Passa al contingut principal

El centre de proteïna vegetal de Lleida podria crear uns 2.000 llocs de treball

 


Un cuiner presenta una hamburguesa elaborada amb proteïna vegetal.



El centre de proteïna vegetal de Lleida podria crear uns 2.000 llocs de treball

Actualitzada 11/04/2023 a les 08:30

Segons les estimacions dels promotors del hub, amb la posada en marxa d'una planta de processat || Amb soja, pèsol o altres lleguminoses com a base

Lleida podria allotjar un gran centre per processar proteïna vegetal amb capacitat per proveir tot Europa i tenint com a base la producció dels pagesos locals. El projecte podria traduir-se en la creació de dos mil llocs de treball, segons afirma el conseller delegat de Nactiva, Joan Cabezas, al diari Ara. Entre els projectes d’aquesta plataforma es troba el denominat Proteïna vegetal mediterrània, que destaca que el mercat de proteïna vegetal a partir de llegums per a anàlegs carnis es troba en un gran creixement, tant per motius de canvi climàtic com nutricionals.

La gran majoria de plantes d’extrusió són a l’estranger i utilitzen llegums locals o propers a les fàbriques. Espanya és importador net de proteïna vegetal i el projecte de Nactiva podria donar un gir a aquesta situació. Com va publicar SEGRE fa un any, representants de Zyrcular Foods, Semillas Batlle, la cooperativa d’Artesa i Elian van presentar a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida un projecte “de cadena de valor integrada des de l’origen fins al consumidor” per promoure el cultiu local de matèries primeres com la soja, el pèsol i altres lleguminoses i elaborar productes mímics i anàlegs a la carn i al peix.

Van destacar que els productes de proteïna vegetal són una tendència de consum que ha vingut per quedar-se i que continuarà creixent en els propers anys a doble dígit.

Durant la trobada es van exposar els beneficis de promoure aquest projecte transversal i publicoprivat: diversificar l’economia de les zones rurals de Catalunya, reduir la petjada de CO2, rebaixar la dependència de matèries primeres d’altres zones del món com Sud-amèrica, els EUA, Ucraïna o la Xina i innovar en varietats de lleguminoses locals que s’adaptin a l’elaboració de productes anàlegs carnis i del peix i afins a la dieta mediterrània.Nactiva afegeix als avantatges l’increment de la biodiversitat, la millora de la qualitat del sòl, lideratge europeu al sector, generació d’ocupació, inversió industrial, exportacions de producte acabat a la Unió Europea, increment dels ingressos dels agricultors i generació de noves explotacions agrícoles. Nactiva està constituïda amb les aportacions d’empreses com Agbar, Naturgy o CaixaBank, que pretén impulsar negocis, que serveixin per regenerar 50.000 hectàrees naturals de la regió mediterrània fins a l’any 2030.

https://www.segre.com/noticies/agricultura/2023/04/11/la_proteina_vegetal_pot_crear_uns_000_llocs_treball_lleida_204996_1114.html






La planta de Zyrcular Foods a Seva (Osona) / EPLa firma, propietat d’accionistes del lleidatà grup Vall Companys,

L’estat espanyol ja és un dels membres de la Unió Europea amb major penetració de productes alimentaris elaborats amb proteïna alternativa. Només en el vertical de plant-based –substituts de carn i peix produïts amb proteïna vegetal– el 2021 el sector va registrar una facturació de 448 milions d’euros, només superada per Alemanya, on es recorden vendes per un valor superior als 800 milions. El potencial, però, va molt més enllà de la soja: els aliments del futur poden elaborar-se a partir de fongs, algues, microproteïnes o cèl·lules extretes d’altres animals. Si bé els ingressos són incomparables encara amb els productes animals –només un 1% de la proteïna que es consumeix a l’Estat és vegetal– la indústria ja fa anys que creix. “És un sector encara minoritari; però és tendència, té potencial de futur”, explica Santi Aliaga, CEO de Zyrcular Foods.

La firma, amb seu a Seva (Osona) i propietat d’accionistes del lleidatà grup Vall Companys, es proposa traccionar l’alimentació alternativa catalana. Amb un “discurs realista”, Aliaga planteja una “bona cadena de valor ben arrelada al país”. La proposta de negoci de Zyrcular Foods, així, pot construir de les seves baules. Amb un model B2B, dedicat principalment a clients empresarials, la companyia, fundada el 2018, aspira a ser “un proveïdor global de manera alternativa”. “Zyrcular pot subministrar una solució en qualsevol moment de la producció”, detalla el directiu. Des de la recerca fins a la logística o fins i tot el marketing, Zyrcular ofereix a les marques d’alimentació alternativa del país les peces necessàries per establir un sector sòlid: “dissenyar, produir i vendre”.

Així, les pràctiques de Zyrcular es concreten en tres verticals: Protein Labs, Plant i Brands. Els dos darrers són els més enfocats cap al mercat. El model Plant concentra els processos més purament productius: des de l’assessorament tècnic a una alimentària que vulgui plantejar una primera aproximació a la proteïna alternativa fins a un envasat sostenible dels seus productes; passant pel contacte amb proveïdors, les proves pilot de productes o fins i tot la fabricació a la seva línia productiva a Seva. La fàbrica, que va suposar una inversió d’uns 3,5 milions d’euros, és una de les instal·lacions punteres en la producció d’aliments plant-based –entre altres– de l’Estat.

Pel que fa a la sectorial Brands, es dedica a serveis per a empreses que ja tinguin el seu producte. Una de les tasques més destacades de l’empresa ha estat aterrar al mercat català alguns dels productes de proteïna alternativa de més èxit al gran consum internacional, com és el cas de Beyond Meat. També ofereixen serveis directes, com l’elaboració de campanyes de màrqueting o branding per a alimentació o el desenvolupament integral d’un lineal específic per a empreses del sector. “Es tracta d’un model de negoci molt encarat a emergents, a empreses innovadores” apunta Aliaga. A totes aquestes propostes s’afegeix, a més, Amara, la marca d’alimentació pròpia de Zyrcular, que es pot trobar a establiments seleccionats del país.

Mestratge en recerca

La tercera pota de Zyrcular, coneguda com a Protein Labs, és la que mira més al futur: cap a aquells productes que encara no tenen prou capacitat –ni prou implementació cultural– per afegir-se a la dieta diària del consumidor mitjà. La companyia investiga el futur de productes com la carn cel·lular –productes carnis elaborats mitjançant cèl·lules animals immortalitzades–; la fermentació de precisió –opcions no càrnies a partir de coproductes de la indústria farinera– o la proteïna d’insecte. “Encara no tenen sentit per al consum humà massiu, però poden servir com a complement en alguns tipus de solucions”, apunta Aliaga. De cara al B2B, però, el vertical també ofereix a les empreses del sector anàlisi i millora dels seus productes, així com desenvolupament de noves línies que puguin afegir a la seva cartera.

Mesos vall per a la carn vegetal

“No estem en el millor moment per a l’esclat del sector”, reconeix Aliaga. Si bé el menjar plant-based “acabarà el 2022 amb un creixement molt significatiu” respecte dels registres del 2021, el sector encara es troba en un clar desavantatge respecte d’altres grups alimentaris més populars. El principal atzucac és el de l’escalabilitat: encara no s’han assolit els volums de venda com per abaixar els preus amb els processos i productes actuals. “A tots ens agradaria poder vendre més barat i guanyar dinamisme, però avui dia la cadena de valor encara és cara”, assegura Aliaga. El principal causant: les matèries primeres. L’elevada inflació, unida a la dependència exterior de productes bàsics per al sector com la soja, fan que sigui extremadament difícil retallar els costos dins la cadena de valor actual.

El CEO de Zyrcular Foods, Santiago Aliaga / EP
El CEO de Zyrcular Foods, Santiago Aliaga / EP

“La tendència –celebra el CEO– a les diferents fonts de proteïna al món és imparable, però tota aquesta cadena de valor s’ha de reestructurar”. Com en el cas de moltes economies d’escala, la de la nova alimentació demana grans inversions per engegar-se. Si bé opcions innovadores com la microproteïna “és molt eficient i econòmica de produir”, els costos d’entrada a la indústria poden superar els 100 milions d’euros. Així, la clau no rau tant en l’ecosistema empresarial –que ja és, de seu, prou potent– sinó en les decisions corporatives. “Perquè el sector es dimensioni, les grans empreses han d’entrar-hi”; i ho faran amb un mercat més rendible que l’actual. “Hi ha una proposta de valor completa –raona Aliaga– però la gent encara compra per preu”.

Catalunya dins l’alimentació alternativa

El territori català, com en molts altres casos, mai serà absolutament autònom en la producció d’opcions proteiques no animals, principalment per la manca de grans cultius clau. Així, segons Aliaga, la clau per garantir la participació catalana en una indústria de futur és el valor afegit. “Mai podrem competir amb el Brasil en producció de soja, però sí que podrem fer-ho en innovació”, subratlla el conseller delegat. Així, més enllà de les missions centrals de l’empresa, Zyrcular es marca com a objectiu a mitjà termini “crear una cadena de valor integrada a Catalunya, amb un producte que vagi del camp a la taula”.

En aquest sentit, Aliaga planteja emmirallar-se en l’exitós sector carni català i establir-se com a “líder” en aquells camps on sigui possible fer-ho. “Tenim camp, tenim companyies d’extracció proteica que ens podem ajuntar per canviar aquesta cadena de valor que avui ens encotilla”, raona. La clau, doncs, és establir un mercat propi capaç de fer aportacions autònomes a les línies productives globals. La marcada eficiència catalana en la producció agroalimentària pot ajudar, segons el conseller delegat, a “equilibrar la dependència de les matèries primeres globals”. “Això és el que estratègicament té sentit”, reitera.

El futur de Zyrcular

En aquest context, el 2022 ha estat “un any de consolidació de processos” per a l’empresa quatre anys després de la seva fundació. A curt termini, la previsió és positiva. En un 2023 que es projecta com un “any de volums”, l’empresa espera consolidar-se sobre el fonament d’un interès que “s’ha anat movent des de l’estiu”. Tot i que bona part de l’èxit de la proteïna alternativa ve del retail –els productes accessibles als supermercats– cada cop té més demanda entre empreses de foodservice i de restauració i hostaleria. La major oferta, doncs, fa més gran la lenta bola de neu. “Els canvis alimentaris no són d’avui per demà –reconeix Aliaga– però són productes que fan entrar a les botigues gent que abans no hi entrava”.

1º-Alianza de empresas para crear un 'hub' de alternativa a la cárnica con “marca de país” || Zyrcular Foods, UdL, Semillas Batlle, Cooperativa de Artesa y Elian
2ºEl CEO de Zyrcular Foods y promotor del proyecto, Santi Aliaga.La propuesta se enmarca en la línea NEXT Generation presentada por la Generalitat, en febrero, de crear un hub de proteína alternativa con una dotación de 134 millones de euros.
3ºEn la reunión han asistido la Honorable Consellera Teresa Jordà, el CEO de Zyrcular Foods, Santi Aliaga, como promotor del proyecto; junto con el director general de Semillas Batlle, David Giné, el CEO de Metalquímia, Josep Lagares, el Doctor Daniel Plaza-Bonilla de la Universitat de Lleida, y el CEO de la empresa de texturizados y concentrados de proteína Elian, Andreu Martín
4ºElian y Zyrcular Foods trabajarán para evaluar el perfil nutricional de las variedades en estudio, así como su comportamiento tecnológico de cara a la texturización, concentración, extrusión e inclusión en diferentes formulaciones de productos basados en proteína vegetal. Metalquímia valorará el ajuste y adaptación de los activos industriales alimentarios actuales con los productos resultantes del ciclo productivo.
5ºMás en detalle ha entrado David Giné, CEO de Semillas Batlle, refiriéndose a la importancia de la genética de las diferentes variedades de leguminosas. “Queremos unir evolución y revolución en los diferentes peldaños de la cadena, puesto que partiendo de la mejora genética de diferentes especies leguminosas podemos obtener proteína vegetal de calidad, útil para la industria, lavable para los productores locales, con aportaciones nutricionales innovadoras y de kilómetro cero y 100% mediterránea”.
6ºFinalmente, el doctor de la Universitat de Lleida; Daniel Plaza-Bonilla ha indicado que “desarrollar una cadena productiva que promueva la proteína vegetal local abrirá alternativas para los productores, tendrá un impacto directo en la mitigación de las emisiones de gases de efecto invernadero, hará más sostenibles los sistemas de cultivo y reforzará la industria alimentaria local, que con esta iniciativa se mantendrá al frente de la innovación».
7ºZyrcular Foods es una compañía española de producción, distribución e investigación de productos alimentarios elaborados a través de proteínas vegetales. Zyrcular Foods, que tiene su división productiva en Seva (Osona), hace de la sostenibilidad, la innovación y la investigación los principales pilares de la comercialización de los productos.

8ºPara más información: https://zyrcularfoods.com/
9ºLa propuesta se enmarca en la línea tractora presentada por la Generalitat, el pasado mes de febrero, de crear un hub de proteína alternativa en Cataluña con una dotación total de 134 millones de euros.
10ºEn la reunión han asistido la Honorable Consellera Teresa Jordà, el CEO de Zyrcular Foods, Santi Aliaga, como promotor del proyecto; junto con el director general de Semillas Batlle, David Giné, el CEO de Metalquímia, Josep Lagares, el Doctor Daniel Plaza-Bonilla de la Universitat de Lleida, y el CEO de la empresa de texturizados y concentrados de proteína Elian, Andreu Martín. Los presentes en la reunión apuestan porque sea un proyecto abierto y que en diferentes puntos de la cadena de valor se pueda sumar la participación y sinergias de otros operadores del sector desde el ámbito de investigación, logística o la gastronomía.
11ªABRIL 2023-El centre de proteïna vegetal de Lleida podria crear uns 2.000 llocs de treball.Amb soja, pèsol o altres lleguminoses com a base.
12\. El projecte podria traduir-se en la creació de dos mil llocs de treball, segons afirma el conseller delegat de Nactiva, Joan Cabezas, al diari Ara. 
13\ Nactiva està constituïda amb les aportacions d’empreses com Agbar, Naturgy o CaixaBank, que pretén impulsar negocis, que serveixin per regenerar 50.000 hectàrees naturals de la regió mediterrània fins a l’any 2030.
14\explica Santi Aliaga, CEO de Zyrcular Foods.

La firma, amb seu a Seva (Osona) i propietat d’accionistes del lleidatà grup Vall Companys, es proposa traccionar l’alimentació alternativa catalana. Amb un “discurs realista”, Aliaga planteja una “bona cadena de valor ben arrelada al país”. La proposta de negoci de Zyrcular Foods, així, pot construir de les seves baules. Amb un model B2B, dedicat principalment a clients empresarials, la companyia, fundada el 2018, aspira a ser “un proveïdor global de manera alternativa”. “Zyrcular pot subministrar una solució en qualsevol moment de la producció”, detalla el directiu.
https://elmon.cat/toteconomia/empreses/zyrcular-foods-carn-vegetal-alternativa-5944/


La firma, amb seu a Seva (Osona) i propietat d’accionistes del lleidatà grup Vall Companys, es proposa traccionar l’alimentació alternativa catalana. Amb un “discurs realista”, Aliaga planteja una “bona cadena de valor ben arrelada al país”. La proposta de negoci de Zyrcular Foods, així, pot construir de les seves baules. Amb un model B2B, dedicat principalment a clients empresarials, la companyia, fundada el 2018, aspira a ser “un proveïdor global de manera alternativa”. “Zyrcular pot subministrar una solució en qualsevol moment de la producció”, detalla el directiu.
------------------------------------------------------------------------------------

Metalquimia participa en projecte per produir proteïna vegetal de proximitat

La firma gironina participa, juntament amb Semillas Batlle, Zyrcular Foods, Elian i la Universitat de Lleida, en un projecte en el marc de l’estratègia de fons Next Generation de la Generalitat per crear un pol de tracció d’aquest producte, amb una dotació total de 134 milions d’euros

Els representants del projecte, amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà.  | NOMBRE FEQWIEOTÓGRAFO

Els representants del projecte, amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. | NOMBRE FEQWIEOTÓGRAFO

Metelquimia, empresa gironina dedicada a la fabricació de maquinària per a indústries alimentàries, participa en un projecte per produir proteïna vegetal de proximitat. En la iniciativa també hi participen Zyrcular Foods (la promotora), Semillas Batlle, Universitat de Lleida i Elian. El projecte Del cultiu a la taula ha estat presentat en una reunió recent al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i s’emmarca en l’estratègia de fons europeus Next Generation EU del Govern de la Generalitat.

L’objectiu del projecte és estructurar una cadena de valor que promogui el cultiu de proteïnes vegetals, pròpies de la zona del Mediterrani i de la Vall de l’Ebre, i que possibiliti la seva elaboració en productes anàlegs a la carn i al peix. D’aquesta manera, es promourà la producció local d’aliments de proteïna vegetal en una cadena totalment integrada al sud d’Europa.

En la reunió hi van assistir la consellera Teresa Jordà, el CEO de Zyrcular Foods, Santi Aliaga, com a promotor del projecte; juntament amb el director general de Llavors Batlle, David Giné; el CEO de Metalquímia, Josep Lagares; el Doctor Daniel Plaza-Bonilla de la Universitat de Lleida; i el CEO de l’empresa de texturitzats i concentrats de proteïna Elian, Andreu Martín. Els presents en la reunió van apostar perquè sigui un projecte obert i que en diferents punts de la cadena de valor es pugui sumar la participació i sinergies d’altres operadors del sector des de l’àmbit de recerca, logística o la gastronomia.

Durant la trobada es van exposar els beneficis de promoure aquest projecte transversal i públic-privat: diversificar l’economia de les zones rurals de Catalunya, reduir la petjada de CO₂, reduir la dependència de matèries primeres d’altres zones del món com Amèrica del Sud, els Estats Units, Ucraïna o la Xina; innovar en varietats de lleguminoses locals que s’adaptin a l’elaboració de productes anàlegs carnis i del peix i a la dieta mediterrània. A més, indiquen que estructurar aquest hub pot ser un avantatge competitiu de cara a l’exportació i davant els mercats internacionals que valorin aspectes com a traçabilitat, qualitat productiva i gastronomia. La proposta s’emmarca en la línia tractora presentada per la Generalitat, el mes de febrer passat, de crear un hub de proteïna alternativa a Catalunya amb una dotació total de 134 milions d’euros.

Procés d’evaluació

L’empresa Llavors Batlle s’encarregarà d’avaluar diferents varietats de soia i altres llegums (cigró, llentia, pèsol, entre altres) en micro-parcel·les d’assaig. Comptarà amb la col·laboració d’agricultors locals i l’equip de recerca liderat pel doctor Daniel Plaza-Bonilla de la Universitat de Lleida, que col·laborarà en la definició dels assajos de camp. Es determinaran les emissions de gasos del seu cultiu i es consideraran els protocols de cultiu i pràctiques agronòmiques sostenibles. Es buscaran varietats d’elevada adaptació a les condicions edafo-climàtiques de la zona de promoció del cultiu (Vall de l’Ebre i, per extensió, zona de l’arc del Mediterrani).

https://www.diaridegirona.cat/economia/2021/07/11/metalquimia-participa-projecte-per-produir-54894947.html

ADVERTISING

Elian i Zyrcular Foods treballaran per a avaluar el perfil nutricional de les varietats en estudi, així com el seu comportament tecnològic de cara a la texturització, concentració, extrusió i inclusió en diferents formulacions de productes basats en proteïna vegetal. Metalquímia valorarà l’ajust i adaptació dels actius industrials alimentaris actuals amb els productes resultants del cicle productiu.

Complementària a la carn

Els representants del projecte també han recordat la importància que pot tenir aquesta cadena de valor paral·lela i complementària a la de la proteïna càrnia per a diversificar l’activitat econòmica. «Catalunya és un referent global en la tecnologia i el processament de la proteïna animal; ara tenim l’oportunitat de ser també líders globals en la tecnologia i el tractament de la proteïna vegetal, no podem perdre ni un minut», ha indicat Josep Lagares, CEO de Metalquímia.

El CEO de Zyrcular Foods i promotor del projecte, Santi Aliaga,va assenyalar que «el sector primari, la indústria alimentària i la gastronomia catalana són referents mundials», afegint que «en la innovació i producció de nous aliments tenim l’obligació de generar productes de proximitat que s’adaptin al màxim al nostre paladar; si no perdrem quota davant productes cada vegada més homogenis i globals».

Andreu Martín, CEO de Elian, va destacar la necessitat de col·laborar estretament entre totes les parts de la cadena per a aconseguir aliments vegetals d’alta qualitat: «És l’única fórmula de poder aconseguir una alimentació d’alta qualitat, nutritiva, especialment sostenible i en constant evolució i innovació».

Més al detall va entrar David Giné, CEO de Semillas Batlle, referint-se a la importància de la genètica de les diferents varietats de lleguminoses. «Volem unir evolució i revolució en els diferents esglaons de la cadena, ja que partint de la millora genètica de diferents espècies lleguminoses podem obtenir proteïna vegetal de qualitat, útil per a la indústria, rentable per als productors locals, amb aportacions nutricionals innovadores i de quilòmetre zero i 100% mediterrània», va assenyalar.

https://www.diaridegirona.cat/economia/2021/07/11/metalquimia-participa-projecte-per-produir-54894947.html

Zyrcular Foods obre una fàbrica d’aliments amb proteïna alternativa a Seva

La tendència a produir menys emissions de CO2 ha portat, entre altres raons, els mateixos socis del grup carni Vall Companys

La tendència a produir menys emissions de CO2 ha portat, entre altres raons, els mateixos socis del grup carni Vall Companys a crear l’empresa Zyrcular Foods, formada per Zyrcular Lab, Zyrcular Plant i Zycular Brands. Des de fa un any i mig comercialitza productes fets amb proteïnes alternatives a l’animal i en unes setmanes engega una planta de fabricació de productes propis a Seva, on ha fet una inversió de 3,5 milions d’euros.

Zyrcular Foods va començar les seves operacions el juliol de l’any 2019 important marques com la Beyond Burger americana o la Next a Espanya. Però aquesta és només una ínfima part del seu objectiu. Per això ha creat tres divisions: Zyrcular Proteits Lab, amb una joint venture amb l’empresa Activa Food Tech i un laboratori a Banyoles; Zyrcular Plant, amb una planta de producció a Seva que és l’única del sud d’Europa dedicada únicament a produir proteïna alternativa, i Zyrcular Brand, que és la comercialitzadora i que compta, com explica el CEO del grup, Santi Aliaga, amb un magatzem a Guadalajara i té “una seu virtual”.
L’any 2020, el primer sencer de la companyia, va superar els 1,2 milions d’euros de facturació, tot i que bona part dels canals com Horeca i Foodservice han estat tancats per la pandèmia. Per aquest 2021 preveu, ja amb la fabricació, superar els 3 milions d’euros. I és que d’aquesta manera “tenim tota la cadena de valor”, diu Aliaga, que explica que “nosaltres serem assessors dels nostres clients i farem el que necessitin. Des de distribuir, fabricar, fins a ser partners en start-ups”. No fabricaran una marca pròpia, tot i que ja tenen a punt entre 20 i 25 productes propis d’anàlegs carnis amb sabor de pollastre, vedella o peix, i està dissenyant productes amb microproteïna, amb base de bolets.

“Sí que comptem”, diu Aliaga, amb “marques registrades per a qui la vulgui fer servir i al nivell que sigui”. Tot plegat, amb l’objectiu de ser un proveïdor de referència de serveis d’innovació i desenvolupament d’aliments, d’escalabilitat productiva i de comercialització. Aquest projecte ha estat considerat per la Generalitat en les opcions per al fons Next Generation en l’àmbit de la proposta en la línia tractora de proteïna alternativa i de forma conjunta amb diferents centres de recerca. “I és que ens cal trobar un sabor que s’assembli al que estem acostumats aquí, al Mediterrani, i no és fàcil”, afegeix, mentre recorda tenir en la cadena la part científica “que permet tenir flexibilitat i ser més competitiu”.
Aliaga explica que ara en aquest sector “encara importem moltes idees” i que hauria de canviar cap a formar un hub alimentari d’innovació, “tenint en compte que hi ha el precedent del coneixement i l’eficiència en el sector alimentari general”. Per això veu igual d’important promoure el conreu de les matèries primeres per aquesta proteïna com la soja i el pèsol “a Catalunya, al nord de l’Estat espanyol o al sud d’Europa per reduir la petjada de carboni i generar valor afegit a l’entorn rural”.

La reducció de CO2 és una de les raons del projecte en un moment en què el canvi climàtic és molt present. “Aconseguir proteïna animal té un cost important en petjada de carboni, amb aquests productes hi ha una bona part d’estalvi”, diu Aliaga, que afegeix que la planta de Seva s’ha projectat per tenir un impacte pràcticament neutre amb el medi ambient, ja que el 20% del consum energètic prové de les plaques solars d’autoconsum instal·lades i la resta de la comercialitzadora Peusa, d’energia renovable, a través de salts d’aigua del Pirineu. També el finançament, tot i que d’una banda queda cobert pels accionistes, prové “d’una línia de finançament verd del BBVA i la pòlissa de crèdit és de CESCE, 100% verda”, expliquen. L’entorn de la planta, a Seva i al costat del bosc, té a veure amb la mateixa filosofia. “Potser per comunicacions hauria anat millor en una altra zona, però l’entorn compta”, diu.

Una planta de 1.500 metres quadrats ampliables en 8.000 més

La planta de producció de Zyrcular Foods té

 1.500 metres quadrats i està integrada en un edifici on també hi ha en una altra ala la planta d’Erre de Vic. En una primera fase, fabricarà fins a un milió de quilos a l’any en un torn laboral al dia de productes basats en proteïna vegetal per a la gran distribució i industrials que necessiten aquest producte per als seus elaborats. Ara bé, l’empresa ja té comprat un terreny adjacent de 8.000 metres quadrats per ampliar “probablement en un any”. Tot plegat ha suposat una inversió de 3,5 milions d’euros. L’empresa té una quinzena de treballadors i se’n llogaran cinc més per a la planta, ja molt automatitzada. “Anirem a poc a poc”, diu Aliaga, però afegeix que “ens caldrà talent” i per això han contactat amb la UVic-UCC per col·laborar.

Almenys cinc tipus de proteïna que ajuden a evitar emissions de CO2

De proteïna alternativa n’hi ha almenys de cinc tipus: la vegetal, “que ja és al mercat”; la que es fa a base de fongs i bolets, “un element molt versemblant a la carn”; les fermentacions o ús de residus d’altres aliments que aplicant bacteris pot generar proteïna; l’ús d’insectes o farines d’insectes tant per a aliment per animals o humans, i la carn cel·lular, “que de moment no farem”, diu Aliaga, perquè cal una inversió que per ara “poden fer els israelites”. El consumidor sabrà quins ingredients porta cada aliment com la soja –en un 95%– i el pèsol, “que són els més usats”, o l’extracte de suc de poma, concentrat de remolatxa, oli de coco… entre d’altres. En el cas d’aquests productes cal texturitzats de soja “i per algun producte n’hem arribat a testar més de 60”, diu. Cal comptar també en com cuinar-los.

https://el9nou.cat/osona-ripolles/actualitat/zyrcular-foods-obre-una-fabrica-daliments-amb-proteina-alternativa-a-seva/

La Cooperativa d'Artesa de Segre participa en dos grups operatius impulsats per la Generalitat de Catalunya





https://ferransalacasasampere.blogspot.com/2022/08/la-cooperativa-dartesa-de-segre.html



Ramon Pons Segura, EcoArtesa2058 Grup Cooperativa Artesa,Hort del Silenci S L

https://draft.blogger.com/blog/post/edit/3727415909287747148/1838945912699110141

Roger Berengueres,Es responsable de producción ecológica de la Cooperativa de Artesa de Segre,

 la Cooperativa tiene unas 20.000 ha de producción de cereales y leguminosas, 1 millar de estas se encuentran en producción ecológica y se rigen desde ECO Artesa 2058 SLU,

La Cooperativa cuenta con unos 1.300 socios,

https://draft.blogger.com/blog/post/edit/3727415909287747148/8304858519846561768

Impulsen una planta a Alcarràs per provar i desenvolupar productes amb proteïna vegetal

Actualitzada 02/06/2023 a les 09:23

La consellera d'Economia avança que suposarà una inversió de 12 milions i les obres començarien el 2024 || Aquest centre pioner estarà obert a les empreses i també a centres d'investigació

Mas Guix, tercera per l’esquerra, ahir a la planta de compostatge d’Alcarràs Bioproductors a Vallmanya.

Mas Guix, tercera per l’esquerra, ahir a la planta de compostatge d’Alcarràs Bioproductors a Vallmanya.

© Mas Guix, tercera per l'esquerra, ahir a la planta de compostatge d'Alcarràs Bioproductors a Vallmanya. 

CONSELLERIA DE ECONOMIA / TWITTER

La consellera d’Economia, Natàlia Mas Guix, va anunciar ahir una inversió de dotze milions per construir una planta a Alcarràs per provar i desenvolupar productes basats en fonts de proteïna alternativa, principalment d’origen vegetal. “Sabem que en aquest territori s’està generant un ecosistema molt important en bioeconomia i hem de consolidar Lleida com a pol en aquest àmbit a Catalunya”, va assegurar. Va destacar que el centre, que serà pioner a l’Estat i que comptarà amb la col·laboració de l’Irta, permetrà posar a prova tecnologies i productes per portar la investigació en proteïna alternativa fins a la producció.

L’equipament s’habilitarà a les instal·lacions d’Alcarràs Bioproductors a Vallmanya. Mas Guix va avançar que ben aviat trauran a concurs la redacció del projecte i la previsió és que les obres comencin el 2024. Va apuntar que esperen comptar amb fons europeus Feder que cobreixin el 40 per cent de la inversió necessària, mentre que la resta l’hauran d’aportar diferents institucions.El secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat, Miquel Puig, va explicar que “el que es provarà sobretot és proteïna obtinguda a partir de lleguminoses i de cereals”.

Aquesta també es pot aconseguir a través d’insectes i algues. Va avançar que aquest centre estarà obert “tant a start-ups com indústries i centres d’investigació”. “Coses que s’hagin desenvolupat a nivell de laboratori es podran produir amb tirades prou llargues com per envasar i vendre”, va assegurar.

Va assenyalar que aquesta és una iniciativa de la Diputació que ara ha “assumit” la Generalitat.Per la seua banda, Jordi Jové, president d’Alcarràs Bioproductors, va assegurar que els ramaders no veuen el sector de la proteïna vegetal com a competència. “Hi ha nínxols de mercat per a cadascun de nosaltres”, va afirmar. La planta és també una aposta per l’economia circular.

En aquest sentit, el fertilitzant orgànic que produeixen els ramaders a les instal·lacions de Vallmanya ha de servir per adobar els camps dels quals sortirà la proteïna vegetal.Mas Guix va assenyalar que “comptem amb la col·laboració de les principals empreses del sector”. També va apuntar que “la proteïna alternativa creixerà en el futur i serà complementària a la indústria de la carn i hem de ser capdavanters en tota aquesta iniciativa i liderar els nous models productius a Europa”. La consellera també es va reunir amb responsables de Vall Companys, que juntament amb la firma Zyrcular Foods col·labora en el projecte de la nova planta d’Alcarràs, i va visitar la seu de Borges International Group.

Lleida vol consolidar-se com a líder en projectes de bioeconomia

Lleida busca consolidar-se com un territori líder en projectes de bioeconomia. Una de les iniciatives és la d’Alcarràs Bioproductors, que també impulsen una planta de biogàsPer la seua banda, Urbanisme ha aprovat la màxima instal·lació d’aquest tipus a Catalunya a la Sentiu de Sió, promoguda pel grup danès Copenhagen Infrastructure Partners.A més de la planta de proteïna alternativa, a Alcarràs també promouen una instal·lació per provar productes fets amb residus orgànics com a dejeccions o restes vegetals. La impulsen des de la Generalitat, Diputació, Paeria de Lleida, Universitat de Lleida i les Cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega.

https://www.segre.com/noticies/comarques/2023/06/02/impulsen_una_planta_alcarras_per_provar_desenvolupar_productes_amb_proteina_vegetal_210447_1091.html?


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión

La harina a base de bambú es probada con éxito en la preparación de galletas y macarrones