocacions o actes incivils no és la manera de defensar institucions democràtiques que, per definició, han d'estar obertes al debat i la crítica".
 https://www.elnacional.cat/ca/politica/premsa-espanyola-crema-fotos-rei_247848_102.html
Crema de fotos del rei a Banyoles / ACN
LLIBERTAT D'EXPRESSIÓCremada popular de retrats del Rei a BanyolesEl Nacional

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

Naves en venta - 08280 Calaf-poligon industrial familiar-Barcelona

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión