Catalunya Feudal i ''la primera ONU de la història''.

 


4. Catalunya Feudal i ''la primera ONU de la història''.
Durant la centúria del 900, els Comtats Catalans, de resultes d'haver tingut tantes invasions i conflictes, van perdre molta població. Guifré II (dit també Borrell I) va iniciar la repoblació, principalment de gent provinent del sud de l'actual França, als quals va oferir terres, i va crear per tot el territori petits nuclis familiars agraris i autosuficients. Consumien el que produïen; són els anomenats masos i masies (quan feia 30 anys que s'hi havien establert se'ls donava en propietat).
L'any 985. Assalt a la ciutat de Barcelona.
Almansor, cabdill d'al-Àndalus, assalta la ciutat, fou del 6 al 18 de juliol, entrar a ciutat escalant les muralles o esbotzant les portes. Molts dels defensors foren morts o captivats, però no importants vilatans com el comte Borrell II, o el bisbe Vives, i tampoc cap dels canonges, això fa pensar que no tota la ciutat fou ocupada.
Almansor va deixar la ciutat molt ràpidament, perquè el 23 de juliol ja entrava a Còrdova.
L'atac va convèncer els governants que calia millorar la defensa de la ciutat i van fortificar els quatre accessos a la muralla romana.
Catalunya Feudal:
A finals del 990 i principis del 1000, a causa de la pressió i absorció de la petita propietat per part de les grans propietats “cavallers i senyors”, Catalunya es converteix en feudal (l'anomenat vassallatge). Amb el temps, això va provocar diferents conflictes i enfrontaments entre les diferents cases senyorials, i també la debilitat dels comtats, la qual cosa va forçar a agrupar tots els comtats en un de sol, que seria el Comtat de Barcelona. Per culpa de la “tirania” feudal, creixen els aldarulls, els robatoris i els saquejos, fins al punt que gairebé s'inicia una guerra civil. Per evitar-la, l'any 1027 l'abat Oliba (comte de Ripoll) va crear a Toluges (Rosselló) la primera assemblea de pau i treva (la primera ONU de la història), on per primera vegada (fins al moment, tot s’arreglava al camp de batalla), es va negociar i aconseguir la pau de manera pacífica. Normes o lleis que també s'aplicarien a mitja Europa, i que van servir de model a l'hora de constituir les Corts catalanes 200 anys després.
“En el decenni 1025 a 1035, l'abat Oliba fa construir el monestir de Montserrat”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión

La harina a base de bambú es probada con éxito en la preparación de galletas y macarrones