Passa al contingut principal

fàbrica Pasta Sanmartí de Caldes de Montbui,








La pasta dels catalans. Visita a la fàbrica Pastes Sanmartí

 26 COMMENTS
COMPARTIR AQUESTA ENTRADA

Fa uns mesos em va arribar un email que deia així:
Tot collonut però la pasta… Per què italiana si tenim la millor a casa nostra?
Des del 1.700 fem pasta, 9 generacions ens avalen.
Apa, salutacions.
Pasta Sanmartí
I vaig pensar, això s’ha de veure!
Ens ha costat trobar un dia però al final vam poder quedar en Carles Sanmartí i jo i la visita de la fàbrica de Pastes Sanmartí va ser sorprenent.
Quan hi arribes, just al costat de la Esglesia de Santa Maria de Caldes de Montbui, mirant l’entrada diries que es tracta d’un restaurant més que una fàbrica de pasta si no fos per el galet gegant que hi han penjat.

A l’entrar és com fer un salt endarrere en el temps. Els processos manuals, les instal·lacions antigues, la fusta…
La producció comença amb aquesta pastadora (que té 68 anys) que mescla la sèmola de blat amb l’aigua termal de Caldes, les úniques dues matèries primeres utilitzades.
Aquest tipus de producció amb ús exclusiu de sèmola i aigua és la clau que garanteix l’èxit de la seva línia de pastes sense ou, destinada sobretot a persones al·lèrgiques.
La massa obtinguda passa per un motlle. En aquest moment feien espaguetis.
Aquest és un motlle per galets.
Una vegada feta, la pasta es posa als suports apropiats i passa a l’àrea d’assecatge, en armaris de fusta.
Els pistons
Els fideus
Els espaguetis
Els formats més petits, Meravella, Blat, Lletres, s’han d’assecar en aquesta màquina que els manté en moviment, si no s’enganxarien.
La temperatura de l’àrea d’assecatge es manté costant a 30 graus i la humitat entre els 40 i el 50%.
Si no hi ha prou humitat, aquesta màquina ho soluciona (una olla plena d’aigua amb una bombona de butà).
Després de 48 hores la pasta ja està seca i es passa a la fase d’embalatge.
Un dels pocs procés automatitzats que s’han introduït darrerament és l’embalatge d’algun formats de pasta.
Els fideus o els espaguetis, encara s’empaqueten a mà.
La producció limitada és el que garanteix la qualitat del producte que no es pot comparar, m’explica en Carles, amb la de la pasta fabricada a escala industrial.
Pastes Sanmartí ofereix 52 tipus de pasta i fabrica al voltant de 1.500 quilos al dia de pasta. La temporada d’activitat més forta és ara, quan es produeixen els galets de Nadal.
La pasta Sanmartí es pot trobar en botigues de productes especialitzats i es pot demanar via email a través de la seva web. Em comentava la Berta, filla d’en Carles, que pertany a la novena generació i que s’ocupa de l’àrea comercial, que aviat tindran una botiga online.
Les instal·lacions es poden visitar. Hi organitzen visites guiades tots els dimarts des del febrer fins l’abril. Cal reservar. I obren els diumenges per la venda directa, així que si penseu fer una excursió a Caldes de Montbui recordeu-vos que si voleu podeu comprar directament a la fàbrica.
Jo no hi havia estat mai a Caldes de Montbui és un poble molt maco, ple d’història i molt interesant de visitar.
Només he fet un parell de fotos. Aquesta és la Font de Lleó on surt aigua a 72º.
I un safareig públic, amb aigua calenta, que encara es fa servir.
I aquí s’acabat la meva visita. Per un caminet m’en torno cap al cotxe.
Un agraïment molt especial al Carles per la seva invitació i per ser un gran amfitrió.

https://www.lapastaperalscatalans.cat/botigues/la-pasta-dels-catalans-visita-a-la-fabrica-pastes-sanmarti.html

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

Naves en venta - 08280 Calaf-poligon industrial familiar-Barcelona

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión