Admitida a trámite en el Bundestag la moción que pide mediación sobre Catalunya
ALEMANIA
Admitida a trámite en el Bundestag la moción que pide mediación sobre Catalunya
Lluís Bou
Foto: Die Linke
Barcelona. Jueves, 16 de mayo de 2019
Foto: Die Linke
Barcelona. Jueves, 16 de mayo de 2019
El Bundestag ha admitido hoy a trámite la moción de Die Linke que reclama una mediación de Alemania y de la UE en el conflicto entre Catalunya y el Estado español. También pide respeto para los derechos fundamentales de los presos políticos. Es la primera moción sobre Catalunya que se discute en el Parlamento alemán.
Una de las impulsoras de la iniciativa, Zaklin Nastic, que en abril presentó la moción al vicepresidente del Parlament, Josep Costa, ha manifestado en TV3 que "al margen de si uno está a favor o en contra de la independencia, en la UE se tienen que respetar la democracia y el estado de derecho". "Espero que Alemania se pronuncie en contra de la criminalización de políticos, especialmente de los que han sido escogidos en las urnas", ha indicado.
Nastic ha comparado la situación de España con la de Turquía, y ha recordado que en este segundo país "se permite la presencia de observadores internacionales" en los juicios, lo que no ha aceptado el Tribunal Supremo español. "Por parte española se dice que ya se puede ver por televisión", ha recordado.
El grupo parlamentario de Die Linke, que equivaldría a Podemos, ha celebrado la admisión a trámite de la iniciativa y ha anunciado contactos hoy con el president en el exilio, Carles Puigdemont, que visita Berlín con este motivo.
"Carles Puigdemont visita hoy Berlín. En nuestra moción de hoy en el Bundestag reclamamos que se observen las normas constitucionales en el conflicto de Catalunya. Hay que proteger los derechos fundamentales de los afectados", ha indicado en un tuit
.@KRLS Carles Puigdemont ist zu Besuch in Berlin. Wir stellen heute im Bundestag in unserem Antrag Forderung nach Wahrung rechtsstaatlicher Standards im #Katalonienkonflikt. @ZaklinNastic: "Grundrechte der Betroffenen wahren!"https://t.co/ZW4KDaZB8Z— linksfraktion (@Linksfraktion) 16 de mayo de 2019
Tres diputados de Die Linke han ido a recibir a Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí.
Nach Flughafen Streik nun in #berlinangekommen,willkommen @KRLS im #bundestag @assemblea_int #Catalonia@Linksfraktion @DieLinke_HHpic.twitter.com/dHyE3jt5uP— Zaklin Nastic (@ZaklinNastic) 16 de maig de 2019
La moción sobre Catalunya se debatirá a partir de ahora en comisiones, que elaborarán una propuesta conjunta que se elevará al pleno del Bundestag. La votación final será después del verano.
https://www.elnacional.cat/es/politica/admitida-tramite-bundestag-mocion-mediacion-catalunya_385090_102.html
L’esquerra alemanya porta el judici de l’1-O al Bundestag
El grup Die Linke presenta una proposta de moció on insta el govern d’Angela Merkel a treballar per una solució “negociada i democràtica” per a Catalunya
La cambra ha remès la petició a la comissió d’Exteriors perquè l’avaluï
L’esquerra alemanya de Die Linke ha presentat aquest dijous una proposta de moció al Bundestag sobre l’1-O i el judici als líders independentistes, coincidint amb la visita de l’expresident Carles Puigdemont a Berlín en un acte de campanya.
El text insta el govern d’Angela Merkel a treballar per una solució “negociada i democràtica” sobre la qüestió catalana així com treballar per iniciatives en el marc d’organismes com el Consell d’Europa per una solució “pacífica i democràtica” al conflicte. Per ara, el ple del parlament alemany ha remès la petició a la comissió d’Exteriors perquè l’avaluï.
El text, al qual ha tingut accés l’ACN, també demana pronunciar-se a favor de l’admissió d’observadors internacionals al Suprem així com oferir “asil” a persones perseguides políticament per rebel·lió.
El conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, ja va avançar al març, després de reunir-se amb diversos diputats de la formació alemanya, que Die Linke presentaria una moció al Bundestag per condemnar el judici als presos i exigir una solució democràtica per a Catalunya. De fet, el text presentat aquest dijous va ser redactat i signat el 2 d’abril.
Entre els impulsors de la iniciativa hi ha parlamentaris com Andrej Hunko, que va ser el primer diputat del parlament alemany en visitar els presos quan eren a Lledoners i ha testificat al Suprem durant el judici de l’1-O.
Al seu torn, la diputada Zaklin Nastic ha criticat anteriorment el procés judicial sobre l’1-O perquè segons ella pretén “escarmentar” les persones encausades.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada