Món Empordà és una Associació sense ànim de lucre,Els Mercats Món Empordà són molt més que un mercat. Són una plataforma per potenciar, defensar i promocionar totes les iniciatives locals
Món Empordà és una Associació sense ànim de lucre que té com objectiu protegir el producte local i ecològic, recuperar els valors de la nostra terra i el respecte pel medi ambient.
L’ORIGEN DE L’ASSOCIACIÓ
El desembre del 2007 es va començar a reunir un grup de persones empordaneses amb una filosofia de vida en comú. Caracteritzada per “intentar” portar una vida sana, respectuosa amb el medi ambient i arrelada a la cultura de la nostra terra.
En un principi no sabíem gaire el perquè de les reunions però es respirava a l’ambient un fort sentiment d’optimisme i ganes de fer coses per la nostra terra amb els nostres ideals.
Molt aviat van sortir idees, projectes i per fer-los realitat varem considerar convenient constituir una Associació sense ànim de lucre.
FILOSOFIA DE L’ASSOCIACIÓ: Què somiem? Què pensem? Què volem?
Somiem
Somiem en un futur on respirem aire net, on tinguem aigua neta, on tinguem una terra rica, on consumim energia neta,…
Somiem en un futur on puguem viure en pau, des de l’amor i connectats amb la natura.
Viure amb sentit comú, valorant el bon menjar, valorant les coses ben fetes, valorant la tranquil·litat, valorant la creativitat,…
Somiem una nova realitat sana i econòmicament sostenible.
Pensem
Pensem que és possible! Si! Pensem que és possible transformar la nostra realitat cap a un futur millor.
Volem
Volem menjar bons aliments rics en proteïnes i vitamines, volem cases sostenibles i respectuoses amb l’entorn i la natura, volem respirar aire net, volem respecte a la natura, volem que l’opció de viure d’una manera sana sigui fàcil i accessible, volem feines remunerades en projectes enriquidors (de cor, ment, i salut) i respectuosos amb la natura, VOLEM VIURE!
No volem
No volem consumir químics, no volem transgènics, no volem respirar toxines, no volem malalties, no volem alimentar negocis que contaminen la terra,…
OBJECTIUS DE L’ASSOCIACIÓ: Què volem aconseguir?
Observem el nostre entorn i veiem coses que no ens agrada. Pensem que el nostre entorn ha de fer un canvi qualitatiu.
Ens proposem:
- recuperar la saviesa i sentit comú dels nostres oficis tradicionals
- recuperar els nostres productes tradicionals fets sense químics, sans i bons
- potenciar el producte local de qualitat fet respectant la natura i el medi ambient
- recuperar el valor del temps. Ser coherents amb la filosofia de Slow Food
- potenciar les petites iniciatives “sanes” de gent diversa que viuen en el nostre entorn
- potenciar l’arquitectura sostenible
- netejar de tòxics el nostre territori (paisatge), ambient, la nostra gent i les nostres ments
- incentivar els cultius ecològics, les el·laboracions de productes ecològics
- canviar l’actitud general de la gent per actituds de respecte i sensibilitat amb la natura i tots els essers que hi vivim
- aconseguir l’autosuficiència a casa nostra
- prioritzar els productes de casa abans que els que ens vénen de lluny
ACCIONS: Com ho aconseguirem?
Des de l’Associació volem sembrar diverses accions a la nostra terra per ajudar a crear un futur millor. Per aquest motiu el nostre logotip ès una llavor.
En aquesta primera fase, per fer realitat els nostres propòsits, tots junts ens hem organitzat per portar a terme una primera acció: mercats de producte i servei local-ecològic.
Els Mercats Món Empordà són molt més que un mercat. Són una plataforma per potenciar, defensar i promocionar totes les iniciatives locals que s’ajusten a la filosofia de Món Empordà
Productors/es
Alvoc.Art
Alvoc.Art Sóc la Belén, m’entusiasma manipular materials orgànics i donar-lis una segona utilitat, això em permet jugar i reinventar productes que tenem ànima. Alvoc.art és un projecte que heCanela Dolça
Canela Dolça és una pastisseria ecològica que cuida i mima els seus productes amb materia prima ecològica i productes de proximitat. Ella dóna molta importància a la qualitat dels materials per donarCellers de Madremanya
Cellers de Madremanya és un celler jove, amb una producció molt petita i artesana; on es treballa, tant a la vinya com en el celler, amb tot el respecte possible a la natura i al medi ambient. FentCeràmica d’Eugeni Penalva
Ceràmica de gres utilitària, tornejada a la roda de terrisser i cuita a 1270º. Dissenys i esmalts propis. Procuro que les meves peces transmetin l’immediatesa i l’empremta del torn, iChocolalabelga
.Xocolata Negre, amb llet, sense sucre i amb stevia, trufes, bombons i més delicies. Xocolata de molt bona qualitat i ecològica! El trobareu tots els dissabtes al Mercat Contacte: chocolalCítrics Tomasa
Cítrics Tomasa sorgeix de la recuperació de terrenys de cítrics de la nostra família convertint-los en cultius integrats i incorporant-hi la producció d’alvocat. Els terrenys estan situats a l’horta dCreaciones Tlapali
Art en tela, disseny de productes i estampació pròpies. Creació sobre comanda. Productes originals, sostenible i molt útils. Tot tipus d'articles fets a mà amb teles ecològiques. Moneders, rinyonerDelicies Mary Read
Som petits productors artesans i ecològics des de 2010. Elaborem els productes a partir dels nostres propis conreus de codonyers, d’ametllers i de verdures del nostre hort (els abres estàn a la plEl Rebost del Pastor
Sóm un projecte que busca retrobar la senzillesa de la vida pastoril. Oferim formatges de les nostres cabres que pasturen a les Gavarres. També elaborem cervesa i aprofitem altres recursos del bEspai & Seny
Verdures ecològiques fermentades sense pasteuritzar. La fermentació de vegetals és un mètode de conservació tradicional que només utilitza sal i temps. Antigament, abans que hi hagués nevFlors i plantes medicinals
En l'hort-jardí medicinal de Can Met Peric, cultivem la majoria de les plantes amb les que preparem les tisanes i les el.laboracions. Tenim un hidrodestil.lador per fer hidrolats, fem tiKombucha
¿QUÈ ÉS LA VITAE KOMBUCHA?La Maduixa
Maduixa és un projecte d’autoocupació a partir de l’elaboració de llenceria íntima i complements de producció pròpia, artesanal, ecològica i sostenible. *Totes les peces són dissenyades i confeccioLa Marieta verda
La Marieta verda, de forma artesanal i amb matèria prima ecològica i de proximitat, elabora tofu, seità i crestes (empanadilles). Contacte: lamarietaverda@gmail.com Telf: 644 88 33 52La Xirivia
La Xirivia és un projecte d'horta ecològica situat al peu del massís de les Gavarres, a Cruïlles (Baix empordà). Som dues agricultores (l'Helena i la Dulos) que vem començar aquest projecte amb moltaMlle. Miracle
Mlle Miracle és la meva marca d’accesoris i coses per a la llar fets a mà en el meu petit taller. Atreta per les robes naturals i orgàniques de cotó i lli, llises o estampades, cerco i remenoPastant diversitat
Som un forn artesanal que elaborem pa a partir dels blats antics del país. Amb l'ajut d'un molí de pedre, fem la farina del llevat mare i preparem la pasta del pa que després courem en un foPlanterra
PLANTERRA L’Associació Planterra neix al 2014 com a conseqüència de la preocupació dels seus membres respecte l’estat actual de la ramaderia i l’agricultura, amb practiques poc sostenibleTothom a taula
La cuina sana a casa teva i al mercat Tothom a taula!! Som colla de paellaires que cuinem “in situ” paelles i fideuàs veganes i ecològiques. La nostra base són el producte ecològic,de temporada i lXanti Art i Natura
Xanti Art i Natura és una fusió natural creada per l'artista local Maria Daza i el creador australià Brett Adamek. La nostra col·lecció de Til.làndsies (plantes d'aire) ha estat dissenyada per a l'ent
Productors/es afins
Arboreco
Arboreco és el fruit de la nostra implicació en la defensa del sistema agrícola tradicional i dels cultius ecològics i sostenibles. Des de fa anys ens hem centrat en la recuperació d’arbres fruiters dBioconstrucció Rocamare
La meva especialitat és l'ús de la terra com a material de construcció. En aquest àmbit faig sobretot acabats d'interiors amb argila. Treballo també la calç i els entramats vegetals. Els interiors reaBosc d’en Baró
Horta de guardar ecològica de varietats antigues i locals: patates, cebes, mongetes, alls, melons...Ecomatalasser
Nascut a Manresa l’any 1961, des de ben petit ja em sentia atret pel món de les arts. I és que la pintura i la música formaven part del meu entorn i dels meus interessos. D’aquí que enfoqués la meva fEspelmes Sannicolàs
M’il·lusiona participar en la recuperació de la cera verge d'abella per donar-nos llum. Podem trobar fantàstiques espelmes de parafina, que s’obté de la destil·lació del petroli, però n’hi ha poques dEstufes orgàniques
Sóc en Jordi Puigtió, artesà. Apassionat del foc i de la construcció natural. Sempre he sigut un apassionat del foc. També de la construcció natural. En les estufes orgàniques de terra crua he trobatGradiva Cervesa Artesana
Cervesa artesana torrada d'alta fermentació amb llúpols i malta d'ordi ecològica sense pasteruritzar ni filtar, és una cervesa viva que evoluciona amb el temps. Conté sediments naturals propis d'una sLa candívora
Som un projecte, que comencem a rodar per fer-vos partíceps en viu, d'olors, colors i textures del seu dolç procés d'elaboració artesanal. Juguem a idear el teu propi carmel fet a mida. DisfrutemLola Puig
Des de petita l’anhel per menjar bé, equilibrat, sà i el que toca en cada moment ha estat una constant. Estic agraïda al meu avi Joan, un gran gourmet per qui el més important era la qualitat dels ingTaller de sabó
Fa més de 10 anys que faig sabons a mà amb olis vegetals i mantegues, enriquits amb extractes d’herbes i flors, argiles, llets, olis essencials o perfums hipoal·lergens autoritzats per la normativa co
Pastant diversitat
Som un forn artesanal que elaborem pa a partir dels blats antics del país. Amb l’ajut d’un molí de pedre, fem la farina del llevat mare i preparem la pasta del pa que després courem en un forn de llenya, com els antics flequers d’abans.
Més enllà, però, de la nostàlgia o de les modes, treballem d’aquesta manera per oferir un pa d’òptimes qualitats nutritives. I també, perquè creiem que aquest és el camí per recuperar el tresor de les llavors dels avis, per cooperar amb la gent que viu i treballa a la terra, i de fer més digne el vell ofici dels forners.
BLATS ANTICS DEL PAÍS:
Cultivem les varietats de blat que els pagesos seleccionaven collita rera collita, abans de l’arribada de les varetats millorades per a l’agroindústria.
FARINA FRESCA DE MOLÍ:
Molem el gra amb un molí especialment dissenyat de pedres de granit, que no escalfa la farina i conserva al màxim les qualitats de la llavor. D’aquesta manera transformem el blat en l’ingredient principal del nostre pa: una farina vica que manté el germen, ric en olis i vitamines; aprofita les proteines de qualitat de la capa de sèmoles; i permet dosificar les segone, la pell dels cereals, rica en minerals però difícil de digerir. Res a veure amb les farines blanques de fàbrica refinades amb cilindres.
LLEVAT MARE:
Fermentem la pasta únicament amb el llevat mae, autèntica ànima del pa que demana moltes atencions, ofici i una preparació perllongada en diferents etapes. Mare rica en bacteris i llevats espantanis que es reprodueixen i transformen la pasta en un aliment suau i digestiu. En cap cas utilitzem llevats de cervesa seleccionats a laboratori.
PASTANT DIVERSITAT
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada